Zápis ze zasedání Komise pro informační technologie AS UK ze dne 20. března 2024

Přítomni: Mgr. Anna Altová (PřF), Bc. Marek Boňko (FSV), prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Bc. Dominika Erbeková (PedF), RNDr. Andrej Farkaš (MFF), PharmDr. Eduard Jirkovský, Ph.D. (FaF), Karel Mikulčák (LFP), Andrea Rashovska (1.LF), Jonáš Vala (3.LF)


Hosté: Ing. Marek Kalika, Ph.D. (ÚVT), Bc. Vít Peterek, MBA (ÚVT), prof. RNDr. Tomáš Skopal, Ph.D. (KR)

Program:

  1. Schválení programu a zápisu z minulého zasedání

  2. Podnět dr. Gregera k funkcionalitě ročního hodnocení doktorandů

  3. Podnět doc. Broma k šifrování materiálů interní povahy

  4. Priority komise pro další funkční období

  5. Různé


1. Schválení programu a zápisu z minulého zasedání

Předseda komise dr. Andrej Farkaš přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání komise.


Dr. Farkaš se dotázal, zda má někdo z členů komise připomínky navrženému programu zasedání. Připomínky nikdo nevznesl.


Dr. Farkaš se dále dotázal, zda má někdo připomínky k zápisu ze zasedání Komise pro IT AS UK konaného dne 7. února 2024. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Podnět dr. Gregera k funkcionalitě ročního hodnocení doktorandů

Předseda komise dr. Andrej Farkaš uvedl tento bod a shrnul podnět, který zaslal Komisi pro IT AS UK člen AS UK dr. Greger (PedF). Týká se toho, že studijní oddělení založilo hodnocení pro doktorské studenty, kteří nastoupili od poloviny akademického roku, což studijní předpisy UK umožňují, SIS s tím ale nepočítá a toto hodnocení muselo být vloženo pro všechny doktorské studenty. PedF by do SIS chtěla začlenit funkcionalitu, která by umožnila založit hodnocení v tomto období jen pro ty studenty, kterých se to týká.


Prof. Skopal uvedl, že hodnocení doktorandů jsou k 30. září a SIS neumožňuje mít více termínů podle toho, kdy daný student nastoupil. Vždy se pouze do poznámky napsalo, že student nastoupil až v polovině roku, což se pak zohlednilo v hodnocení. Bc. Peterek doplnil, že je možnost založit buď roční hodnocení, nebo mimořádné hodnocení. Tím, že se založí roční hodnocení, se automaticky vyberou všichni studenti. V polovině akademického roku je třeba založit hodnocení mimořádné, což umožní selektovat vybrané studenty. Na studijní oddělení bude v tomto smyslu zaslána instrukce.


Dr. Farkaš uvedl, že se s tím pojí otázka, zda je zároveň možné z ročního hodnocení vyjmout skupinu studentů, která již prošla mimořádným hodnocením. Bc. Peterek uvedl, že v současné chvíli to nejde, ale můžou se nad tím zamyslet.


Prof. Skopal uvedl, že před deseti lety doktorandi nastupovali pouze k 1. říjnu a byl jen jeden akademický rok. Pak se vytvořil hybrid, že doktorandi mohli nastupovat v polovině akademického roku, ale studijní předpisy se v této souvislosti nezměnily. Akademický rok je stále jen jeden.


Dr. Farkaš shrnul, že by tento podnět a otázka postupu doktorandů, kteří nastoupili v polovině akademického roku, mohl být předán Studijní komisi AS UK.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK v návaznosti na podnět dr. Gregera (PedF) žádá Studijní komisi AS UK o výklad cyklu hodnocení v rámci doktorského studia u doktorandů nastupujících v březnu.

7 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

3. Podnět doc. Broma k šifrování materiálů interní povahy

Předseda komise dr. Andrej Farkaš uvedl tento bod a představil podnět týkající se šifrování při sdílení citlivých materiálů, které se týkají primárně Ekonomické komise AS UK.  


Vala uvedl, že by tato data měla být při sdílení nějakým způsobem chráněna a bylo by ideální k tomu využít prostředků, které by nebyly příliš náročné na implementaci. Prostředí M365 by se takové řešení dalo poměrně elegantně nastavit.


Dr. Farkaš uvedl, že v prostředí M365 se dá jednoduše nastavit okruh lidí, kteří mají k danému dokumentu přístup. Souvisí to i s celkovým přechodem fungování kanceláře AS UK na M365, který je plánovaný k 1. 7. 2024 a momentálně probíhají přípravné kroky. Komise pro IT AS UK by mohla usnesením doporučit, aby po tomto přechodu žádná z komisí nesdílela citlivé dokumenty mimo tento systém. U nejcitlivějších dokumentů by mohlo být doporučeno omezení přístupových práv uživatelů.


Bc. Boňko se dotázal, zda bude v dokumentech explicitně uvedeno, že jsou citlivé povahy, či bude v této souvislosti vytvořena nějaká metodika pro předsedy komisí. Dr. Farkaš uvedl, že toto by bylo možné požadovat od předkladatele, který by to po konzultaci s pověřencem pro GDPR měl indikovat.


Dr. Jirkovský uvedl, že by měly být důvěrné dokumenty označeny vodoznakem a jejich označování by se měl řídit nějakou metodikou. Vala uvedl, že v M365 se to dá řešit pomocí tzv. popisků citlivosti, které když se nastaví, tak systém bude vodoznak automaticky zobrazovat.

Prof. Skopal uvedl, že by se obecně přimlouval za nastavení nějaké štábní kultury posílání dokumentů, aby se posílaly jako odkazy do sharepointu, kde to půjde kontrolovat. Když se dokument exportuje do PDF a pošle se emailem, tak je to o disciplíně uživatelů, a ne o vodoznaku. Varianta je také používat spisovou službu a skartační režim. Dr. Farkaš uvedl, že otázka používání spisové služby se diskutovala na Předsednictvu AS UK, protože podle opatření rektora by to takto probíhat mělo, ale některé odbory RUK k tomu nelze donutit.


Bc. Boňko uvedl, že by mělo být vyhrazeno právo předsedů komisí posílat podklady hostům emailem, protože nebudou mít přístupy do konferencí. Dr. Farkaš uvedl, že proto je to doporučení a předsedy komise to k ničemu nezavazuje.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK doporučuje komisím a plénu AS UK, aby byly materiály sdíleny pouze pomocí sdíleného úložiště s jasně definovaným okruhem osob, které do něj mají přístup. Zároveň se doporučuje označování interních a citlivých materiálů vodoznakem, případně také omezení editování, stahování nebo tisknutí. Komise dále doporučuje, aby předkladatel definoval povahu materiálu po případné konzultaci s pověřenkyní pro GDPR.

9 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

4. Priority komise pro další funkční období

Předseda komise dr. Andrej Farkaš uvedl tento bod a vyzval členy komise k předkládání námětů pro další jednání.


Prof. Černý uvedl, že pro něj jsou prioritou datová úložiště vědeckých dat v širokém slova smyslu, což je něco, co UK nesmírně limituje hlavně v lákání lidí ze zahraničí a v souvislosti s vědeckou aktivitou. Vyžaduje si to profesionální technické řešení. Dále je třeba zabývat se umělou inteligencí, která přepisuje pravidla hry, co se týče pedagogické činnosti. Komise pro IT AS UK by k tomu měla vytvářet stanoviska. Bude potřeba sledovat vývoj umělé inteligence a mít externí názor na to, jak se prolíná do fungování UK.


Prof. Skopal uvedl, že úložiště má na starosti prorektor Krištoufek a knihovna, z hlediska vědeckých dat se řeší velké infrastruktury. Nějaké kapacity by mohly vzniknout v rámci HPC Centra.


Dr. Farkaš uvedl, že pravidelně se na jednání Komise pro IT AS UK vrací otázka elektronických diplomů. Nyní se tím zabývá i Studijní komise AS UK. Na posledním zasedání se vedení UK zavázalo k tomu, že do léta se tato agenda posune do alespoň nulté varianty, takže se tento bod na zasedání komise určitě vrátí. Pro nové členy shrnul dosavadní vývoj projednávání tohoto tématu.


Dr. Farkaš dále uvedl, že dalším opakujícím se tématem je školení kyberbezpečnosti pro pracovníky RUK, které již dlouho diskutuje, ale stále se ho nepodařilo zavést. Stav tohoto bodu bude Komise pro IT AS UK také sledovat.

5. Různé

V tomto bodě nikdo nevystoupil.


Předseda komise dr. Andrej Farkaš poděkoval přítomným za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Schválil: RNDr. Andrej Farkaš, předseda Komise pro IT AS UK





Poslední změna: 25. duben 2024 11:40 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám