Patero pohledů do budoucnosti


Pochvalná slova směřující k minulosti, ocenění aktuální ekonomické situace i optimistické prognózy zazněly na konferenci Česko a jak dál?, která se 16. října konala na půdě Univerzity Karlovy.


Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v Karolinu zastupoval oblast vzdělanosti. „Ve spojení s kreativitou a českým umem vzdělání posouvá společenský vývoj kupředu,“ uvedl. V dalších letech by se společnost podle něj měla zaměřit na vytváření užších vazeb s úspěšnými zahraničními absolventy, kteří po návratu do svých zemí mohou být cenným přínosem pro další komunikaci.


O budoucnosti, ale i historii mluvil emeritní viceguvernér České národní banky Ing. Pavel Kysilka. Účastníkům konference připomněl sílu české ekonomiky – ačkoli dostala mnoho úderů, vždy se dokázala znovu nastartovat. Nyní je dynamická a konkurenceschopná, rezervy má ale třeba při získávání koncového zákazníka.



„Bez vize není cíle,“ zaznělo mimo jiné z úst zástupce podnikatelů Františka Piškanina. Majitel rodinné firmy byl prý vždy hrdý na českou produkci a výrobky. A jeho vzkaz další generaci? „Přál bych si, aby Češi zase našli odvahu zhodnocovat svou práci.“


Na konferenci dostala prostor i zástupkyně mileniálů Mgr. Tereza Jurečková. Šéfka neziskové organizace Pragulic svou generaci popsala jako občansky angažované nadšence. Budoucnost Česka podle ní závisí na lidech. „Nebojme se postavit za naše ideály,“ apelovala na přítomné.


Díky poslednímu řečníkovi konference, kterým byl profesor Martin Kovář, se pomyslná štafeta vrátila zpět na univerzitní půdu. Své myšlenky shrnul do stručných tezí. Stejně jako další účastníci i on uvedl, že Česko je země ekonomicky vyspělá, bezpečná země, kde se dobře žije. V závěru reagoval i na aktuální politickou a společenskou situaci: „Být součástí většího celku, například Evropské unie, s sebou nese také určitou míru spoluzodpovědnosti, které bychom se neměli zříkat.“


Mezi posluchači konference byli premiér České republiky Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová, ministr školství Robert Plaga, novináři v čele s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem, několik desítek úspěšných českých podnikatelů, členové akademické obce UK a další hosté.



Text: Olga Píšová

Foto: René Volfík



Poslední změna: 19. říjen 2018 17:50 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám