Zpráva o činnosti AS UK za období březen 1993 – leden 1994

Zpráva o činnosti AS UK za období březen 1993 – leden 1994

Ve smyslu § 10 dost. i) zákona č. 172/90 Sb. předkládám zprávu o činnosti AS UK. Tento senát začal pracovat jednáním 26. 3. 1993, na kterém zvolil předsednictvo ve složení doc. MUDr. Petr Hach (1.LF), doc. PhDr. Zdeněk Pinc (PedF), JUDr. ing. Josef Staša (PF), Pavel Stöckl (FSV) a prof. MUDr. Pravoslav Stránský (LF HK). Předsednictvo vybralo ze svého středu jako předsedu doc. Hacha. Do dnešního zasedání se plénum AS sešlo celkem devětkrát. Přehled účasti zástupců jednotlivých fakult UK na těchto jednáních je v příloze této zprávy.


Ke zlepšení činnosti senátu, zejména k odbornému projednávání věcí, které senát musí schvalovat, zřídil stálé komise: ekonomickou, sociální a pedagogickou. Další komisí je komise ediční, která se zabývala hlavně situací ve vydavatelství Karolinum. Vzhledem k odchodu ing. Svobody z funkce ředitele vydavatelství nemohla tento úkol dořešit. Ke zjištění důvodů, které vedly ke stávce na koleji Budeč a Arnošta z Pardubic, zřídil senát komisi ad hoc. Komise pro efektivní provoz kolejí nenalezla v platných předpisech podporu, která by umožňovala její funkčnost a vypracovala pouze návrh na výběrové řízení na organizaci, která by měla provoz kolejí posoudit.


Některé záležitosti řešené tímto senátem byly pokračováním z uplynulého období. Sem zejména patřilo zvýšení kolejného a s tím souvisící přijetí zásad pro poskytnutím podpory pro sociálně slabé studenty. Univerzita Karlova se tak stala první vysokou školou, která takový systém zavedla. Problematika kolejí představovala nemalý podíl na celkové práci a jejím výsledkem bylo přijetí statutu Grémia správních rad kolejí a organizačních řádů kolejí a menz v Praze a v Hradci Králové.


V činnosti senátu se nepříznivě projevily dvě skutečnosti. První byla dána tím, že brzy po zvolení předsedou AS UK byl doc. Petr Hach zvolen děkanem 1.LF UK a musel odstoupit z funkce senátora. Za odstoupivšího doc Hacha byl senátem zvolen prof. Anděl, který však byl nedlouho potom schválen senátem MFF jako proděkan a opět musel ze senátu odstoupit. Za prof. Anděla byl zvolen do předsednictva senátu prof. Loub z PřF. Obměna tří osob v pětičlenném předsednictvu jistě ztížila hladký chod jeho práce, ale při stávající legislativě jí není možné zabránit.


Druhou skutečností, mající vliv zejména na pomalejší rozběh práce senátu byla podstatná obměna jeho členů. Ta souvisela s tím, že statut Univerzity umožňuje vykonávat funkci senátora jen dvě po sobě jdoucí období a s tím, že volby se mají na všech fakultách konat ke stejnému datu. Předsednictvo připravuje návrh změny statutu, spočívající v tom, že by se volby do senátu nekonaly na všech fakultách současně a tím by se zabránilo opakování obdobné situace v budoucnu.


V souvislosti s volbami do senátu mi dovolte malé zamyšlení. Jistě jste se všichni setkali se svými kolegy z akademické obce, o kterých jste přesvědčeni, že mají schopnosti prospět Univerzitě vykonáváním nějaké funkce ať už v samosprávě nebo jako akademičtí hodnostáři a kteří přijetí takových funkcí z nejrůznějších důvodů odmítají. Velmi často uvádějí, že jsou příliš vytížení vlastní odbornou činností a nemohli by výkonu funkce věnovat potřebný čas či úsilí. Já se domnívám, že takovýto argument je nepřijatelný. Svoji odbornou práci vykonávají právě proto, že jsou univerzitními akademickými občany a je jejich povinností Univerzitě také něco věnovat. Považuji-li takovouto cenu za nepřijatelnou, měli by zvážit zda není možným řešením zrušení jejich svazku s naší Alma Mater.


K pravidelným agendám senátu patřilo schvalování smluv o pronájmu nebytových prostor. Protože otázky spojené s výší najemného budily nejvíce pozornosti, rozhodl senát, že tyto smlouvy budou posuzovány ekonomickou komisí a ta byla doplněna o člena komise pro posuzování smluv, která tím fakticky zanikla. Z ekonomické komise vzešel návrh, který je nyní zvažován vedením Univerzity a spočívající v posouzení všech smluv z hlediska správnosti výše nájemného realitním právníkem.


Senát také zvolil nové zástupce Univerzity v Radě vysokých škol. Jsou jimi doc. ing. Ivan Wilhelm z MFF a doc. PhDr. Jiří Mareš z LF UK v Hradci Králové.


Za nejzávažnější akt senátu v uplynulém roce lze bezesporu považovat volbu nového rektora Univerzity Karlovy. 22. října minulého roku jím senát zvolil prof. JUDr. Karla Malého, DrSc. Dovolte mi, abych Vás seznámil s jeho stručným životopisem.


Profesor Malý se narodil 26. října roku 1930 v Mnichově Hradiště. Školní vzdělání absolvoval v Praze a po maturitě na gymnáziu v Praze – Vysočanech začal studovat na Právnické fakultě této Univerzity. Studia ukončil v r. 1954 a nastoupil na katedru právních dějin, neboť ho od počátku studií upoutala právní historie, zvláště pak období českého stavovství, problematika samosprávy a dějin trestního práva.


V r. 1964 se habilitoval, profesorem dějin státu a práva v Československu se stal až v r. 1990, i když návrh na jmenování schválila vědecká rada Právnické fakultě již v r. 1969. Od roku 1990 působil jako prorektor Univerzity pro vědu. Z jeho mimouniverzitních aktivit jmenujme funkce předsedy Rady vysokých škol, kterou pomáhal zakládat a předsedy České komise pro vědecké hodnosti. I při této rozsáhlé veřejné činnosti publikuje, aktivně vystupuje na domácích i zahraničních odborných akcích. Na své fakultě je zapojen do výuky pregraduální i doktorandské, učí též na Filozofické fakultě. Právě svoji činnost učitelskou považuje za nejpodstatnější.


Prezident České republiky jmenoval profesora Malého rektorem Univerzity Karlovy při slavnostním aktu na Pražském hradě 25. ledna.


Věřím, že stručná fakta ze života nastupujícího rektora potvrzují, že splní očekávání akademické obce Univerzity při výkonu své funkce.



prof. MUDr. Pravoslav Stránský v.r.

předseda AS UK




Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám