Aktuality

Vládní stipendia do Itálie

dovolujeme si Vás informovat o vyhlášení možnosti získání vládních stipendií do Itálie. Stipendia jsou určena zájemcům z řad studentů MSP a DSP všech oborů. Součástí nabídky jsou také stipendia na studijní pobyty na Akademii umění, tance a hudby (AFAM), výzkumné pobyty pod akademickým dohledem a kurzy italského jazyka a kultury. Informace pro zájemce v italštině a angličtině jsou k dispozici na stránkách Italského kulturního institutu Praha a agentury Study in Italy.


Přihlašování se provádí on-line na stránkách studyinitaly.esteri.it.

Termín pro podávání přihlášek je 13. července 2021 do 14.00. Pro akademický rok 2021/2022 bylo pro ČR vyhrazeno 12 měsíců, měsíční částka stipendia činí 900 EUR.



Výuka českého jazyka na Dalian University of Foreign Languages v Číně

Dle informací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR si Vám dovolujeme zprostředkovat aktuální nabídku pro zájemce o výuku českého jazyka na Dalian University of Foreign Languages v Číně.


Univerzita v Dalianu hledá učitele češtiny s nástupem od nového akademického roku 2021/2022. Pokud máte o práci zájem, ozvěte se paní Jiang Yu, ředitelce kanceláře pro výuku a výzkum českého jazyka e-mailem na . Komunikovat můžete v češtině, životopis můžete zaslat rovněž v ČJ.


Univerzita přijme českého lektora za následujících podmínek:

1. Měsíční plat je 6000 RMB pro magisterský titul a 7840 RMB pro doktorský titul nebo titul docent.

2. Univerzita poskytne zdarma ubytování a také náhradu nákladů za letenky do a z ČLR a České republiky jednou ročně.

3. Univerzita zajistí vystavení zvacího dopisu (PU letter) a uhradí náklady spojené s povinnou karanténou po příletu do ČLR.


Univerzita v Dalianu prosí o zaslání přihlášek na výše uvedenou adresu do konce června 2021.



Nabídka výzkumných stipendií Taiwan Fellowship

z pověření Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR si Vás dovolujeme informovat o nabídce výzkumných stipendií Taiwan Fellowship na dobu od 3 do 12 měsíců na univerzitách na Tchaj-wanu.


Stipendia poskytuje Ministerstvo zahraničních věcí Čínské republiky (Tchaj-wan) studentům DSP, postdoktorandům, odborným asistentům a vysokoškolským učitelům v oboru sociálních a humanitních věd se zaměřením na východoasijská studia a sinologii. Výzkumný pobyt je možné zahájit od ledna 2022.


On-line přihláška se podává na stránkách Centra pro čínská studia v Tchaj-peji v termínu do 30. června 2021. Poskytovatel stipendia nabízí finanční příspěvek 50 000 tchajwanských dolarů výzkumníkům z řad studentů DSP, postdoktorandů a odborných asistentů a 60 000 tchajwanských dolarů badatelům z řad docentů a profesorů.


Stipendijní nabídka je zveřejněna také na webových stránkách DZS/AIA.


Virtuální akce EU Lab 2021 – Nápady pro budoucnost Evropy

rádi bychom Vás pozvali k účasti v publiku virtuální akce EU Lab 2021 – Nápady pro budoucnost Evropy, kterou pořádá organizace DAAD Information Point Praha ve spolupráci s DZS – Akademickou informační agenturou. Akce proběhne dne 3. 6. 2021 online na platformě MS Teams.


EU Lab je koncipován jako soutěžní Science Slam bývalých stipendistů DAAD z Česka a ze Slovenska. V 3minutových příspěvcích (v češtině nebo slovenštině) zde představí soutěžící publiku a odborné porotě své originální myšlenky a nápady k budoucnosti Evropy. Vyjadřovat se budou k jednomu ze čtyř vypsaných témat:

• European Green Deal, životní prostředí

• Corona, sociální/hospodářské zotavení se z epidemie

• EU, evropské hodnoty a demokracie

• EU, studium a výzkum bez hranic.

Po každé prezentaci bude následovat 5minutová diskuse s publikem. Porota z řad zástupců vysokých škol, vzdělávacích institucí a organizací působících na poli společenského dění následně vyhodnotí nejlepší příspěvky.


Účast v publiku je určena zainteresované veřejnosti, zapotřebí je pouze zaregistrovat se do 1. 6. 2021 prostřednictvím online-formuláře



Nabídka prestižních víceletých stipendií ke studiu v Japonsku pro pobyty od dubna 2022


Japonské ministerstvo školství Monbukagakusho každoročně vypisuje nabídku stipendií k absolvování studijních a výzkumných pobytů v Japonsku pro studenty a absolventy VŠ (typ „Research Students“). O stipendium japonské vlády (MEXT) v délce 18 měsíců (plus 6 měsíců jazykové přípravy) mohou žádat absolventi všech vědních oborů minimálně s titulem Bc. Úspěšní kandidáti zahájí stipendijní pobyt v dubnu nebo říjnu 2022. Výše stipendia dosahuje až 145 000 YEN měsíčně.


Japonská vláda dále poskytuje absolventům SŠ, a tedy i studentům prvních ročníků VŠ, víceletá stipendia k absolvování vysokoškolského studia (typ „Undergraduate Students“). Celková délka studia je 4 až 6 let (plus povinná intenzivní jazyková příprava) v závislosti na oboru. Úspěšní kandidáti zahájí stipendijní pobyt v dubnu 2022. Výše stipendia činí minimálně 117 000 YEN měsíčně.


O podmínkách pro uchazeče se doporučujeme informovat na webových stránkách Velvyslanectví Japonska v ČR a na stránkách japonské agentury JASSO (Japan Student Services Organization), kde naleznete dokumenty a informační materiály v AJ.


Zájemci o oba druhy stipendií podávají žádosti v termínu do 31. května 2021. Přihlášku s požadovanými přílohami je třeba doručit na adresu MŠMT ČR (Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Karmelitská 529/5, 118 12 Praha 1). Úspěšní žadatelé budou japonským velvyslanectvím pozváni k písemnému testu. Souhrnné informace naleznete rovněž na webových stránkách DZS/AIA.



EUROPAEUM SUMMER SCHOOL

Imagining Europe: Migration, Borders and the (Re)Making of ‘Europe’

9-14 August 2021 (online)

The Summer School will be organised around the following themes, addressing a range of questions including:

• Histories and Cultures of Migration

• ‘European’ Borders and Bordering Practices

• Intersectional Understandings and Approaches to Migration

• Human Rights and Security


The Europaeum Summer School is aimed at advanced graduate students from the universities within the Europaeum network We welcome applications from students who wish to either just join the discussions, or present a paper. The event is particularly relevant to students in the areas of Anthropology, Politics, Law, International Relations and History.


Speakers will include activists, professionals and academics from several disciplines including anthropology, politics, law, international relations and history. Our curriculum will comprise of life lectures, paper presentations, student debates, structured group discussions around carefully selected readings and case-studies, as well as film presentations.


Deadline for applications: 15 June 2021

Information on how to apply is here.

All applications and enquiries to

download poster advert



Online seminář pro studenty technických a přírodovědných oborů ve výukových a výzkumných programech na von Karmanově ústavu dynamiky tekutin

z pověření Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vás zveme na online informační seminář pro studenty technických a přírodovědných oborů věnovaný nabídce výukových a výzkumných programů na von Karmanově ústavu dynamiky tekutin. Akce souvisí s členstvím ČR ve von Karmanově ústavu dynamiky tekutin, o jehož stipendijních programech jsme informovali na stránkách Akademické informační agentury a na webových stránkách MŠMT ČR.


Seminář určený studentům z Bulharska, České republiky, Maďarska a Rumunska se koná 12. května 2021 od 13 hodin. Další informace k registraci a programu infosemináře naleznete v přiložené pozvánce a na webových stránkách VKI.Přiložená pozvánka zde


Aktuální nabídky studijních pobytů v Estonsku a Polsku.

Dovolujeme si Vás informovat o aktuálních nabídkách stipendijních pobytů v Polskua Estonsku.

Polsko: MŠMT vypisuje dodatečné výběrové řízení na obsazení stipendijních míst na studijních pobytech pro studenty BSP, MSP a DSP a pobytech pro akademické pracovníky. Studenti se mohou hlásit na pobyty v délce 2 až 10 měsíců, akademičtí pracovníci se ucházejí o pobyty v délce 1 až 5 měsíců. Termín odevzdání přihlášek je 10. 5. 2021 do 12:00 hodin.

Zájemci se přihlašují zasláním požadovaných dokumentů ve stanoveném termínu do sídla Akademické informační agentury (Dům zahraniční spolupráce, AIA, Na Poříčí 1035/4, 110 00 Praha 1).

Do výběrového řízení se prostřednictvím AIA hlásí studenti, resp. akademičtí pracovníci veřejných VŠ. Obecné informace k výběrovým řízením naleznete zde.

***

Estonsko: Zájemci z řad studentů BSP, MSP a DSP se mohou ucházet zde o letní a zimní kurzy estonského jazyka a kultury a jiné kurzy v angličtině konané na univerzitách v Estonsku. Kurzy v letním termínu se v roce 2021 uskuteční on-line.

Kromě letních kurzů nabízí estonská vzdělávací agentura stipendia pro studenty MSP a DSP (příp. absolventy BSP) ve všech vědních oborech k absolvování výměnného pobytu v délce 1 až 10 měsíců či magisterského/doktorského studia na estonských univerzitách. Na úrovni bakalářského studia je možné získat stipendium pouze ke studiu oboru estonský jazyk a kultura. Nakonec mohou o stipendium na výzkumné nebo přednáškové pobyty v Estonsku žádat i akademičtí pracovníci, a to buď krátkodobě na 1 až 9 dnů, nebo dlouhodobě v délce až 10 měsíců.


Přihlášky na letní kurzy a na pobyty pro akademické pracovníky se podávají v termínu do 1. 5. 2021, přihlášky studentů do magisterského/doktorského studia mají uzávěrku 1. 9. 2021.

Zájemci podávají přihlášky přímo estonské agentuře pro vzdělávání a mládež Education and Youth Board, českou stranu o podání žádosti pouze informují na


Stipendijní program Indian Institute of Technology

IIT nabízí absolventům magisterského stupně studia s technickým zaměřením stipendijní program určený pro čtyřleté studium v Indii. Podmínkou udělení stipendia jsou excelentní studijní výsledky.

Více informací naleznete v přiloženém letáku a také na webu univerzity: www.iith.ac.in/iar/FIRST-FELLOWSHIP


































Poslední změna: 1. červenec 2021 13:11 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor zahraničních vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám