Zápis ze zasedání Ediční komise AS UK ze dne 18. ledna 2023


Přítomní: Mgr. Tomáš Konečný (FF), Mgr. Jan Bičovský, Ph.D. (FF), Mgr. Martin Boukal (KTF), Doc. Mgr. Cyril Brom, Ph.D. (MFF), Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Doc. RNDr. Jiří Dolejší, CSc. (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D. (Součásti), Mgr. David Hurný (PřF)


Hosté: doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. (prorektor pro vnější vztahy), Mgr. Petra Štanclová (kancléřka UK), MUDr. Josef Fontana, Ph.D. (RUK), Mgr. Jiří Chvátal (RUK)


Program:

1. Schválení zápisu z 10. 11.

2. Informace a novinky z PR

3. Partnerská a sponzorská spolupráce

4. Nominace do Etické komise UK

5. HR Award

6. Redefinice názvu a působnosti komise pro příští období

7. Různé

1. Schválení zápisu z 10. 11.

Mgr. Tomáš Konečný, předseda Ediční komise AS UK, všechny přítomné přivítal na posledním jednání Ediční komise v tomto funkčním období a informoval, že do zápisu byly řádně zapracovány připomínky. Zápis byl následně schválen tichým souhlasem.

2. Informace a novinky z PR

Doc. Vlach – V pátek došlo k podpisu memoranda s Wikipedií. Chceme společně zpřehlednit hesla a zapojit se do akce „Ženy ve vědě“. Spolupracovat budeme i v rámci CŽV. Připravujeme spolupráci s Člověkem v tísni. Na posledním KR jsme se bavili o tom, že plánujeme revizi smluv a memorand, která UK podepsala, ať máme lepší přehled o našich spolupracích. Nyní běží finalizace průzkumu na prvácích, odpovědělo nám 3500 studentů. Jedná se o standardizovaný dotazník rozesílaný přes SIS, ale šly jsme cestou jiné vyhodnocovací platformy, která nám poskytuje detailnější analýzy. Doufá, že závěrečná zpráva k tomuto bude hotová do konce ledna. Rád by začal připravovat mimo dotazníku i analýzu efektivity monitoringu a mediálních výstupů. Je zpracována i zpráva o konání akce Na Karlovku, návštěvnost byla vyšší než v minulosti a za nižší náklady. Nyní zvažují, jak akci pojmout do dalších let – prezentujeme tam jednotlivé součásti UK, ale málo se prezentuje univerzita jako celek. Dále bychom rádi sjednotili vizuál našich propagačních materiálů. Nesmíme zapomínat na to, že nám končí expozice na veletrzích Gaudeamus. Bude nás letos čekat výběrové řízení na „modulární expozici“, kterou bychom mohli použít i na dalších akcích. Připravuje se revize OR k hodnocení studia, součástí bude každoroční kontrola vnímání kvality značky.


Mgr. Konečný – Asi by pomohlo dát k soutěži UKa na propagaci UK na výběr ze 3 kategorií. Nerad by, aby bylo téma jen jedno a specifické, protože mnoho lidí se pak nezúčastní.


Doc. Vlach – Nemají to ještě rozmyšleno: buď bude více specifických témat nebo jedno velmi obecné. Detaily ještě nejsou více specifikovány.


Mgr. Konečný – Bylo by dobré zlepšit osvětu směrem k zaměstnancům, bylo by dobré využívat licence Wikimedia, ať používáme legálně získané obrázky.


Doc. Vlach – Ve smlouvě s Wikipedií je toho více, budeme spolupracovat i o genderové vyváženosti atd., jednou z kontaktních osob je dr. Vymazalová. Spolupráce poběží do konce roku 2025, kdy máme zajištěny prostory v Hybernské.


Mgr. Konečný – K veletrhu UK: dávalo by smysl střídání jednotlivých budov, resp. fakult. Ať nemáme přetlak osob na jednom místě. Chybí mu prezentace univerzitního poradenství: bylo by dobré umístit tam infostánek např. od UK Pointu, kde bychom prezentovali, jak je možné získat stipendia, jaké poradny nabízíme apod. Zároveň bychom měli nějak určit kdo tam bude jezdit, aby nám nevypadly důležité obory nebo spolky, které tam pak zároveň propagují i sami sebe.


Doc. Vlach – Sám byl pro střídání budov, zároveň to ale po konání letošní akce již nepodporuje tak moc. Původní myšlenka byla na točení budov, ale zároveň to chceme i příští rok udělat na Právnické fakultě. Není totiž žádný jiný prostor, který to unese. Na Albertově a Karlově je problém s bezbariérovostí a s dopravou. V Hybernské narazíme na kapacitní problémy. O střídání budov ale stále přemýšlí, je však nutné to doladit. Infostánek je skvělý nápad, za námět na spolky děkuje, to jej ještě nenapadlo řešit.


Dr. Bičovský – Jsme jediná univerzita, co má memorandum s Wikipedií?


Doc. Vlach – V roce 2015 podepsali memorandum s MUNI, ale tato spolupráce zatím negeneruje žádné akce.


Dr. Bičovský – Děkuje za odpověď a souhlasí, že se tím dá UK velmi snadno a nenápadně propagovat.


Doc. Vlach – Spolupráce má velký potenciál, slibuje si od toho mnoho. Můžeme to zařadit i do výuky, např. specifikovat některá hesla na Wikipedii.


Doc. Dolejší – Má dva náměty. Vrtá mu hlavou, jak se od roku 2024 zvažuje rozdělit 1 % za úspěchy. Bylo by možné dát např. 0,5 % za vyplňování Wikipedia a 0,5 % za další zásluhy. Dále by potřeboval najít jednotné heslo pro naše propagační aktivity, avšak zároveň by veškerá naše sdělení měla být velmi stručná.


Doc. Vlach – Soutěž na hesla máme v plánu. Plánujeme remake UK webu, rádi bychom jej rozdělili na reprezentační, propagační a intranetovou složku.


Prof. Černý – Na UK jsme měli dlouholetého šéfa české Wikimedia Vojtěcha Dostála, který ji vedl 12 let. Rád by jej navrhl na Petruskovu cenu UK za propagaci. Je stále doktorským studentem na PřF UK. Rád by informoval, že propojení „Senioři píší Wikipedii“ vznikalo u nich na fakultě. Rádi nabídnou dobrou praxi, mají kultivaci Wikipedie součástí mnoha programů, rád poskytne podklady. Již skoro nemáme co studentům zadávat. Nedovede si ale představit vykazování toho, kdo co udělal, Wikipedie je živý organismus. Je to ale super nástroj a naučí se studenti psát stručně a výstižně.


Doc. Vlach – Dnes byla rozeslána výzva k podávání návrhů na udělení cenu, je možné pana Dostála navrhnout.


Vohradská – Propaguje se UK na Spotify?


Doc. Vlach – Spotify neřešili, napadl je zatím TikTok, napíše si to.


Dr. Bičovský – Je dobré myslet i na to, že člověk při studiích pozná mnoho skvělých osob, kteří jim pomohou se posunout úplně jinam. Měli bychom akcentovat, že je toto úžasnou možností a že UK je pro to nejlepší možným prostředím.


Mgr. Štanclová – Je otázka, zda máme vůbec kapacitu pracovat s našimi dobrými absolventy, aby vystoupili v medailonku apod.


Doc. Vlach – Je to jeden z mnoha bodů, jež chceme a budeme řešit. Vklínili to i do dotazníku pro prváky. Rád by, aby bylo srovnání jak napříč obory, tak napříč fakultami. Inovovali jsme i povinnou otázku v přihláškách, aby nám to korespondovalo s otázkami v dotazníku pro prváky, ať můžeme odpovědi srovnat. Co se týče výstupu z šetření, tak jej zaujalo, že udržitelnost není téma pro středoškoláky, jelikož čekají a předpokládají, že se tomu věnujeme. Chceme dále zjistit, zda prváci vnímají rozdíly mezi městy, obory či fakultami. Zamrzelo ho, že jednoznačně v hovorové komunikaci vyhrálo označení „Karlovka“. Dalo se to očekávat, ale do jisté míry je to zklamání, trochu doufal, že bude mezi středoškoláky nějaký vhodný nápad na jiné označení, ale data z obou výzkumů jsou jednoznačná, vrhneme se na rebrand. Nechali jsme zaregistrovat ochranné známky „Karlovka“ a „Na Karlovku“. V ČR máme vesnici Karlovka v severních Čechách a základní školu Karlovka, s čímž bychom také mohli pracovat v některých propagačních materiálech.


Doc. Dolejší – Jako název instituce mu Karlovka nevadí, je to redukce názvu do přijatelného neoficiálního označení univerzity.


Mgr. Štanclová – Zároveň je to velmi flexibilní název, na rozdíl od dlouhého názvu Univerzita Karlova.


Dr. Bičovský – Rozhodla evoluce, pokud se tento název ujal, tak máme smůlu.

3. Partnerská a sponzorská spolupráce

Mgr. Konečný – V listopadu 2019 přijala komise čtyři doporučení stran partnerské spolupráce, která jsme chtěli zavést do dvou let. Zajímalo jej, jak se toto vyvíjí, proto tento bod zařazen na dnešní jednání.


Doc. Vlach – Celá akce byla vyvolána spoluprací s Home Credit. Byl součástí pracovní skupiny, jež situaci řešila, jelikož MFF UK má spolupráce s partnery velmi detailně rozpracované. Tehdejší vedení UK založilo nadační fond UK a bylo vydáno OR. Na MFF UK jsou nově uzavřené smlouvy zásadně v souladu s tímto OR. Jednali jsme s Transparency Intenational a s Člověkem v tísni, s nímž spolupráci dotahuje až nyní.


Mgr. Štanclová – Celá agenda Nadačního fondu je velmi široká. Zpětně vnímá poslední dva roky jako alfa fázi, nyní se dostáváme do beta fáze. Rádi bychom rozšířili správní radu fondu a zároveň začlenili i tajemníka. Strategie, na které nyní pracujeme, bude platná od roku 2024.


Doc. Vlach – Něco malého si zkusíme již na UK plese. Je to ale běh na dlouhou trať.


Mgr. Štanclová – Nechceme z toho vynechat fakulty, ale na druhou stranu to teď nechceme drobit. Chceme vše postupně dopilovat.


Dr. Bičovský – Správní radě NF UK dlouhodobě chybělo zadání od vedení UK. Loňský rok se nesl v duchu řešení konfliktu na Ukrajině a pro nové vedení také nebyl fond prioritou. Velmi proto oceňuje, že vedení nyní přišlo s aktivnějším přístupem a mají důvěru v to, že to během pár let bude Nadační fond standardním nástrojem UK.


Prof. Černý – Máme možnost získat prostředky i od soukromých subjektů. Vlastně jej vůbec nenapadlo, že není rozmyšleno, kam peníze z fondu potečou. Je problém, že často osoby darují věci s úmyslem dát je na konkrétní věci, ale v této fázi to nejde udělat. Je otázka, zda se vůbec uvažuje o strukturalizaci fondu.


Mgr. Štanclová – Do budoucna by se nám to líbilo, ale nyní si nemůžeme dovolit jej roztříštit.


Mgr. Konečný – Členění fondu je dle něj cílem všech Nadačních fondů, kdy je většina darů dávána účelově.


Doc. Dolejší – Ve všech velkých projektech jsou jisté fáze a postupně se vše upřesňuje, byť ze začátku jednotlivé kroky neznáme. Věří, že pokud je cílem fond postupně rozčlenit, tak že k tomu skutečně dojde.


Dr. Bičovský – Do fondu skutečně přišly peníze alokované na konkrétní výzvy či soutěže, nerozdělovali jsme je ale tak, jak chceme. Snažili jsme se respektovat účel darů, ale bez členění na jednotlivé podprojekty to nejde udělat 100 %. Bude s tím množství agendy,


Mgr. Štanclová – Nemůžeme nyní vybrat jednu akci, kterou budeme sponzorovat, když zatím nevíme, kdo a na co potřebuje finance.


Mgr. Konečný – Rád by slyšet informaci o tom, kolik smluv o spolupráci máme uzavřených.


Doc. Vlach – Až bude mít podklady, tak rád vše na komisi odprezentuje.

4. Nominace do Etické komise UK

Mgr. Konečný shrnul jména osob, které byly do Etické komise UK nominovány. Komise nevyjádřila nesouhlas k žádnému ze jmenovaných.

5. HR Award

MUDr. Fontana – Stručně představil materiál. Ke konci roku 2022 je UK držitelem tohoto certifikátu, naplňujeme tříletý akční plán. Předložili zprávu, jak se plán naplňuje, zbývá nám jeden rok pro naplnění cílů. Snažíme se tedy rok 2023 využít pro posun tam, kam potřebujeme. Materiál byl projednán na KR, na RKR i na pracovní skupině, v níž jsou zástupci všech fakult. Na jednáních prezentovali průběh aktivit. Jedná se o dokument, který prochází UK v řadě oblastí, nejen v personalistice, řeší práce na personálních systémem i body týkající se kariérních principů. Samostatným bodem je oblast rovných příležitostí – ta byla loni rozšířena zřízením institutu ombudsmana. Dále se věnujeme dvojjazyčnému prostředí i Staff Welcome Center. Věnujeme se i vědecké činnosti – podpoře postdoků či podávání grantových projektů. Doktorské studium zahrnuje i oblast jeho financování.


Prof. Černý – Přečetl si zprávu se zájmem. Nechápe však extenzivitu tohoto dokumentu. Je tam mnoho bodů, které s HR Award problematiku nesouvisí nebo souvisí zcela okrajově. Přijde mu proto dokument zbytečně dlouhý. Pro něj je to čím dál tím horší příklad newspeaku. Chápe HR Award jako konkrétní téma, které je třeba řešit pragmaticky, ale na druhou stranu mu přijde, že to děláme příliš extenzivně. 


MUDr. Fontana – Budeme formulovat nový akční plán v polovině roku 2023, můžeme jej více dokusovat. Také si kladl otázku, proč tam něco je. Nyní ale sledujeme ten akční plán, který jsme si sami stanovili. Do konce 2023 tedy postupujeme dle toho, co jsme si v roce 2020 předsevzali, poté to můžeme změnit. Toto je tedy sumarizační dokument, stejně jako se dává zpráva o naplňování Strategického záměru.


Prof. Černý – Jedná se tedy o propsání z minulosti, co si stejně musíme napsat? Chtěl ušetřit práci, ať neděláme příliš extenzivní materiály


MUDr. Fontana – Neliší se příliš od verze z roku 2021, ale držíme předem stanovenou strukturu. Do budoucna to můžeme změnit.


Mgr. Konečný – Dlouhodobě hovoříme o wellbeingu zaměstnanců. My se však dostáváme do situace, kdy v současné době při zkrácených úvazcích musí technickohospodářští pracovníci doplácet ze své kapsy minimální sociální a zdravotní pojištění. Bylo by dobré, kdy šel v návaznosti na to pokyn dorovnávat tuto částku, ať již formou osobního ohodnocení či jinak.


MUDr. Fontana – Děkuje za podnět, chápe situaci, není to ideální. Není tou pravou osobou, co se k tomu může vyjádřit, ale dotáže se na to pana kvestora a zareaguje e-mailem.


Doc. Dolejší – Zajímala by jej jistá konkrétnost. Jedním z cílů je zavedení vedoucích funkcí na dobu určitou. U nich na fakultě to mají upraveno v organizačním řádu. Nerozumí však krokům popsaným v HR Award, zda povedou k omezení funkčního období nebo nikoliv.


MUDr. Fontana – Naším cílem bylo, že pokud to bude umožňovat národní legislativa, tak pozice vedoucích pracovníků bude obsazována na kratší časové úseky s možností jmenování na kratší časové úseky.


Doc. Dolejší – Nechápe odpověď. Takže to, že to mají v organizačním řádu, je tedy nelegální?


MUDr. Fontana – Obě strany s tím musí souhlasit, pokud se jedná o již existující úvazky. Není v tomto zatím celouniverzitní konsensus.


Doc. Vlach – MFF UK je příklad dobré praxe, před mnoha lety došlo k tomuto vývoji, ale na mnoha fakultách to tak není a jedná se o smlouvy na dobu neurčitou.


Doc. Dolejší – Jedna věc je změna stávajících smluv, druhá je uzavírání nových smluv.


Mgr. Konečný – Nově by to mělo být všude na dobu určitou, pokud to chápe správně.


Doc. Vlach – Na Matfyzu to je tak, že vedoucí pozice akademických pracovníků, a nejen ty, i například odborných asistentů, jsou  obsazovány na dobu určitou. Debatuje se, že na významných pozicích by to tak mělo být i na univerzitě, záleží ale vždy na náplni a popisu individuálních pozic.


MUDr. Fontana – Je na to navázáno i to, že by to mělo být spojeno s hodnocením vedoucího zaměstnance.


Návrh usnesení:

Ekonomická komise AS UK bere na vědomí informaci o stavu naplňování akčního plánu HR Award ke konci roku 2022.

Schváleno tichým souhlasem

6. Redefinice názvu a působnosti komise pro příští období

Mgr. Konečný stručně představil důvody, které vedou k záměru změnit název a náplň komise. Zkusil vybrat tři názvy, nový název ale bude vybírat až nové plénum.


Mgr. Glogr – Děkuje za otevření tohoto dokumentu, změna textace je na místě. Co se týče změny názvu, tak by ještě zvažoval zachování názvu. Osobně se mu také líbí název „Komise pro třetí roli“, ale obává se, aby nebyl název všeobjímající. Náplň práce komise je ale zcela jistě nutné pozměnit.


Doc. Vlach – Zajímalo jej nakolik je Ediční komise propsána v předpisech, někde je v předpisech stanoveno, že členy jistých orgánů nominuje Ediční komise, zda to nebude potřeba změnit.


Mgr. Konečný – Ve starých předpisech jsou ještě studentská a pedagogická komise. Nemyslí si tedy, že by to měl být problém, pokud dojde čistě jen k přejmenování.


Doc. Vlach – Za něj to problém není, jen jej napadlo na to upozornit.

7. Různé

Do bodu Různé se již nikdo nepřihlásil, a tak Mgr. Konečný ukončil jednání a popřál všem klidný večer.



Zapsala: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK

Schválil: Mgr. Tomáš Konečný, předseda Ediční komise AS UK


Poslední změna: 13. červenec 2023 00:15 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám