Na UK proběhl večer věnovaný Milanovi Rastislavovi Štefánikovi

Univerzita Karlova

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

www.cuni.cz


Praha, 26. října 2018 – Univerzita Karlova uspořádala slavnostní večer u příležitosti 100. výročí vzniku Československa nazvaný Pocta Milanovi Rastislavu Štefánikovi. Na akci, kde se hovořilo o odkazu tohoto významného státníka pro dnešní dobu, se sešla řada významných osobností.


Milan Rastislav Štefánik, absolvent Univerzity Karlovy, byl člověk řady profesí. Vystudoval astronomii, působil jako slovenský vlastenec v Praze, přispíval do řady periodik a některá i vydával. Především ale stál u zrodu nového Československého státu, na jehož vzniku ve velké míře spolupracoval s Tomášem Garrigue Masarykem a Edvardem Benešem. „Ačkoliv M. R. Štefánik zemřel předčasně, zanechal nám svůj odkaz – prvorepublikové Československo, jeden z nejdemokratičtějších a nejslušnějších států v celém meziválečném světě. Zanechal nám rovněž své ideály – svobodu, demokracii, toleranci a pevnou víru v to, že slušnost a poctivá práce ve prospěch obecného dobra mají svůj hluboký smysl,“ uvedl v průběhu slavnostního večera prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář.


Slavnostního večera, který se konal za podpory společností J&T BANKA, a.s. a SMP CZ, a.s., se zúčastnili vrcholní představitelé Univerzity Karlovy v čele s rektorem UK profesorem Tomášem Zimou, předseda vlády ČR Andrej Babiš, europoslanec Pavel Svoboda, bývalá velvyslankyně ČR na Slovensku Livia Klausová, zástupci slovenského a francouzského velvyslanectví v ČR a členové mnoha kulturních a vzdělávacích institucí.


ZA SPRÁVNOST:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova

tel: +420 224 491 248

e-mail:







Poslední změna: 29. říjen 2018 10:20 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám