Zápis ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 12. října 2023


Přítomní: Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Bc. Jakub Čech (PF), prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Františka Keprtová (ETF), PhDr. Zděnka Kudláčková, Ph.D. (FaF), MUDr. Anna Malečková, Ph.D. (LFP), Leona Petlíková (2.LF), Mgr. BcA. Petra Slížková, PgDip (FF), Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D. (součásti), Bc. Veronika Vohlídková (PedF), Petr Milichovský (PF), RNDr. Jiří-Jakub Zévl (PřF)


Omluveni: Bc. Martina Pustková (FHS)


Hosté: doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. (prorektor pro vnější vztahy), PhDr. Ing. Rostislav Trávníček (vedoucí OVV RUK), Mgr. Miroslav Čermák (OVV RUK), Mgr. Ing. Martina Kotasová Ferreira (RUK), Nela Fialová (FSV, PF)

Program:

1. Zahájení a schválení programu zasedání Komise pro třetí roli

2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli ze dne 22. 6.

3. Novinky z PR UK

4. Doména pr.cuni.cz

5. Návrh OR č. XX/2023 – Pravidla jednotného propagačního vizuálního stylu UK

6. Prezentace UK mimo ČR a SR, konsorcium Study in Prague (SIP)

7. Různé

1. Zahájení a schválení programu zasedání Komise pro třetí roli

Mgr. Bubeníková, předsedkyně komise, seznámila přítomné s návrhem programu, ke kterému nebyly žádné připomínky a byl schváleno tichým souhlasem.

2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli ze dne 22. 6.

K zápisu nebyly zaslány žádné připomínky a byl schválen tichým souhlasem.

3. Novinky z PR UK

Doc. Vlach informoval, že práce na kalendáři pro nadcházející rok probíhají, tématem bude AI.

Podepsali jsme memorandum mezi UK a Pražským jarem, což nám umožňuje lepší podmínky pro studenty, kteří by si přáli se do Pražského jara zapojit. Ve spolupráci s FF UK proběhne kurz, na němž se lektoři z Pražského jara zapojí do výuky, v plánu je též několik workshopů v Didaktikonu.

K webovým stránkám: dokončeno mini-výběrové řízení, dostali jsme nabídky na vícekriteriální analýzu našeho webu „cuni.cz“. Doufá, že budeme mít výsledky do začátku dalšího roku, abychom během příštího roku mohli přistoupit k větší reformě.

Dnes skončil veletrh Gaudeamus v Bratislavě, tam představena část nové expozice, budeme plně připraveni na velký Gaudeamus v Brně.

Je v přípravě dotazníkové šetření pro uchazeče v rámci přihlášek. Je připravován vlastní systém pro lepší sociologické vyhodnocování dotazníků, který bude součástí SIS.

Noc vědců jej potěšila a nadchla, protože se prvně zapojilo všech 17 fakult a i jeden ústav UK. Návštěvnost nás překvapila, přišlo více jak 6000 lidí, zatímco historicky se návštěvnost pohybovala okolo 3000 osob. Uvidíme, jak to bude příští rok, jelikož letos byla Noc vědců financována z centralizovaných rozvojových projektů, které pravděpodobně MŠMT na příští rok nevyhlásí. Bude nutné zdroje sehnat jinde.

V Didaktikonu se povedlo rozjet kurzy pro ZŠ i SŠ v pěti oblastech, které jsou velmi populární. Chceme tímto podchytit talentované budoucí studenty.


Dr. Trávníček, nový vedoucí OVV RUK, všechny členky a členy komise pozdravil a stručně se představil. Třetí roli považuje za jednu z nejdůležitějších funkcí univerzity, a to nejen z ohledů marketingových a komunikačních. UK má prostor v této oblasti, kdy může tuto funkci silněji naplňovat. Připravujeme se na nový web a ten bude jedním ze základních komunikačních pilířů, kde můžeme třetí roli prezentovat. I v zahraničí jsou tyto role prezentovány hned na úvodní straně. Didaktikon osobně považuje za velký úspěch, máme tam mnoho dobrých výstupů, kterými bychom se mohli mediálně více chlubit. Uchazečské weby na UK je třeba sjednotit mezi jednotlivými jazykovými verzemi, a to jak graficky, tak obsahově.


Bc. Čech – Zvažuje se příští rok v rámci Noci vědců zapojit fakulty ještě více a otevřít více míst? Místy byly velmi dlouhé fronty.


Doc. Vlach – Některým fakultám (ve smyslu poskytnutí místa a prostor) se bohužel příliš nechce se zapojit, což v řadě případů logické, akce vyžaduje poměrně velkou logistiku. Druhou rovinou je zároveň to, že potřebujeme mít terén „osahaný“, mít dobrou domluvu s vedoucími těch prostor. Rozšíření se v příštím roce nebrání, ale závisí to na více faktorech, včetně financí. Osobně považoval za úspěch, že jsme otevřeli i Didaktikon, kam přišlo cca 150 osob cíleně na tamní program. Letos nás enormní zájem veřejnosti velmi překvapil, okolo 20. hodiny nebylo na obou hlavních místech v Praze k hnutí. Letos byly zapojeny i fakulty v Hradci Králové. Jistě bychom měli zájem prostory trochu rozšířit, ale záleží to i na penězích, které musíme někde najít.

4. Doména pr.cuni.cz

Mgr. Bubeníková – Jedná se o podnět od Mgr. Slížkové, který stručně představí. Výstavba domény a souslednost písmen v názvu nám přijde poněkud nešťastný, jsou zde komunikační rizika. OVV není jen PR, ale je i o třetí roli.


Doc. Vlach – Před pár měsíci zjistil, že některé odbory mají, jiné nemají vlastní webové stránky, a OVV doposud vlastní web neměl. Za něj nenapadlo řešit název domény, ale rád by výhledově na webovou stránku „PR.cuni.cz“ seskupil veškeré informace týkající se PR, nejen informace od OVV. Není problém OVV přesunout následně jinam, ale potřebujeme se od něčeho odrazit.


Mgr. Slížková – Děkuje za vysvětlení, ale bohužel tento web uveden u každého příspěvku/článku k novému propagačnímu logu, a tak to občas nevyznívalo příliš šťastně a hlavně to bylo pořád na očích a člověk to viděl opakovaně.


Bc. Čech – Bylo by dobré sjednotit názvy stránek UK na Instagramu. Často je to velmi zmatečné a jdou těžce dohledat.


Mgr. Čermák – Toto bylo diskutováno i s fakultními zástupci. Snažíme se názvy sjednotit, ale nenařizujeme jim nic shora. Snažili jsme se najít jednotný název, kdy po dlouhých debatách jsme zavedli „uni Karlova“. Chápe, že to není ideální, ale jednalo se o kompromis.

5. Návrh OR č. XX/2023 – Pravidla jednotného propagačního vizuálního stylu UK

Doc. Vlach – Materiál byl projednáván velmi detailně na komisi, prošel KR i RKR. Provedly jsme průzkumy veřejného mínění, zejm. u uchazečů, provedli jsme si rešerše komunikačního brandu napříč celou Evropou. Vizuál připomínkovala dvě významná grafická studia, na základě toho jsme provedli řadu úprav. Nejedná se o revoluci, je to pozvolná evoluce, pečeť bude samozřejmě zachována. Součástí materiálu je i harmonogram, které stanovuje, od kdy budeme používat nový vizuál všichni – důvodem pro odklad je, aby mohly fakulty postupně zužitkovat stávající propagační materiály. Dále bychom rádi sjednotili zkratky, a to jak v českém, tak anglickém jazyce.

Koncem roku chceme otevřít téma „motta UK“, které nám nyní chybí. Samozřejmě osloví i komisi s prosbou o nějaké návrhy. Asi se nám nepovede mít jedno pro všechny trhy, jelikož v zahraničí funguje něco trochu jiného než pro uchazeče z ČR a SR, ale chceme to otevřít.

Vše bude upravováno v OR, takže se k tomu formálně AS UK vyjadřovat nemusí, ale jedná se o velký krok, a proto si to se senátem přeje projednat.


Bc. Čech – Slyšel, že písmo v logu je z Canvy. Co je na tom pravdy?


Mgr. Čermák – Jedná se o písmo, ke kterému máme zakoupenou globální oficiální licenci. Jedná se o patkové písmo, které má odkazovat na původní patkové písmo, které jsme používali. Z Canvy to skutečně není.


Dr. Zévl – Sice se snažíme krásně komunikovat historii naší univerzity, ale je to zároveň asi i naše prokletí. Bylo by dobré přemýšlet o tom, jak dalece se chceme držet historie, a kdy je čas se dívat spíše do budoucna. Zajímá jej, jaká je zde dlouhodobá vize.


Dr. Štindlová – Historii zde chceme zachovat, a proto na ni navazujeme, právě proto nové logo vychází z pečeti.


Doc. Vlach – Cílem je primárně sjednotit se jako Univerzita Karlova. V zahraničí je náš branding zaměřený na univerzitu jako takovou, ale v rámci ČR se prezentuje každá fakulta sama za sebe. Rád by, abychom se v budoucnu hlásili k univerzitě na prvním místě, a teprve následně k fakultě.


Prof. Černý – Má pocit, že mnoho oborů již nemá nic extra, mimo naší historie. Je nyní třeba zlepšit obsah, nejen formu prezentace. Bohužel jsme dlouho stagnovali.


Doc. Vlach – V mnoha ohledech souhlasí, opět je to ale bohužel rozdílné fakulta od fakulty.


Fialová – Coby novou studentku, která se hlásila ke studiu v minulém roce, ji zajímalo primárně to, čím je univerzita nyní. Máme zde mnoho skvělých projektů a akcí, které je nyní třeba jen správně prodat. Fakulty často mají stejné iniciativy, ale nejsou prezentovány totožně.


Mgr. Slížková – V ideálním světě bude PR prodávat vizi, se kterou se zároveň identifikujeme, nikoliv aby to bylo obráceně.


Návrh usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí návrh OR č. XX/2023 – Pravidla jednotného propagačního vizuálního stylu UK.

Hlasování 11-0-0

Schváleno

6. Prezentace UK mimo ČR a SR, konsorcium Study in Prague (SIP)

Mgr. Kotasová se představila, pracuje na UK od 1. 3. na pozici koordinátorky internacionalizace. Na UK máme přes 200 akreditovaných studijních programů v jiném jazyce než českém. Proto se musíme na propagaci v zahraničí zaměřit. V rámci ČR funguje pod DZS skupina „Study in Czechia“, se kterou vyjíždíme na zahraniční konference. Druhým subjektem je konsorcium „Study in Prague“ (SIP), které funguje již od roku 2015 jako spolupráce sedmi pražských univerzit. V zahraničí se prezentujeme společně, jelikož si nekonkurujeme, ale naopak se doplňujeme. Spolupracujeme se zahraničními středoškolskými poradci, kteří fungují na mezinárodních SŠ, na kterých se studenti učí v anglickém jazyce. Tito studenti byli dlouhodobě motivováni studovat ve Velké Británii či v USA, ale ČR je pro ně atraktivní alternativou z důvodu výrazně nižších poplatků za studium. Spolupráce s poradci je pro nás důležitá, jelikož mimo doporučení i zároveň studenty připravují na přijímací zkoušky. Velký zájem je zejména o studium na lékařských fakultách. V roce 2025 chceme uspořádat regionální setkání poradců. Mimo této spolupráce vydáváme propagační letáky, máme vlastní web „Study Charles“ a v listopadu spustíme kampaň na sociálních sítích, kde se budeme každý týden detailně věnovat jedné konkrétní fakultě. Pokud se na nás někdo obrátí, že by měl zájem o prohlídku, tak jim ji rádi poskytneme, stejně tak pořádáme i virtuální prezentace.


Dr. Kudláčková – Zajímalo by ji, zda se s poradci podívají i do Hradce Králové, nebo budou pouze v Praze?


Mgr. Kotasová – Oslovili jsme i fakulty z Hradce, ale ty neměly zájem o návštěvu. Naším cílem je ale propagovat univerzitu jako celek, nikoliv jednotlivé fakulty. Propagujeme však všechny fakulty, které o to zájem mají.


Prof. Černý – Zajímalo by jej, kolik z těch 200 akreditovaných programů skutečně běží.


Mgr. Kotasová – Máme zhruba 100 pregraduálních, Ph.D. programy se otevírají dle zájmu o ně.


Prof. Černý – Děkuje za odpověď. Rád by poznamenal, že v ČZU máme konkurenci, na to je třeba nezapomínat, byť naše spolupráce funguje. Naším cílem je získat co nejlepší uchazeče a přijde mu, že máme i další aktivity, kde se nyní neprezentujeme jednotně – např. na různých mezinárodních soutěžích či olympiádách. Abychom zahraniční studenty více přivítali, tak bychom jim zároveň měli nabídnout anglickojazyčné přednášky i na ostatních fakultách, na kterých mohou získat až 10 % kreditů v souladu se ZVŠ.


Mgr. Kotasová – Internacionalizace českých studijních programů je spíše otázkou na pana prorektora Poláka či na MŠMT.


Mgr. Bubeníková – Při rozkliknutí odkazu na stránku PřF z webu „Study Charles“ na ni vypadne hlavní stránky v AJ, ale PřF má přitom další tři microsites, které podporují studium v AJ a obsahují daleko více informací. Zajímalo ji, zda by bylo možné toto sjednotit shora, protože ani na fakultách to není centralizované.


Mgr. Kotasová – Zajišťujeme centrální koordinaci a propagaci, ale fakulty se nakonec stejně propagují samy. Nemůžeme jim zakázat, aby měly vlastní stránky navíc. Jsme propojeni, snažíme se fakulty podporovat v tom, aby např. na své akce zvaly i zahraniční studenty jiných fakult. Snažíme se dělat co jde, aniž bychom zasahovali do autonomie jednotlivých fakult.


Mgr. Bubeníková – Děkuje za představení, členové komise mají jistě mnoho podnětů, které Vám následně mohou zaslat.

7. Různé

Mgr. Bubeníková stručně uvedla dopis podporující přijetí zákona o manželství pro všechny, který byl AS UK zaslán skrze Předsednictvo AS UK. Sociální komise AS UK se k tomuto otevřenému dopisu přihlásila, pro účely dnešního jednání však navrhují trochu odlišné znění usnesení, protože členky a členové komise pro třetí roli neměli dostatečně času se s dopisem seznámit. Představila usnesení, které připravili s Bc. Jakubem Čechem a Bc. Veronikou Vohlídkovou. Krátce proběhla diskuze, zda by členové komise byli pro podpoření takového usnesení a přistoupili tedy k hlasování.



Návrh usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK vyjadřuje podporu novele občanského zákoníku, která zavádí tzv. manželství pro všechny. Komise pro třetí roli AS UK současně konstatuje, že pouze částečné narovnání práv stejnopohlavních párů není dostatečné. Komise pro třetí roli se hlásí k hodnotám rovnosti a zákazu jakékoliv diskriminace.

Hlasování 8-0-1

Schváleno



Zapsala: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK

Schválila: Mgr. Kristýna Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK


Poslední změna: 7. listopad 2023 22:50 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám