Zpráva o činnosti AS UK za období únor 1996 – leden 1997

Zpráva o činnosti AS UK za období únor 1996 – leden 1997

V uvedeném období se senát sešel k pěti řádným zasedáním a dvakrát na mimořádných zasedáních, které byly spojeny s volbou rektora Univerzity Karlovy na období únor 1997 až leden 2000. 11. října 1996 prof. Malý, který byl jediným kandidátem na funkci rektora v dalším období, seznámil členy AS s hodnocením činnosti vedení UK, s tím co se na Univerzitě událo v uplynulých třech létech. Ve svém vystoupení uvedl jaké úkoly naši vysokou školu čekají v období následujícím a jaké plány by chtěl, bude-li opět zvolen, realizovat. O tři týdny později, 1. listopadu, se vlastní volby zúčastnilo 61 členů senátu z celkového počtu 67 a prof. Malý byl zvolen 53 hlasy. Vysoká účast při volbě i její výsledek vyvracejí názory některých publicistů, podle kterých skutečnost, že na funkci rektora Univerzity byl jediný kandidát, svědčila o neochotě a nechuti na UK cokoli měnit. Správná interpretace uvedeného faktu je taková, že nikdo nebyl schopen navrhnout alternativu, která by pro volitele byla atraktivnější.


Na svém prvním zasedání bylo v tajné volbě doplněno předsednictvo AS o doc. Bednáře (MFF), prof. Višňovského (FaF) a prof. Tomášovou (2.LF). Nové předsednictvo zvolilo svým předsedou prof. Stránského a místopředsedou doc. Bednáře. Poté co v létě úspěšně ukončil studium na FF P. Kaván byl do předsednictva zvolen jako zástupce studentů Mgr. D. Tonzar (HTF).


Po volbě rektora druhým nejvýznamnějším aktem senátu bylo projednání a schválení návrhu rektora na rozdělení prostředků, které Univerzita získala ze státního rozpočtu jako příspěvek na neinvestiční výdaje (NIV). Po důkladném předběžném projednání v ekonomické komisi se diskutovalo o dvou rozpočtových variantách, které se lišily tím, jak se mají na fakulty rozdělit prostředky získané za vzdělávací a tvůrčí činnost. Jedna varianta zachovávala stejný poměr (84:16), který byl použít v přidělené částce, druhá předpokládala změnu na 80 % za vzdělávací činnost a 20 % za činnost tvůrčí, tedy zvýhodnění těch fakult, které byly podle kritérií užitých MŠMT výkonnější v tvůrčí oblasti. Po obšírné diskusi k tomuto tématu senát nakonec ve veřejném hlasování schválil variantu zachovávající původní podíl prostředků získaných na obě uvedené činnosti. Jedním z důvodů, proč nebyl přijat druhý návrh, byla skutečnost, že senát nepovažoval kritéria užitá při tvorbě rozpočtu vysokých škol za příliš kvalitní. Usnesl se proto také na vytvoření komise společné s VR UK, která by připravila kritéria vlastní. Ta by měla být použita na UK a předložena RVŠ a MŠMT jako námět pro použití v celém resortu. Komise se pod vedením prorektora Wilhelma sešla v období, ale zatím nedospěla k závěrečnému doporučení. Její činnost bude tedy pokračovat i v příštím období.


Nejdůležitějším usnesením březnového pléna AS UK bylo schválení nového složení stálých komisí senátu (ekonomické, ediční, sociální, legislativní, pedagogické). Ty se v převážné většině scházely podle potřeby a o výsledcích a závěrech svých jednání jejich předsedové informovali plénum. Obzvlášť náročné úkoly byly kladeny na komisi legislativní, která připravila novelu Disciplinárního řádu (zákonná příloha Statutu UK), schválenou na listopadovém zasedání. Vyjádřila se táž k návrhu na pravidla upravující odvolací řízení, prováděné rektorem. Zbývá připravit Řád odvolacího řízení na UK, který by měl být schválen nejpozději do začátku přijímacího řízení. Na několika schůzkách legislativní komise se projednávala novelizace Statutu a i když tyto práce značně pokročily, je nutné je co nejdříve dokončit, předat fakultám, aby ty mohly upravit statuty vlastní a bylo tak zajištěno, že fakultní statuty nebudou v rozporu se statutem univerzitním a zákonem o VŠ. To se ukázalo velmi důležité v souvislosti s volbou děkana na KTF. Členové legislativní komise i předsednictvo AS UK připravilo na základě žádosti rektora určitá stanoviska, která mohou sloužit při dalších jednáních jako podněty pro diskusi a potřebné úpravy.


Ekonomická komise kromě již zmíněného návrhu rozpočtu projednala požadavky na přidělení prostředků z reservy na tvrdost a havárie, krácení příspěvku ze státního rozpočtu i rozdělení 19 mil. Kč, které byly UK na NIV poskytnuty MŠMT v listopadu.


Na květnovém zasedání vzal AS UK na vědomí zprávu o evaluaci jejích fakult a z diskuse vzešel požadavek, aby byla též provedena evaluace součástí do konce r. 1996. Tato zpráva byla projednávána na dnešním plénu. Mezi standardní agendy patřilo schvalování nájemních smluv a změn ve statutech fakult a UK. Zatímco druhá činnost je povinností vyplývající ze zákona o VŠ, schvalování smluv je upraveno vlastní směrnicí senátu. Domnívám se, že situace ve společnosti i na Univerzitě se do doby jejího vzniku změnila a že by senát měl v době nepříliš vzdálené uvažovat o její novelizaci.


Nejzávažnější usnesením posledního pléna v uplynulém roce bylo schválení zvýšení kolejného na kolejích UK o 50 % od 1. 1. 1997. Návrh byl důkladně projednán v sociální komisi a přesto, že jde o opatření značně nepopulární většina členů senátu akceptovala ekonomické zdůvodnění předloženého návrhu. V této souvislosti stojí za to zdůraznit, že současně bylo schváleno, aby studenti, kteří pobírají dávky státního sociálního zabezpečení nebyli zvýšením postiženi v tomto školním roce.


Protože ke konci r. 1996 skončilo funkčí období RVŠ byla provedena volba nových zástupců UK v tomto nejvyšším samosprávném orgánu VŠ. V příštím roce budou UK zastupovat doc. I. Wilhelm a prof. P. Stránský a ve studentské komoře Mgr. D. Tonzar, kterého bude zastupovat B. Hančilová.


Součástí této zprávy je i informace o účasti jednotlivých členů AS UK na jeho zasedáních v období, za které je zpráva podávána. Je k dispozici na senátní stránce WWW serveru UK.



prof. MUDr. Pravoslav Stránský v.r.

předseda AS UK


Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám