Zápis ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 22. června 2023


Přítomní: Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Mgr. Jan Bičovský, Ph.D. (FF), Bc. Jakub Čech (PF), Františka Keprtová (ETF), PhDr. Zděnka Kudláčková, Ph.D. (FaF), Leona Petlíková (2.LF), Bc. Martina Pustková (FHS), Mgr. Tomáš Konečný (FF, RUK)


Omluvení: Bc. Martina Pustková


Hosté: doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. (prorektor pro vnější vztahy), MUDr. Josef Fontana, Ph.D. (RUK), Karel Mikulčák (LFP), RNDr. Věra Šťastná, Ph.D. (RUK)


Program:

1. Zahájení a schválení programu Komise pro třetí roli

2. Schválení zápisu ze zasedání „Ediční komise“ ze dne 18. 1. 2023 - zápis

3. Schválení zápisu ze zasedání ze dne 25. 5. 2023 - zápis

4. Kampus Hybernská

5. Dodatek ke zprávě o vnitřním hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností Univerzity Karlovy za rok 2022 - dokument

6. Novinky z PR UK

7. Bilanční zpráva o naplňování plánu realizace Strategického záměru UK pro rok 2022 - složka s materiály

1. Zahájení a schválení programu Komise pro třetí roli

Mgr. Bubeníková, předsedkyně komise, seznámila přítomné s návrhem programu, ke kterému nebyly žádné připomínky a byl schváleno tichým souhlasem.

2. Schválení zápisu ze zasedání „Ediční komise“ ze dne 18. 1. 2023

K zápisu nebyly připomínky a byl schválen tichým souhlasem.

3. Schválení zápisu ze zasedání ze dne 25. 5. 2023

K zápisu nebyly připomínky a byl schválen tichým souhlasem.

4. Kampus Hybernská

Dr. Kudláčková poděkovala předsedkyni komise Mgr. Bubeníkové za zprostředkování prohlídky Kampusu Hybernská. Na první dojem nepůsobí areál příliš vstřícně, ale potěšení obsahové převážilo nad zjevem.


Petlíková – Je ráda zejména za vytvoření Centra péče o duši, ráda o něm rozšíří informace na fakultě i ve svém okolí.

5. Dodatek ke zprávě o vnitřním hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností Univerzity Karlovy za rok 2022

Dr. Šťastná – Jedná se o dokument, jehož vypracování nám ukládá ZVŠ. Je zároveň jeden z atributů systému vnitřního zajišťování kvality na VŠ. Každých 5 let má každá VŠ povinnost zpracovat zprávu o vnitřním hodnocení a v mezidobí vypracovává každoroční dodatek. Poslední zpráva o vnitřním hodnocení byla vypracována za rok 2019, kdy proběhlo mezinárodní hodnocení evropskou asociací univerzit. Ta je zpracovávána vždy rok před tím, než je předkládán nový Strategický záměr. Pro rok 2024 tedy nebude zpracován dodatek, ale celá zpráva. Proběhne také mezinárodní hodnocení, což je povinností od MŠMT, abychom správně vyhodnotili priority stanovené stávajícím Strategickým záměrem.

Předkládaný dokument má několik částí: změny v předpisech, činnost RVH, vnější hodnocení kvality (v dodatku nereflektováno, jelikož v roce 2022 neproběhlo), vnitřní hodnocení (členěno dle hlavních činností). Zaměřujeme se i na e-learning či na micro credentials a pedagogické dovednosti. Druhá kapitola se zaměřuje na tvůrčí činnost. Předposlední část dokumentu jsou související činnosti, např. plán rovných příležitostí a vznik Rady pro rovné příležitosti. V roce 2022 byly implementované rámcové kariérní principy, jež byly rozpracovány do dílčích OR. Rozjíždíme i činnost Staff Welcome Center. Poslední kapitolou materiálu jsou strategické dokumenty, ale žádné takové v roce 2022 nebyly.


Mgr. Bubeníková – V úterý se k dokumentu vyjadřovala i Ekonomická komise, a to kladně. Je moc ráda za zahrnutí interaktivní prezentace k absolventským šetřením, dat je tam skutečně mnoho, ale díky tomu si z toho bohužel není schopna vzít to nejdůležitější.


Dr. Šťastná – Součástí prezentace je i manažerské shrnutí, zbytek je vizualizací dat, která jsme sesbírali. Zároveň jsme připravili i zprávu pro univerzitu, pro řada fakult i jejich fakultní sekce, které s daty pak mohou dále pracovat. Žádný požadavek na OAS, abychom se zaměřili na něco konkrétního, nepřišel.


Návrh usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k Dodatku ke zprávě o vnitřním hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností Univerzity Karlovy za rok 2022.

Schváleno tichým souhlasem

6. Novinky z PR UK

Doc. Vlach – Soutěž na expozice do Didaktikonu byla vyhlášena minulý týden, během léta chceme sesbírat podněty z fakult, abychom mohli nové expozice začít stavět. Prvně jsme také dostali dotaci od MŠMT na Didaktikon. V úterý proběhl gremiální KaPR, na němž bylo završeno vnitrouniverzitní kolečko projednání a představení nového vizuálu propagačního loga UK. Přes léto nás čeká intenzivní práce, od 1. července by byl rád, kdybychom nový vizuál začali používat. Grafické studio zveřejní podklady na cloudu, kde je bude možné stahovat.

Prvákoviny připravujeme prvně i v anglickojazyčné verzi, loni měly velký úspěch a letos proto budeme vydávat 8000 kusů (loni jsme tiskli 6000 ks).

Na Wikimedia se povedlo nahrát prvních 100 fotografií. Máme tam zřízen účet a doufá, že v dalším kole doručíme více fotografií.

Další vyhlášena soutěž je na univerzitní kalendář na další rok, bude rád za sdílení a šíření soutěže, tématem dalšího roku bude umělá inteligence. Rád by, aby se akce Na Karlovku více otevřela široké veřejnosti, i tam chceme nakousnout téma AI.

Proběhl Veletrh vědy na výstavišti v Letňanech, prvně jsme představili celouniverzitní expozici, kde byl také nastíněn nový vizuál UK. Celková návštěvnost akce činila cca 46 tisíc osob. Také jsme se zúčastnili akce Vědafest v Dejvicích.

Od pondělí minulého týdne je ve funkci nový vedoucí odboru vnějších vztahů, PhDr. Ing. Rostislav Trávníček. Jedná se o zkušeného manažera působícího zejména v mezinárodních finančních institucích, naposledy například na pozici ředitele marketingu UNIQA pojišťovny či ředitele marketingu a komunikace NN pojišťovny CZ/SK a NN penzijní společnosti. Mgr. Hájek zůstává v pozici tiskového mluvčího a vedoucího oddělení komunikace odboru vnějších vztahů.

Jednáme s ČT o prohloubení spolupráce. Jednání o Pražském jaru pokročila, dojde k zapojení FF UK, a to i v rámci studentské a vědecké činnosti. Doufá, že na začátku října podepíšeme memorandum. V souladu s OR 15/2022 bude jmenovat do KaPR na další rok stejné osoby, které byly delegovány v loňském roce – JUDr. Říhu, dr. Bičovského a Mgr. Bubeníkovou.


Mgr. Bubeníková – Má dotaz, zda jsou nějaké další informace k minule probírané akci Vogue. Je nějaká obdobná spolupráce v budoucnu plánována?


Doc. Vlach – Paní kancléřka připravuje kritéria, na jejichž základě bude záštita paní rektorky udělována. Příprava dotazníku pro akce žádající záštitu není triviální, snažíme se, aby byla kritéria vybrána co nejpečlivěji a udělování záštit tak bylo systematické a transparentní.


Bc. Čech – Podle něj leží hlavní selhání na straně fakulty a (dnes již bývalé) paní děkanky. Zajímá jej, zda bude vyžadována nějaká odpovědnost – i když již není dr. Pětová v čele fakulty, tak je stále univerzitní zaměstnankyní. Zvažuje se pracovněprávní či jiný postih?


Doc. Vlach – Řada z nyní projednávaných věcí nespadá jen do jeho expertízy, takže bohužel neví, jak by měl na tento dotaz odpovědět. Je každopádně domluveno s novou paní děkankou, doc. Sokolovou, že vybraní členové kolegia rektorky jsou připraveni FHS UK pomoci s vnitřním nastavením pravidel pronájmu prostor a s komerční spoluprací.


Mgr. Konečný – Řeší se otázka poučení a reakcí. Senát má však jasné nástroje do budoucna, protože právě AS UK podává výklad našich vnitřních předpisů. Pokud konstatujeme jejich porušení, tak je to základem pro interpretaci i do budoucna.


Návrh usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí informace o novinkách z PR UK.

Schváleno tichým souhlasem

7. Bilanční zpráva o naplňování plánu realizace Strategického záměru UK pro rok 2022

Dr. Fontana – Za zpracování Bilanční zprávy je zodpovědný primárně OAS, jemuž tímto děkuje. Jedná se o zprávu připravovanou pravidelně s ostatními bilančními dokumenty v polovině roku. Má dvě části – v první se nalézá popis našich jednotlivých aktivit, druhá část rozebírá ukazatele Strategického záměru, které chceme sledovat. Obsahuje tedy informace o tom, jak se nám daří naplňovat jednotlivé cíle. Ukazatele jsou důležité nejen pro naše vnitřní používání, ale současně jsme se v některých ukazatelích zavázali směrem MŠMT k cílům, jichž chceme dosáhnout. V některých aktivitách bylo za 2 roky dosaženo milníků, jichž jsme chtěli dosahovat až po pěti letech. Na celkové plnění prostor cílů však máme čas až do roku 2025.


Mgr. Bubeníková – Zaujal ji poslední list tabulkové části – V.8 REALIZOVANÉ AKTIVITY SYSTEMATICKÉHO SDÍLENÍ ZKUŠENOSTÍ A DOBRÉ PRAXE UVNITŘ UNIVERZITY. U PřF je uveden jeden poněkud neměřitelný ukazatel, proč to mu tak je?


Dr. Fontana – Informace nám dodávaly fakulty samy, tento ukazatel je poměrně volný.


Dr. Šťastná – Prvně si UK stanovila konkrétní ukazatele a začali jsme k nim sbírat data. U většiny ukazatelů sledujeme v tomto první obdobím pouze „trendy“, tedy to, co fakulty samy považují za důležité.


Mgr. Bubeníková – Zaujaly ji dále na str. 9 aktivity směřované směrem k Alumni, kde jsou však aktivity nenaplněné. Ráda by se zeptala, proč to tak je? Nabídla také možné zapojení a pomoc komise v této věci.


Doc. Vlach – Toto je zpráva za rok 2022, kol. Vymazalová připravuje Strategii Alumni v letošním roce, bude předložena během tohoto roku.


Návrh usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k Bilanční zprávě o naplňování plánu realizace Strategického záměru UK pro rok 2022.

Schváleno tichým souhlasem



Zapsala: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK

Schválila: Mgr. Kristýna Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK


Poslední změna: 25. říjen 2023 11:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám