Zápis ze zasedání Legislativní komise AS UK ze dne 12. prosince 2017

Přítomni: JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF), Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. (PF), Doc. RNDr. Fatima Cvrčková, Dr.rer.nat. (PřF), PaedDr. Eva Marádová, CSc (PedF), Mgr. David Pavlorek (FF), Mgr. Michal Říha (PF), Mgr. Kateřina Volná (FF), JUDr. Jan Wagner (RUK)


Hosté: Prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D., prorektorka UK, prof. PaedDr. Radka Wildová, CSc., prorektorka UK, Mgr. Vojtěch Tomášek (RUK), Mgr. Simona Ćwierzová (RUK), Mgr. Eliška Kadlecová (PF), Mgr. Petra Štanclová (RUK)


Program:


1) Stanovisko k návrhu Vnitřního mzdového předpisu UK (čj. 369/2017)

2) Různé


ad 1)


I.


Legislativní komise AS UK se seznámila s doručenými stanovisky fakult (FF UK a FaF UK) a dopisem předsedy KOR VOS UK.


Legislativní komise AS UK konstatuje, že obsah stanovisek nevedl k modifikaci návrhu a na jejich základě nebyl podán žádný pozměňovací návrh.


II.


1) Pozměňovací návrhy doc. JUDr. Radima Boháče, Ph.D.


a) Pozměňovací návrh čj. 382/a/2017


Legislativní komise AS UK projednala pozměňovací návrh čj. 382/a/2017 [= vypuštění čl. 16; čl. 17 písm. a) nahradit zněním: „a) za splnění významného pracovního úkolu nebo za pracovní výkon“] předkladatele doc. JUDr. Radima Boháče, Ph.D.


Legislativní komise AS UK považuje pozměňovací návrh čj. 382/a/2017 za přípustný a doporučuje jej přijmout.


Přijato poměrem hlasů 7 (pro) – 0 (proti) – 0 (zdržel/a se).


b) Pozměňovací návrh čj. 382/b/2017


Legislativní komise AS UK projednala pozměňovací návrh čj. 382/b/2017 předkladatele doc. JUDr. Radima Boháče, Ph.D.


Legislativní komise AS UK považuje pozměňovací návrh čj. 382/b/2017 za přípustný.


Legislativní komise AS UK doporučuje přijmout pozměňovací návrh čj. 382/b/2017 ve znění modifikace provedené na základě diskuse předkladatelem:


V čl. 20 odst. 2 první větě slova „se s pracovníkem nedohodla jinak“ nahradit slovy „o to pracovník požádá“.


Přijato poměrem hlasů 7 (pro) – 0 (proti) – 0 (zdržel/a se).


2) Pozměňovací návrh doc. RNDr. Fatima Cvrčkové, Dr.


Legislativní komise AS UK projednala pozměňovací návrh čj. 377/2017 předkladatelky doc. RNDr. Fatimy Cvrčkové, Dr.


Legislativní komise AS UK považuje pozměňovací návrh čj. 377/2017 za přípustný.


Legislativní komise AS UK doporučuje přijmout pozměňovací návrh čj. 377/2017 ve znění modifikace provedené na základě diskuse předkladatelkou:


1. V čl. 4 odst. 12 vypustit slova:

„a s odborovou organizací, je-li na fakultě nebo součásti ustavena“.


2. V čl. 24 se vkládá nový odstavec 1:


„1. Před vydáním opatření podle čl. 4 odst. 12 a 13, čl. 5 odst. 6 a čl. 8 odst. 5 děkan nebo ředitel projedná tato opatření s odborovou organizací, je-li na fakultě nebo součásti ustavena a vyžadují-li to právní předpisy nebo kolektivní smlouva.“.


Dosavadní odstavce 1 až 4 se označují jako odstavce 2 až 5.


Přijato poměrem hlasů 7 (pro) – 0 (proti) – 0 (zdržel/a se).


III.


Legislativní komise AS UK vyjádřila souhlasné stanovisko k návrhu Vnitřního mzdového předpisu UK (čj. 369/2017) ve znění modifikovaných pozměňovacích návrhů a legislativně technických oprav vyznačených v dokumentu, který je přílohou tohoto stanoviska.


Přijato poměrem hlasů 7 (pro) – 0 (proti) – 0 (zdržel/a se).


ad 2)


V rámci tohoto bodu programu se legislativní komise zabývala


a) otázkou řešení důsledku zániku akreditace studijního programu uplynutím doby, na kterou byla akreditace udělena,


b) otázkou případné úpravy využití elektronického hlasovacího zařízení při tajném hlasování na zasedání AS UK.


ad a)


Na základě rozpravy, která se týkala možnosti zajistit splnění povinnosti uložené vysoké škole ustanovením § 80 odst. 5 věty druhé zákona o vysokých školách v případě zániku akreditace studijního programu uplynutím doby, na kterou byla akreditace udělena, buď cestou prostých „administrativních opatření“, nebo cestou podstatně modifikovaného/zjednodušeného přijímacího řízení, které by bylo vypsáno pouze pro studenty studijního programu, jehož akreditace zaniká, včetně osob, které mají studium přerušeno, přičemž jedinou podmínkou přijetí do „nástupnického“ studijního programu, určeného Radou pro vnitřní hodnocení UK,  by bylo pouze to, že jde o studenta studijního programu, jehož akreditace zaniká, a s využitím fikce podání přihlášky ke studiu „nástupnického“ studijního programu, dospěla legislativní komise k předběžnému závěru, že


- ustanovení § 80 odst. 5 věty druhé zákona o vysokých školách upravuje pouze všeobecnou povinnost vysoké školy a nepředstavuje dostatečný a/nebo spolehlivý právní základ pro řešení právní situace jednotlivých studentů studijního programu, jehož akreditace zaniká,


- preferuje řešení cestou podstatně modifikovaného/zjednodušeného přijímacího řízení,


- vzhledem k panujícím nejasnostem ohledně „vyplnění mezery“ v přechodných ustanoveních zákona č. 137/2016 Sb. doporučuje zpracovat v připravované novele Řádu přijímacího řízení UK jak variantu řešení s využitím institutu podstatně zjednodušeného/modifikovaného přijímacího řízení, tak variantu řešení, které z působnosti tohoto vnitřního předpisu zařazování studentů do „nástupnického“ studijního programu vyloučí.


Přijato poměrem hlasů 6 (pro) – 1 (proti) – 0 (zdržel/a se).


ad b)


 Legislativní komise konstatovala, že podle ustanovení čl. 9 odst. 8 Jednacího řádu Akademického senátu UK je využití elektronického hlasovacího zařízení při tajném hlasování na zasedání AS UK vyloučeno. Změna by vyžadovala novelu daného vnitřního předpisu. Po rozpravě, která se týkala zejména zajištění tajnosti hlasování (rozdávání hlasovacích jednotek, prostředí pro hlasování v zasedací místnosti, anonymizace výsledků hlasování, role komise uvedené v cit. článku vnitřního předpisu), dospěla legislativní komise k názoru, že nepovažuje za účelné takovou novelu Jednacího řádu Akademického senátu UK připravovat.


Přijato konsensuálně.


Zápis ke stažení zde.


Poslední změna: 12. březen 2018 11:03 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám