Na Univerzitě Karlově byla zahájena mezinárodní konference „Cyrilometodějská tradice v 19. a 20. století, období rozkvětu i snah o umlčení“

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

www.cuni.cz




TISKOVÁ ZPRÁVA



Praha 4. 6.  2013  Slavnostní zahájení mezinárodní konference „Cyrilometodějská tradice v 19. a 20. století, období rozkvětu i snah o umlčení“, pořádané Univerzitou Karlovou v Praze a Akademií věd ČR  u příležitosti letošního 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu,  proběhlo 3. 6. ve Velké aule pražského Karolina za účasti kardinála Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského, Mgr. Jiřího Nantla, LL.M., 1. náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR  a prof. RNDr. Václava Hampla, rektora UK v Praze.


Hlavními tématy odborné části konference, která potrvá od 4. do 6. června, budou vlivy cyrilometodějské tradice na utváření národních identit, Konstantin a Metoděj jako symboly odporu proti komunistickému (a fašistickému) režimu, cyrilometodějská tradice, církve a zbožnost v 19. a 20. století a odraz cyrilometodějské tradice v lidové kultuře a v lidové tradici.


V rámci konference vystoupí kromě mnoha domácích odborníků také řada zahraničních expertů na danou tematiku - např. prof. Francesco Braschi, který v současné době působí v Biblioteca Ambrosiana na Accademia Ambrosiana v Miláně jako ředitel Ústavu slavistiky. Na pražské konferenci se bude věnovat tématu „The Saints Cyril and Methodius and their lives in Latin Western Liturgies“.


Z dalších zahraničních odborníků zde přednesou svůj příspěvek také např. doc. PhDr. Martin Hétenyi, Ph.D. a doc. PhDr. Peter Ivanič, Ph.D. z Ústavu pre výskum kultúrneho dedičstva Konštantína a Metoda na Filozofické fakultě UKF v Nitře, kteří budou hovořit na téma „Reflexia cyrilo-metodskej tradície v slovenskej společnosti v 19. a 20. storočí“, a mnoho dalších.


V rámci konference proběhne 5. 6. v 15h v tzv. Modré posluchárně (Celetná ul. 20) také exkluzivní předpremiérová projekce dvou dílů (Poselství a Neklidné časy) z nové série Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Unikátní žánr doku-dramatu (neboli hraného dokumentu) v režii Petra Nikolaeva vznikl za podpory katolické a pravoslavné církve v produkci Three Brothers dokonce ve dvou verzích – v podobě čtyř padesátiminutových dílů, které budou nasazeny do vysílání České televize na konci června tohoto roku  a dále jako celovečerní film, připravovaný do kinodistribuce na podzim 2013. V hlavních rolích se objeví mj. Roman Zach, Ondřej Novák, Josef Abrhám či Vladimír Javorský. Projekce v Modré posluchárně se zúčastní producent Viktor Krištof.  Vstup je volný do vyčerpání kapacity sálu.


Další podrobnosti a kompletní program konference naleznete na: http://iforum.cuni.cz/IFORUM-14532.html  Registrace zájemců o účast na konferenci probíhá na e-mailové adrese CyrilMetodej@ff.cuni.cz.




Konference a všechny ostatní aktivity cyrilometodějských oslav a i projektu Dny lidí dobré vůle (www.velehrad.eu), které se konají pod záštitami kardinála Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského • Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého, předsedy Národní komise k přípravě cyrilometodějského jubilea • Vladyky Kryštofa, emeritního arcibiskupa pražského, metropolity Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku • RNDr. Petra Nečase, předsedy vlády ČR • Milana Štěcha, předsedy Senátu PČR • Miroslavy Němcové, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR • Mgr. Aleny Hanákové, ministryně kultury ČR • prof. PhDr. Petra Fialy, Ph.D., LL.M., ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR • Karla Schwarzenberga, ministra zahraničních věcí ČR • prof. Ing. Jiřího Drahoše, DrSc., dr.h.c., předsedy Akademie věd ČR • MVDr. Stanislava Mišáka, hejtmana Zlínského kraje • Ing. Jiřího Rozbořila, hejtmana Olomouckého kraje • JUDr. Michala Haška, hejtmana Jihomoravského kraje • prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc., rektora Univerzity Karlovy v Praze • doc. PhDr. Mikuláše Beka, Ph.D., rektora Masarykovy univerzity • prof. RNDr. Miroslava Mašláně, CSc., rektora Univerzity Palackého v Olomouci





Za správnost:


Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: pr@cuni.cz






Univerzita Karlova


Univerzita Karlova byla založená v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou, další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S bez mála půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 7 900 zaměstnanců, z toho téměř 4 500 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 53 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s 642 studijními obory. V bakalářských studijních programech studuje přes 20 000 studentů, v magisterských téměř 25 000 studentů a v doktorských 8 000 studentů. Více než 7 000 studentů jsou cizinci. Univerzitu ročně absolvuje bez mála 9 000 studentů, kteří tradičně patří ke skupině obyvatel ČR s nejnižší nezaměstnaností. Nejrůznější kursy celoživotního vzdělávání ročně absolvuje přes 16 000 účastníků. Důraz klade univerzita i na mezinárodní spolupráci s prestižními vzdělávacími a vědeckými institucemi. UK uzavřela celkem 450 bilaterálních smluv a 192 mezinárodních partnerských smluv se zahraničními univerzitami.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám