Zápis ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 18. ledna 2024


Přítomni: Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Ing. Jan Hrabovský (MFF), PhDr. Zděnka Kudláčková, Ph.D. (FaF), Leona Petlíková (2.LF), Bc. Martina Pustková (FHS), Bc. Jitka Černá (FSV), Nela Fialová (FVS), Mgr. Tomáš Konečný (UK Point), Petr Milichovský (PF)


Omluveni: Bc. Jakub Čech (PF)


Hosté: doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. (KR)


Program

  1. Zahájení a schválení programu zasedání

  2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 9. listopadu 2023

  3. Schválení výsledků hlasování per rollam probíhajícího 7. – 14. 12. 2023

  4. Informace z PR UK

  5. Různé

1. Zahájení a schválení programu zasedání

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, přivítala všechny přítomné a zahájila zasedání. Dotázala se, zda má někdo připomínky k navrženému programu zasedání.  Připomínky nikdo nevznesl, navržený program byl schválen tichým souhlasem.

2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 9. listopadu 2023

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a dotázala se, zda má někdo připomínky k zápisu ze společného zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 9. listopadu 2023. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

3. Schválení výsledků hlasování per rollam probíhajícího 7. – 14. 12. 2023

Mgr.Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod s tím, že usnesení již byla schválena a zveřejněna na webových stránkách AS UK, ale chtěla dát prostor doc. Vlachovi vyjádřit se k usnesení přijatému v souvislost s vyjádřením prof. Pafka v pořadu ČT Události, komentáře.


Doc. Vlach uvedl, že po zasedání AS UK připravil dopis řediteli zpravodajství a publicistiky ČT, který chtěl odeslat po Vánocích, ale vzhledem k událostem na FF UK mu prozatím nepřišlo vhodné ho odeslat. Nyní je předběžně domluven s generálním ředitelem na budoucí schůzce, na které budou probírat řadu jiných věcí, ale toto téma zde rovněž otevře.



Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí usnesení přijatá hlasováním per rollam konaného ve dnech 7. – 14. 12. 2023.“

Schváleno tichým souhlasem

4. Informace z PR UK

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach uvedl, že po diskusi s Krizovým štábem a plesovým výborem byl ples UK přesunut na 17. ledna 2025. Dále uvedl, že termín zahájení akademického roku v Kampusu Hybernská na příští rok byl stanoven na 2. října 2024. Na PF UK 9. listopadu 2024 pak proběhne akce „Na Karlovku“. Přesun data z konce listopadu byl zapříčiněn změnou data konání Gaudeamu. Příští týden běží Gaudeamus v Praze, kterého se poprvé zúčastní všechny fakulty UK. Podařilo se také domluvit partnerství s filmovým festivalem Jeden svět, spolupráce bude probíhat formou spolupořádání přednášek a podobně. Dále uvedl, že se včera podařilo spustit dotazníkové šetření k přihláškám napříč celou UK, a to jak v angličtině, tak v češtině a ve variantách dle typu studijního programu. Dále uvedl, že vznikla pracovní skupina ČKR pro třetí roli, jejímž tajemníkem se stal doc. Vlach a předsedou rektor Kopecký z Ostravské univerzity. Minulý týden proběhla první schůzka, skupina se bude snažit o propagaci univerzit a zajímavých VŠ témat napříč ČR. Dále doc. Vlach tlumočil zprávy z Didaktikonu, velmi úspěšné jsou jeho odpolední kroužky pro děti, do kterých je zapojeno 9 fakult. Zapojených je 43 středních/základních škol. Je dobré si uvědomit, že toto jsou naši budoucí studenti.


Bc. Pustková se dotázala, zda je do spolupráce s festivalem Jeden svět zapojená i FHS UK. Doc. Vlach uvedl, že ne.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí Informace z PR UK.“

Schváleno tichým souhlasem

Mgr. Bubeníková přednesla členům a členkám komise návrh na usnesení, otevřela k němu diskusi. Návrh usnesení členové komise uvítali a proběhlo hlasování.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK oceňuje formu a úroveň komunikace s médii i s širokou veřejností mimo akademickou obec UK v souvislosti s tragickou událostí na FF UK, kterou prokázalo vedení UK spolu s vedením FF UK.“

8 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

5. Různé

Mgr. Bubeníková uvedla, že v únoru Komise pro třetí roli AS UK nezasedne. Rovněž informovala, že členové Komise obdrželi formulář pro zájemce o extramurální členství pro další funkční období. Dále uvedla, že Bc. Čech chce znovu otevřít problematiku otevírací doby studoven a knihoven. Dr. Římanová k této otázce připraví podklad a bude se konat společné zasedání více komisí, pravděpodobně v první polovině března. Mgr. Konečný doplnil, že materiál je ve své prvotní fázi zpracován, některé informace o studijních místech je již zveřejněno na webu UK.


Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, poděkovala všem za účast a zasedání ukončila.



Zapsala: Mgr.Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Mgr. Kristýna Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK


Poslední změna: 8. únor 2024 12:57 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám