Lékařská fakulta v Plzni slavnostně otevřela Modrou posluchárnu, která je po Biomedicínském centru a budově teoretických ústavů další částí nově budovaného kampusu na Lochotíně

Univerzita Karlova

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

www.cuni.cz


Plzeň, 11. ledna 2017 – Nové posluchárně, vystavěné v letech 2015-2016, požehnal za účasti rektora Univerzity Karlovy prof. Tomáše Zimy a děkana Lékařské fakulty v Plzni prof. Borise Kreuzberga biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub. Špičkově vybavená Modrá posluchárna s kapacitou 200 míst je součástí plánovaného Univerzitního medicínského centra, tzv. UniMeC – kampusu Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy, do nějž by se výhledově měla přestěhovat celá fakulta. Ta je dnes roztroušena v převážně historických budovách v různých částech Plzně.


Nová stavba, navazující na budovu teoretických ústavů, je dílem architekta Daniela Němečka. Modrá posluchárna, vybavená moderní audiovizuální technikou, získala své jméno podle barvy, převažující v interiéru. Kromě posluchárny je součástí nové stavby také jídelna pro více než 50 osob.


Posluchárna byla původně plánovaná zároveň s budovou teoretických ústavů v rámci 1. etapy výstavby kampusu UniMeC v roce 2014, avšak kvůli limitaci výdajů v Operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace, z nějž pocházelo financování, nebylo možné realizovat celou plánovanou 1. etapu výstavby. Nebylo možné pokrýt výdaje na stavbu objektu posluchárny s jídelnou. Fakulta se tím dostala do nepříjemné situace, kdy v nové budově již sídlilo prvních 5 teoretických ústavů, ovšem bez jakéhokoliv zázemí,“ říká děkan fakulty, prof. MUDr. Boris Kreuzberg, CSc.


Zdroje pro financování nové posluchárny nakonec Univerzita Karlova vyčlenila v dotačním titulu MŠMT s názvem „Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol“. Celková dotace z prostředků státního rozpočtu činila 51, 6 milionu Kč, vlastní zdroje Univerzity Karlovy pak 2, 4 milionu Kč. Stavba začala 24. 9. 2015 a kolaudace se uskutečnila v listopadu 2016.


V Modré posluchárně bude probíhat výuka budoucích lékařů, kterých v Plzni studuje více než 2000 (z toho je kolem 500 zahraničních studentů), příležitostně se zde také budou konat semináře a konference. „Novou posluchárnu využijeme především k přednáškám pro studenty magisterských studijních programů. Velkou výhodou celého kampusu je bezprostřední sousedství s Fakultní nemocnicí Plzeň, kde probíhá velká část výuky vyšších ročníků,“ říká prof. Kreuzberg. „Doufáme také, že zvyšující se komfort při výuce zase o něco zvýší prestiž Plzně jako univerzitního města.“


Pro další léta plánuje univerzita resp. fakulta dobudování kampusu UniMeC tak, aby v něm byly koncentrovány všechny neklinické části fakulty – tedy ostatní teoretické ústavy, posluchárny, další výukové prostory, podpůrné provozy, děkanát, menza a sportovní hala. Pro tento záměr je zpracována dokumentace pro stavební povolení, je podána žádost o stavební povolení a podána projektová žádost do operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) na kofinancování rozhodující části 2. etapy. Rozpočet projektu OP VVV je plánován na 1,2 mld. Kč, kompletní dostavba a vybavení celého kampusu pak 1,5 mld. Kč.


Reportáž ze slavnostního otevření k dispozici zde.


Kontakt:


Ing. Barbora Černíková

email: barbora.cernikova@lfp.cuni.cz

tel.: 377 593 446


Projekt „UK - Dostavba posluchárny Lékařské fakulty UK v Plzni“, byl realizován z dotačního titulu MŠMT „Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol“, identifikační číslo EDS 133D21E 000011.



Univerzita Karlova


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013 – 2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:35 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám