Jaká byla 15. Pražská muzejní noc na UK?

Ani intenzivní déšť nedokázal uhasit zájem návštěvníků o 15. ročník Pražské muzejní noci. Probíhal o právě uplynulém víkendu, v noci ze soboty 9. na neděli 10. června. Mezi padesátku institucí se opět zapojila i Univerzita Karlova a její fakulty. Navštívili jsme za vás ty nejzajímavější z nich…


Krátce před devatenáctou hodinou se z oblak nad Prahou vylily proudy vody, které na mnoha místech zasáhly do původního programového scénáře řady institucí. Mezi těmi, komu déšť vrásky nepřidělal, patřili přírodovědci – organizátoři Velké výstavy bezobratlých v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK. Ochlazení totiž probralo z letargie mnohou z vystavených „havětí“.



Třetí ročník výstavy, která je k vidění ještě do 17. června, přibližuje pozoruhodný svět bezobratlých živočichů s jejich krásou, rozmanitostí i všemožnými bizarnostmi života. Doslova tváří v tvář se na ní návštěvníci setkají s běžnými, vzácnými i ohroženými druhy živočichů. Dozvíte se třeba, že nejbolestivější zážitek způsobený bodnutím hmyzu vám může „poskytnout“ zhruba deseticentimetrová ploštice mohutnatka; do své oběti vypustí trávicí enzymy a doslova ji vysaje. Nebo že v tykadlech některých plžů pulzuje larva motolice, která svým zbarvením a pohybem láká lovce – ptáka, v jehož těle se rozmnoží a s trusem odchází vstříc dalšímu mezihostiteli…


V Anatomickém ústavu 1. lékařské fakulty UK návštěvníkům tolik nebezpečí nehrozilo. Snad díky vrozenému smyslu pro péči o druhé to byly především ženy, kdo si na umělé ruce vyzkoušely odběr krve. Naproti tomu muži si nechávali testovat svou závislost na nikotinu nebo díky speciálním brýlím zjišťovali, jak je to s motorikou při dvou promilech alkoholu v krvi. Nejmladší návštěvníky si jednoznačně získala chemická laboratoř s řadou kouzel a vizuálních efektů.


Na Matematicko-fyzikální fakultě UK se s největším zájmem sešla prohlídka rotundy sv. Václava na Malostranském náměstí, která byla objevena při rekonstrukci fakulty teprve v roce 2003. Projekt záchrany této památky, která se v 11. století stala prvním svatostánkem u nás, nedávno získal ocenění Evropské unie Europa Nostra. Na matfyzu se vedle nostalgie dostalo i na matematické triky, fyzikální kouzla, zábavné hlavolamy či skládání origami.


Samozřejmě jsme nemohli vynechat srdce univerzity – Karolinum. Zde se opět sešla s největším zájmem komentovaná prohlídka Velké auly s ukázkami žezel a talárů. V Křížové chodbě na návštěvníky čekala aktuální výstava Univerzita a republika: 100 let – 100 předmětů – 100 příběhů, lákala i stálá expozice dějin univerzity v podzemí Karolina. O ústavu dějin a archivu UK probíhaly přednášky v Malé aule. Vlasteneckému sálu vévodilo poutavé vyprávění v podání Vratislava Doubka o vzniku Československa, Jakuba Jareše o tvorbě výstavy 100 let – 100 předmětů – 100 příběhů nebo prof. Jana Royta o založení hradu Karlštejna. Zájemcům o společné foto ochotně zapózoval pedel univerzity, školáci mohli své znalosti uplatnit při řešení kvízu nebo se zapojit do dětských dílen. Na odchodnou z Karolina se mnozí fotografovali u sochy Jana Husa.


15. Pražská muzejní noc skončila hodinu po půlnoci i v ostatních prostorách UK, např. v Mineralogickém muzeu, Mapové sbírce, Stomatologickém muzeu, Fausťáku, Knihovně kartografie, Hrdličkově muzeu člověka, Knihovně chemie a Chlupáčově muzeu historie Země. Tam jsme letos zajít nestihli. Šanci budeme mít zase za rok!


Text: Marcela Uhlíková

Foto + video: René Volfík

Datum: 10. 6. 2018


Poslední změna: 11. červen 2018 10:04 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám