Třetí místo pro Člověka v náhradách

Smetanova síň Obecního domu v Praze se dnes stala místem udělování prestižních cen XVI. ročníku Národní soutěže muzeí – Gloria musaealis 2017. Výstava Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně, která je společným dílem Národního technického muzea, Univerzity Karlovy a Národní lékařské knihovny, získala v kategorii Muzejní výstava roku 2017 pomyslnou bronzovou medaili.



Výstava Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně se stala jednou z nejúspěšnějších mezi devadesáti devíti projekty, které do soutěže Gloria musaealis 2017 přihlásilo šedesát dva institucí. Na výstavě se podílela stovka odborníků a zástupců specializovaných oborů z lékařských fakult Univerzity Karlovy, fakultních nemocnic, specializovaných medicínských pracovišť a spolupracujících farmaceutických firem.


„Pokud by se sem dostavil celý autorský tým, zaplnil by minimálně polovinu Smetanovy síně,“ uvedl mimo jiné ve své děkovné řeči generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. „Občas jsme dokonce způsobili rozkol třeba mezi nemocnicemi Na Homolce a IKEM, to když se kardiologové začali předhánět, která instituce má lepší sbírku historických kardiostimulátorů,“ dodal s úsměvem ředitel technického muzea. Prozradil, že díky tomuto projektu, který vznikl na základě dohody s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou a zástupcem firmy BBraun doktorem Lubomírem Klepáčem v roce 2014, mohla být v muzeu založena nová sbírka zdravotní techniky.


Expozice Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně dokumentuje, jak přístroje a dostupné technologie pomáhají lidem posouvat omezení, která je postihla. Je v ní zachycena historie i současnost protetiky, možnosti a perspektivy i meze lidského těla. Návštěvníci se na ní seznámí s úspěchy, kterých špičkoví odborníci z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu s využitím nejmodernějších technologií a materiálů v posledních desetiletích dosáhli.


Výstava má dvanáct sekcí se stovkami exponátů prezentujících celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla – od zubních protéz přes „umělá srdce“ až po kompenzátory hlasu. K vidění je třeba sluchadlo Bedřicha Smetany i nejnovější kochleární implantáty, experimentální srdeční čerpadlo zkoušené v 70. letech v Brně i současná „srdce“ HeartMate a HeartWare nebo dřevěné končetiny či současné bionické protézy.


Expozice Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně byla zahájena 10. května 2017 a k vidění je v Národním technickém muzeu již pouze do konce května 2018.


Výstava vznikala přes dva roky. Jen díky invenci odborníků z lékařských fakult Univerzity Karlovy a fakultních nemocnic a při zapojení dalších organizátorů byla výstava realizována v podobě, která dosud nebyla veřejnosti představena. Za všechny patří velké poděkování především prof. Janu Bartoníčkovi, doc. Jiřímu Paštovi, prof. Aleši Linhartovi, prof. Štěpánu Svačinovi, prof. Sylvii Sulkové, prof. Tomáši Hanušovi, prof. Martinu Stříteskému, doc. Janu Měšťákovi, doc. Haně Hubálkové, MUDr. Barboře Řepové, doc. Olze Dlouhé a řadě dalších.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: René Volfík

Datum: 17. 5. 2018


Poslední změna: 18. květen 2018 09:28 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám