Profesor Tomáš Halík slaví sedmdesátku

To že byl život? Touto titulní otázkou uvádí profesor Tomáš Halík autobiografickou knihu, která vychází u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin. Publikaci představil na oslavě svého jubilea v pondělí 4. června, kde se ke gratulantům připojil také rektor UK profesor Tomáš Zima.


Rektor UK Tomáš Zima blahopřál Tomáši Halíkovi jménem celé akademické obce​ (zprava)
Rektor UK Tomáš Zima blahopřál Tomáši Halíkovi jménem celé akademické obce​ (zprava)


Rektor jménem celé akademické obce poděkoval profesorovi Filozofické fakulty UK a faráři akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora za celoživotní práci v oboru teologie a za dlouholetou vědeckou a pedagogickou činnost. Předal mu také zlatou pamětní medaili UK.


„Vážený pane profesore, dovolte mi, abych vám upřímně poděkoval za vše, co jste jako vědec a pedagog záslužného vykonal, a ujistil vás, že vaše jméno se nesmazatelně zapsalo mezi nejvýznamnější osobnosti Univerzity Karlovy,“ zdůraznil profesor Tomáš Zima.


Profesor Tomáš Halík přednáší na UK filozofii a sociologii náboženství. Zaměřuje se na dějiny mystiky, vztah náboženství a kultury a roli náboženství v moderní společnosti. Hostoval na několika světových univerzitách, například na Harvardu, Cambridgi a Oxfordu (tato univerzita mu udělila v roce 2016 čestný doktorát).


Tomáš Halík představil svou novou autobiografickou knihu
Tomáš Halík představil svou novou autobiografickou knihu


Vydal přes dvě stě knižních publikací, učebních textů, odborných i populárních článků. Jeho knihy vyšly v mnoha překladech včetně čínštiny nebo turečtiny.


Roku 2008 ho papež Benedikt XVI. jmenoval monsignorem – čestným papežským prelátem. Před čtyřmi roky dostal Templetonovu cenu, kterou každoročně uděluje Templetonova nadace za výjimečné zásluhy o posilování duchovního rozměru života (dalšími nositeli této ceny jsou například matka Tereza nebo 14. dalajláma).


Velmi aktivně působí ve veřejném životě a vystupuje proti náboženské, národnostní, politické a rasové nesnášenlivosti a násilí.


Text: Helena Zdráhalová


Foto: René Volfík


Datum: 4. 6. 2018


Poslední změna: 4. červen 2018 20:39 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám