Zpráva o činnosti AS UK za období únor 1994 – leden 1995

Zpráva o činnosti AS UK za období únor 1994 – leden 1995

Od slavnostní inaugurace nového rektora Univerzity Karlovy v únoru minulého roku, na které byla podána výroční zpráva senátu za r. 1994, se akademický senát sešel do dnešního dne celkem šestkrát, třikrát v každém semestru. Účast senátorů je uvedena v příloze této zprávy. V období, za které je zpráva podávána schválil AS v tajném hlasování členy VR UK, navržené J. M. p. rektorem, seznámil se s návrhem zásad, které připravila EK pro rozdělení neinvestičních prostředků, přidělených UK jako příspěvek ze státního rozpočtu. Po projednání v EK senát též schválil rozbor hospodaření s prostředky přidělenými ze státního rozpočtu a návrh na rozdělení prostředků pro r. 1995. Nepodařilo se zajistit e-mailové spojení se všemi členy senátu. Důvody tohoto neúspěchu jsou jak v senátorech samých, tak ve způsobu zajišťování provozu CESNETových serverů na jednotlivých fakultách.


Nově byla zřízena legislativní komise senátu. O práci v ní neprojevil zájem žádný z členů senátu mimo ty, kteří byli navrženi předsednictvem. Komise se k jednání sešla až po prázdninách a navrhla, aby vzhledem k předpokládanému přijetí nového zákona o VŠ nebyly žádné zásadní změny Statutu UK a jednacího řádu přijímány. V březnu bylo též, že je nutné zcela zásadně novelizovat přílohu III. Statutu, ve které jsou uvedeny studijní obory na UK  a která neodpovídá skutečnosti. Fakulty tím vystavují své studenty nebezpečí, že J. M. p. rektor nepodepíše jejich diplomy a nebude tak ukončeno jejich studium. Jde zejména o studenty bakalářských směrů, doktorandy a studenty nově vzniklých magisterských oborů. Skutečnost, že návrh na novelizovanou předlohu nebylo zatím možné projednat považujeme za největší neúspěch v činnosti senátu v období, za které je zpráva předkládána.


V oblasti schvalování smluv a pronájmu nebytových prostor, které, patřilo k pravidelným senátním činnostem, byl přijat na návrh J. M. p. rektora nový způsob spočívající v tom, že všechny uvedené smlouvy jsou posouzeny kolegiem rektora a předloženy senátu ke schválení p. kvestorem. Nebudou už projednávány EK. Domníváme se, že způsob, jakým byly na dvou posledních jednáních senátu smlouvy projednány a přijaty svědčí jednoznačně ve prospěch tohoto nového způsobu. Byla též projednána dílčích změn statutů fakult, zejména rozšíření oborů habilitačních a jmenovacích řízení, změny studijních a zkušebních řádů a změny struktur pracovišť na fakultách i na rektorátě a součástech. Sem patří též schválení právní subjektivitu CERGE. Významnou změnou Statutu univerzitního bylo vytvoření nového volebního řádu pro volby do senátu UK. Podle něj jsou fakulty a vzhledem ke sboru prvnímu. Tím se vytvořily podmínky pro to, aby práce senátu byla plynulá, aby nebyla narušena příliš velkou obměnou svých členů.


Za zcela samostatnou oblast lze považovat jednání, která se týkala Návrhu zásad zákona o vysokoškolském vzdělávání. Senát, jeho předsednictvo i jednotliví členové věnovali tomuto dokumentu velké množství svých duševních schopností i svého času. Jednalo se na půdě Univerzity, Rady vysokých škol i společně s jinými vysokými školami. Nemá smysl ve výroční zprávě uvádět detaily, zejména jsme-li přesvědčeni, že nám poslední známé znění z ledna tohoto roku je horší variantou verse ze září roku minulého. Byrokracie způsobem sobě vlastním ignorovala všechny naše podstatné výhrady a nezbývá než přiznat, že jsme zatím zcela neúspěšní. Zastánci centrální moci vítězí, samosprávné principy vysokého školství jsou vykazovány do „patřičných mezí“ . V daném okamžiku nezbývá než se obrátit na základní orgán demokracie, na parlament. Učiníme tak jako představitelé senátu největší české vysoké školy, vyzveme Českou konferenci rektorů, aby učinila obdobně a pokud máte možnost, obraťte se každý z Vás na poslance ať své známé či ty, kterým jste dali svůj hlas ve volbách. Je jejich povinností slyšet nyní hlas Váš. Návrh nového zákona je velmi vstřícný pokud jde o vztah k institucím, které jsou zatím mimo oblast vysokoškolského vzdělávání a tedy i k Akademii věd. Senát pozorně sleduje vztahy mezi touto institucí a vysokými školami. Musíme konstatovat, že slyšíme-li někoho říkat jedním koutkem, spolupráce ano, tituly ano a druhým koutkem společný rozpočet na vědu ne, pak se domníváme, že žertuje nebo nás má za hloupé.


V r. 1994 AS UK delegoval nového představitele do Studentské komory RVŠ. Zvolený zástupce studentské části AS však vzhledem ke svým studijním povinnostem odstoupil ze své funkce a trvalo dosti dlouho, než byl zvolen zástupce nový a názory zástupců fakult nebyly vždy přijímány tak, jak by si to zasloužily. Situace se novou volbou změnila a doufejme, že se to projeví zejména v jasném stanovisku SK RVŠ k Studentskému koordinačnímu centru.


AS UK přijal s uspokojením zprávu o tom, že vědecká rada UK bude projednávat činnost celouniverzitních ústavů s tím, že senátu budou poskytnuty informace pro určení jejich rozpočtů. Je nutné konstatovat, že zatím nemáme z VR údaje, které by byly k tomuto účelu použitelné. Věříme, že k zlepšení vzájemné informovanosti přispěje rozhodnutí J. M. p. rektora, že předsednictvo AS UK bude dostávat zápisy z její VR. Většina jejích členů (kolegium rektora i pp. děkani) zápisy z jednání senátu dostávají a pokud to bude potřebné, budeme je posílat i všem ostatním členům VR.


V uvedeném období došlo též ke změně kvestora UK. Na základě výsledku konkursního řízení navrhl p. rektor senátu, aby vyslovil souhlas se jmenováním p. ing. J. Kubíčka. Senát tak v tajném hlasování učinil.


Po dlouhém, tvrdém, ale snad konstruktivním jednání přijal senát návrhy na úpravu poplatků za ubytování na kolejích UK v Praze a Hradci Králové a Domovní řád pro tyto koleje. Za podstatné považujeme, že rozhodnutí o tom, zda  pobyt studentů v době prázdnin je určen studijními povinnostmi, je ponecháno na fakultách a není řešena automaticky.


Jsme přesvědčení, že zpráva zachycuje vše podstatné, čím se senát v uplynulém období zabýval.




prof. MUDr. Pravoslav Stránský v.r.

předseda AS UK




Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám