Zápis ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 9. listopadu 2023


Přítomni: Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Bc. Jakub Čech (PF), PhDr. Zděnka Kudláčková, Ph.D. (FaF), Leona Petlíková (2.LF), Bc. Martina Pustková (FHS), Mgr. BcA. Petra Slížková, PgDip (FF), Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D. (součásti), Bc. Veronika Vohlídková (PedF), Nela Fialová (FSV)


Omluveni: prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Bc. Jitka Černá (FSV), Mgr. Michael Glogr (PF), Petr Milichovský (PF)


Hosté: doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. (KR), Mgr. Ing. Nikola Rusová (UK Point), Mgr. Zuzana Ševčíková (UK Point), Ing. Lenka Henebergová (KR), MUDr. Josef Fontana, Ph.D. (KR), RNDr. Věra Šťastná, Ph.D. (RUK), Mgr. Miroslava Hurdová (KaM), Mgr. Pavla Široká (ProVeg), Jakub Gogela (FF)

Program


  1. Zahájení a schválení programu zasedání

  2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 21. 9. 2023

  3. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 12. 10. 2023

  4. Novinky z PR UK

  5. Plán realizace Strategického záměru UK

  6. Strategie udržitelnosti – pokroky, novinky

  7. Naplňování plánu udržitelných jídel v Menzách UK a ohlédnutí za týdnem udržitelnosti

  8. Různé

1. Zahájení a schválení programu zasedání

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, přivítala všechny přítomné a zahájila zasedání. Dotázala se, zda má někdo připomínky k navrženému programu zasedání.  Připomínky nikdo nevznesl, navržený program byl schválen tichým souhlasem.

2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 21. 9. 2023

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a dotázala se, zda má někdo připomínky k zápisu ze společného zasedání Komise pro třetí roli AS UK a Petiční komise AS UK ze dne 21. 9. 2023. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

3. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 12. 10. 2023

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a dotázala se, zda má někdo připomínky k zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 12. 10. 2023. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

4. Novinky z PR UK

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach uvedl, že proběhl Gaudeamus v Brně, nová expozice byla úspěšně vystavena. Na 25. listopad se chystá se akce „Na Karlovku“, kde kromě jiného bude představen i nový kalendář, do kterého se již se vybralo 13 fotografií. Proběhla také první schůzka plesového výboru a plánované datum plesu je 1. 3. 2024. Vedení UK chce brzy začít prodávat lístky, počítá se i s levnějšími vstupenkami pro studenty. Doc. Vlach dále uvedl, že 31. října byla pokřtěna kniha Science Communication – Úvod do komunikace vědy, kmotrem knihy byl pan děkan Rokyta, náměstek ministryně pro vědu a bývalý prorektor dr. Doleček a britský velvyslanec Matt Field. Rovněž se podařilo v pracovní skupině obsahově připravit dotazníkové šetření k přihláškám, zrcadlí se v něm snaha o zajištění zpětné vazby a zhodnocení efektivity prostředků vynaložených na propagaci. Dotazníkové šetření bude dobrovolné. Závěrem doc. Vlach uvedl, že příští rok bude pilotně vytvořeno jedno číslo časopisu UK Forum na téma udržitelnosti za pomoci nového způsobu udržitelné technologie tisku.


Bc. Vohlídková uvedla, že byla na Gaudeamu a expozice vypadá moc dobře. Pochválila koncept studijní brožury. Doc. Vlach poděkoval a uvedl, že byl šťastný, že 15 fakult již využilo nové propagační barvy a logo.


Dr. Kudláčková se dotázala, o kolik víc bude stát udržitelné číslo časopisu Forum. Doc. Vlach uvedl, že zhruba o 30%.

5. Plán realizace Strategického záměru UK

Mgr. Bubeníková předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo dr. Fontanovi.


Dr. Fontana uvedl, že Plán realizace SZ UK je standardní dokument, který se zpracovává pro každý rok. Uvedl, že konstrukce základních bodů předloženého materiálu odpovídá samotnému Strategickému záměru UK. Vedení UK se snaží o to, aby se neopakovaly každoročně se realizující aktivity, ale snaží se vypíchnout aktivity, které jsou koncentrovány pro daný rok. V Plánu realizace je vyčleněno 5 základních priorit, co by se mělo realizovat.


Mgr. Bubeníková uvedla, že na straně 8 je, že se pilotně vyhlásí program podpory pro studující se speciálními potřebami, aby mohli vyjet do zahraničí. Dotázala, se, zda tato potřeba vychází z poptávky studentů. Dr. Fontana uvedl, že k tomuto tématu byl mezinárodní projekt, na jehož základě se to vyzkoušelo a na základě kterého by se to mělo realizovat. Závěrem předchozí spolupráce je, že poptávka od studentů je. Neví, které konkrétní prostředky budou na tuto oblast využity.


Mgr. Bubeníková dále uvedla, že na straně 9 je, že se UK zaměří na intenzivnější prezentaci aktivit UK v oblasti rovných příležitostí vůči      novinářské obci. Dotázala se, jak konkrétně chce vedení UK udělat a která témata chce UK otevírat do veřejného prostoru. Ing. Henebergová doplnila, že Rada pro rovné příležitosti má přijatý Plán pro rovné příležitosti, což je první krok. Vedení UK má k dispozici například konkrétní data ukazující rozdíl v počtu studentů a studentek v doktorských studijních programech. Do budoucna je hlavním cílem to, že vytvoříme podmínky na UK takové, aby rozkol nebyl tak obrovský. Doc. Vlach doplnil, že vedení UK mělo pocit, že prezentujeme vědu a úspěchy, ale nabízíme málo aktuálních témat.


Bc. Čech se dotázal, jaká je v současné chvíli dostupnost psychologické poradny Centra Carolina. Má pocit, že kapacita je malá, termíny nejsou, nabídka není vůbec. Dotázal se, zda se v rámci realizace SZ počítá se zásadním navýšením této kapacity. Na MUNI je oproti UK kapacita nesrovnatelně vyšší. Ing. Henebergová uvedla, že cílem UK je nabízet maximum služeb, které může. Je pravda, že kapacita není vzhledem k zájmu dostatečná. Jedno z opatření je zlepšení spolupráce s fakultami, aby se kapacity navýšily i tam. Zároveň je cíl snížit potřebu a posouvat se směrem k prevenci. Bc. Čech uvedl, že vítá zapojení studentů psychologie, ale problém to úplně neřeší. Na UK se psychologická pomoc aktivně nepropaguje, což je rozdíl oproti systému na MUNI. Máme lékařské fakulty napojené na fakultní nemocnice, tak ať z toho univerzita taky něco má.


Dr. Kudláčková uvedla, že považuje za nevhodné, aby s psychologickými problémy pomáhali studenti bez praxe. Ing. Henebergová uvedla, že se bude řešit, v jaké fázi studia student je a studenti, kteří budou psychologickou pomoc vyhledávat, budou děleni do skupin podle závažnosti. Fialová uvedla, že psychologická péče je důležitá, alternativou je nazvat to, co by poskytovali studenti, jinak, např. „koučing“. Bc. Pustková uvedla, že je v posledním ročníku magisterského studia psychologie a její spolužáci už jsou ve fázi, kdy jsou schopni psychologickou pomoc poskytovat. Považuje to za prospěšné pro všechny strany. Bc. Čech uvedl, že nedostupnost psychologické péče je enormní, všeobecně se o tom ví a je lepší něco než nic.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí Plán realizace Strategického záměru na UK pro rok 2024.“

Schváleno tichým souhlasem

6. Strategie udržitelnosti – pokroky, novinky

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK uvedla tento bod a předala slovo Mgr. Ing. Rusové.


Mgr. Ing. Rusová uvedla, že akční plán tvoří konkrétní opatření, které mají vést k implementaci strategie. Dále uvedla, že místo dr. Vymazalové, která odešla na mateřskou dovolenou, tuto agendu v kolegiu rektorky převzala Ing. Henebergová a rovněž pro tuto oblast přibyla nová referentka. Dále Mgr. Rusová stručně představila proběhlou studentskou grantovou soutěž na téma podpory udržitelného rozvoje s tím, že podpořeny byly 4 projekty. Co se týče koordinátorů udržitelného rozvoje, byli osloveni děkani a děkanky fakult i ředitelné a ředitelky součástí, aby nominovali příslušné osoby a první společné setkání proběhlo v září letošního roku. Skupina koordinátorů společně s manažerkou udržitelného rozvoje tvoří aparát, který bude pracovat na úspěšné implementaci Strategie udržitelného rozvoje a akčního plánu. Dále uvedla, že vzniká manuál pro udržitelnější konání akcí s cílem co nejvíce omezit jejich negativní sociální, environmentální i ekonomický dopad. Rovněž je v plánu provést zmapování aktuálního stavu energetického managementu na UK (Plán energetického auditu energetického hospodářství UK), k čemuž bude zajištěna odborná kapacita. Závěrem uvedla, že se na UK pointu konala v průběhu října akce SWAP rostlin.


Ing. Henebergová doplnila, že proběhla setkání s Univerzitami za klima. Bc. Pustková se dotázala, zda jsou známy nějaké bližší informace k okupační stávce. Ing. Henebergová uvedla, že pořadatelé jsou v kontaktu s vedením UK, aby byl zajištěn spořádaný průběh akce.

7. Naplňování plánu udržitelných jídel v Menzách UK a ohlédnutí za týdnem udržitelnosti

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK uvedla tento bod a předala slovo Bc. Čechovi k představení tohoto bodu.


Bc. Čech uvedl, že nabídka veganských a vegetariánských jídel se od roku 2019 snižuje, a i přes sliby opaku se s tím nic neděje. Není vhodné, aby se to, že po 13. hodině není k dispozici žádné veganské ani vegetariánské jídlo, stávalo denně. Hlavní problém je, že se několikrát do měsíce stává, že není ani vegetariánské ani veganské jídlo a chybí vegetariánské a veganské dovary. Dále dává k diskusi otázku používaného množství masa, které se v menzách používá, což jde v rozporu s trendem zajišťovat udržitelnost UK.


Ing. Henebergová uvedla, že zajímavý úkaz je, že jakmile se někde začne nabízet vegetariánské jídlo, všichni ho jedí, i když třeba vegetariáni nejsou.


Mgr. Hurdová uvedla, že UK je jediná univerzita v ČR, která nabízí veganské jídlo ve všech menzách. Oproti minulému roku vzrostl počet vydaných bezmasých jídel z 21 % na 33 %. Podíl veganských jídel na celkovém počtu vydaných jídel je 15 %. Celkový dosavadní počet vydaných bezmasých jídel za rok 2023 je 24 745. Vedení KaM chce, aby všechny jídelníčky obsahovaly dvě jídla s masem, jedno vegetariánské a jedno veganské. Občas se stane, že systém přepíše recepturu, která pak vypadá, že veganská není, ale ve skutečnosti jídlo veganské je. Dokonce proběhla i kontrola z hygieny, která ověřila, že tyto pokrmy jsou veganské. Co se týče dovarů a dostatečného množství jídla, zaměstnanci KaM jsou vždy předem upozorněni, jaké je optimální množství. Závěrem uvedla, že nabídka pro vegany se rozšíří i o studené pokrmy (bagety).


Bc. Pustková tlumočila poděkování za veganskou pizzu v menze Troja, kde jsou všichni spokojení. Její jediný podnět je, že si není jistá, že jsou vždy správné obrázky přiřazovány ke správným jídlům. Mgr. Hurdová uvedla, že se přišlo na to, že někteří vedoucí si mění názvy jídel, čímž se v systému přepsala receptura. To bylo nyní v systému znemožněno.


Bc. Čech se dotázal, od jakého okamžiku jsou KaM schopny skutečně garantovat, že opravdu denně bude k dispozici vegetariánské i veganské jídlo, jak mělo být od září. Dále uvedl, že má pocit, že vedení menzy Právnická bojkotuje vedení KaM a nedodržuje jeho pokyny. Dovar veganských jídel podle něj neudělali od září ani jednou. Mgr. Hurdová uvedla, že nyní nemá k dispozici rozvrh jídelníčků a zítra dá vědět. Bude i zakázáno to, aby do toho zaměstnanci mohli vstupovat. Připomněla, že vegetariánské i veganské jídlo dostupné bylo, jen bylo špatně označeno. Co se týče dovaru, může garantovat, že bagety budou v doplňkovém prodeji ve všech menzách. Bc. Čech poznamenal, že primárně mu jde o to, že 10-15 dnů v září vegetariánské jídlo k dispozici vůbec nebylo.


Fialová se dotázala, zda se uvažuje o tom, že by do jídelníčků bylo zařazeno i bezlepkové či bezlaktózové jídlo. Mgr. Hurdová uvedla, že KaM nejsou schopny nabízet čistě bezlepkové jídlo, protože na to je potřeba speciální výroba. V tuto chvíli se veškeré recepty upravují tak, aby tam nebyla mouka. Snaží se rozšířit nabídku o balené bezlepkové výrobky alespoň v bufetech.


8. Různé

V tomto bodě nikdo nevystoupil.


Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, poděkovala všem za účast a zasedání ukončila.


Zapsala: Mgr.Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Mgr. Kristýna Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK



Poslední změna: 20. únor 2024 13:50 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám