Titul doctor honoris causa obdrželi mikrobiolog a autor analyzátoru řeči

Dvojice světově uznávaných odborníků obdržela z rukou rektora Tomáše Zimy titul doctor honoris causa. Za svůj mimořádný přínos biomedicíně si ocenění odnesl Newyorčan slovenského původu Ján Vilček a francouzský lingvista Philippe Martin.


Profesor Ján Vilček se narodil roku 1933 v Bratislavě do židovské rodiny. Druhou světovou válku přežil jen díky tomu, že jej rodiče ukryli v katolickém sirotčinci, následně se s matkou skrýval u známých na venkově. Po studiu medicíny na Univerzitě Komenského v Bratislavě se s manželkou rozhodli emigrovat. „Chtěl jsem odejít, protože jsem si uvědomil, že v Československu jsem už odborně dosáhl všeho, čeho jsem mohl. Komunismus jsem neměl v lásce. Bylo to těžké, zanechali jsme tady rodiny a nevěděli jsme, jestli je ještě někdy uvidíme,“ vzpomíná na své rozhodnutí emigrovat mikrobiolog.


Roku 1965 se s manželkou usadili v New Yorku, kde Vilček začal působit na New York University of Medicine. Po více než padesáti letech v USA se profesor Vilček necítí být ani Američanem, ani Slovákem. „Cítím se být Newyorčanem, členem kosmopolitní newyorské komunity. Když jdu do obchodu v New Yorku a začnu si s někým povídat, je to normální a přátelská konverzace. Anglicky stále ještě mluvím s cizím přízvukem, ale v New Yorku to nikomu nevadí. Když vyjedu za město, první otázkou bývá: Where are you from?“


Druhým oceněným je prof. Philippe Martin, autor počítačového programu WinPitch, který analyzuje řeč. Program umožňuje vědcům v reálném čase zkoumat intonaci řeči nebo zaznamenat jazyky, kterým hrozí zapomenutí. Studentům přináší možnost učit se cizí řeč za pomoci grafického vyhodnocení výslovnosti. Program WinPitch je dnes užíván ve více než 150 univerzitních laboratořích.



text: Kamila Kohoutová

foto: René Volfík



Poslední změna: 17. květen 2018 09:01 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám