Vyšehrad hostil oslavu republiky

Kalendář oslav sta let republiky tentokrát zval zájemce na Vyšehrad. V sobotu 15. září zde 1. lékařská fakulta UK ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a řadou partnerů uspořádala festival První republika. Na návštěvníky čekal dvanáctihodinový bohatý program, na své si přišli malí i dříve narození. Labužníci ocenili širokou nabídku občerstvení, pivaře potěšila pivní stezka.



Na Vyšehradě nechyběly stánky s prvorepublikovými atrakcemi, dobové dílničky či plnění vědomostních úkolů nebo úkolů zručnosti. S oblibou se u dětí sešlo třeba lanové centrum, možnost vyrobit si vlastního draka, prak a šperk. Snad nejvíce, a to všechny, přitahovaly mobilní expozice Vojenského historického ústavu, Muzea T. G. M. Rakovník a Ústřední vojenské nemocnice Praha. Ostatně koho by nezaujal lazaret z první světové války či historické přístroje a zařízení, včetně třeba mobilní hromadné sprchy. Klub historie Červeného kříže nabídl vedle dobových dokumentů spjatých se vznikem Českého červeného kříže i názornou ukázku ošetřování raněných během první světové války. 1. lékařská fakulta se vrátila do svých prvorepublikových let prostřednictvím výstavy fotografií, která nechala nahlédnout do tehdejších moderních pavilonů a představila nejvýznamnější lékaře té doby nebo studentský meziválečný život.


Dopolední program za podpory nesmělého slunce doslova prozářila hudební a pohybová vystoupení žáků základních a středních škol. Zpívaly se populární písničky, které mladší generace zná především díky muzikálu Rebelové, ale došlo i na Jaroslava Ježka. To tělocvičný spolek Sokol se víceméně úspěšně snažil návštěvníky zapojit do společné rozcvičky. Letní scéna lákala vedle divadelního představení Pražské pověsti rovněž na ukázku výzbroje a výstroje československých legionářů. Odpoledne se pak divadlo proměnilo v prvorepublikovou tančírnu s výukou tance.


Zahájení festivalu První republika. Přítomné pozdravil Tomáš Zima, rektor UK, Aleksi Šedo, děkan 1. LF UK, a František Stádník, ředitel Vyšehradu
Zahájení festivalu První republika. Přítomné pozdravil Tomáš Zima, rektor UK, Aleksi Šedo, děkan 1. LF UK, a František Stádník, ředitel Vyšehradu


Právě odpolední program zahájili představitelé pořádajících institucí. Tomáš Zima, rektor UK, přiznal, že má období první republiky spojené zejména s filmy a filmovými hvězdami: „Jsem moc rád a děkuji kolegům z 1. lékařské fakulty za to, že se nám dnes snaží ukázat to dobré z doby, kterou dnes vnímáme spíše zidealizovanou.“ Možnost zhlédnout reminiscence první republiky v rámci vyšehradského festivalu ocenil i děkan 1. lékařské fakulty Aleksi Šedo: „Česká medicína i dnes drží krok s medicínou světovou stejně jako za první republiky, kdy byla naše medicína světová a snažila se být i internacionální,“ řekl mimo jiné děkan Šedo. Všechny přítomné přivítal rovněž František Stádník, ředitel Národní kulturní památky Vyšehrad, který navázal na slova rektora Zimy, když popřál všem: „Chovejme se k sobě všichni tak fajnově, jako je to v těch prvorepublikových filmech.“


A filmových postav se týkala i další část programu. Ta se točila kolem hlavních protagonistů televizního seriálu První republika (její třetí série v současnosti běží v České televizi, který se stal mediálním partnerem festivalu). Krátkou debatu s herci záhy vystřídala téměř nekončící řada fanoušků, a především fanynek, toužících po podpisu či společné fotografii. Pak již hlavní stage patřila jen hudbě. Na Vyšehradě zahrály kapely Not Perfect, Zakázané ovoce, The Tap Tap a Support Lesbiens.


Vyšehradské prvorepublikové veselí si nenechal ujít ani prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který byl s návštěvností a úrovní programu nadmíru spokojen: „Je skvělé, že tady dnes všichni společně slavíme a připomínáme si vznik republiky. Vždyť kdo nezná minulost, ten dělá chyby v budoucnosti,“ zhodnotil přínos akce pro redakci iForum zakladatel státu.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Eva Kořínková

Datum: 15. 9. 2018



Poslední změna: 17. září 2018 10:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám