Výstava 100 let – 100 předmětů – 100 příběhů začala

Slavnostní vernisáží na nádvoří Karolina odstartovala dnes odpoledne výstava Univerzity Karlovy k 100. výročí založení Československa. Pro stovku vystavených exponátů je společný vztah nejstarší české vysoké školy a českého státu. Výstava je k vidění do 1. září v Křížové chodbě. Vstup na ni je zdarma.



Na úvod všechny přítomné pozdravil Tomáš Zima, rektor UK. Ve svém projevu upozornil, že v expozici se naprosto zřetelně podařilo zachytit propojení univerzity a republiky v posledním století. Než stačil poděkovat realizátorům v čele s Jakubem Jarešem, autorem a kurátorem výstavy, a Janem Roytem, supervizorem výstavy, mimo jiné uvedl: „Akce je jednou z hlavních událostí ke stoletému výročí vzniku Československa. Osobně považuji její koncept za inovativní a zajímavý.“


Sto vystavených předmětů by mělo podle Jana Royta na návštěvníky zapůsobit především velmi emotivně: „Studenti a profesoři Univerzity Karlovy vždy významně ovlivňovali české dějiny. Zakladatelem státu byl Tomáš Garrigue Masaryk, řada jeho kolegů se stala ministry či přijala roli expertů. Univerzita a republika, to je svým způsobem osudové spojení.“


Jakub Jaroš připustil, že právě zahájená výstava je jiná, než výstavy obvykle bývají. „Jsou na ní exponáty krásné, složité, všední a některé možná i ošklivé,“ shrnul. Jak se během vernisáže přiznal, on sám si na výstavě nejvíce cení busty profesora a prezidenta Masaryka, která charakterizuje rok 1918, tedy je prvním exponátem. Když Jaroš děkoval za spolupráci, vedle svých akademických kolegů a studentů neopomněl zmínit svou manželku, která s ním přípravu výstavy prožívala intenzivně deset měsíců, devět z nich v těhotenství: „V den, kdy se nám syn Josef narodil, jsem měl naplánovanou cestu do farmaceutického muzea pro první československou antikoncepci. Tam jsem tedy už nejel,“ podělil se s přítomnými o osobní úsměvný zážitek kurátor.


Na výstavě je k vidění třeba Nobelova cena Jaroslava Heyrovského, aktovka Jana Palacha, školní počítač československé výroby, historické taláry či přilba pro motocyklisty. Expozice je vedle zastoupených unikátních předmětů zajímavá i tím, že místo pro ten poslední, který by měl charakterizovat rok 2018, zatím zeje prázdnotou. Důvěru s navržením, co za předmět současný rok nejlépe charakterizuje, dostali sami návštěvníci. Exponát bude do vitríny doplněn dva týdny před koncem výstavy.


Výstava 100 let – 100 předmětů – 100 příběhů byla oficiálně zahájena symbolickým přestřižením šerpy z roku 1918.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: René Volfík

Datum: 9. 5. 2018



Poslední změna: 11. květen 2018 11:10 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám