Zápis ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 25. května 2023


Přítomní: Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Bc. Jakub Čech (PF), prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Františka Keprtová (ETF), PhDr. Zděnka Kudláčková, Ph.D. (FaF), Mgr. BcA. Petra Slížková, PgDip (FF), Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D. (součásti), Petr Milichovský (PF), RNDr. Jiří-Jakub Zevl (PřF)


Omluvení: Bc. Martina Pustková (FHS), Martina Horáková (3.LF)


Hosté: doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. (prorektor pro vnější vztahy), PhDr. Ing. Marie Vymazalová, Ph.D. (členka KR pro sociální záležitosti a udržitelný rozvoj), Mgr. Ing. Nikola Rusová (UK Point)


Program:

1. Zahájení a schválení programu Komise pro třetí roli

2. Schválení zápisu ze zasedání ze dne 27. 4. 2023

3. Strategie udržitelného rozvoje Univerzity Karlovy: Na cestě k udržitelnosti 2030

4. Novinky z PR UK – koncept propagačního loga

5. Různé

1. Zahájení a schválení programu Komise pro třetí roli

Mgr. Bubeníková, předsedkyně komise, seznámila přítomné s návrhem programu, ke kterému nebyly žádné připomínky a byl schváleno tichým souhlasem.


Na dotaz, zda by so komise přála začínat svá jednání v následujícím semestru od 15:30, se přítomní vyjádřili negativně, budou tedy i nadále zachována čtvrteční jednání od 16:00.

2. Schválení zápisu ze zasedání ze dne 27. 4. 2023

K zápisu nebyly připomínky a byl schváleno tichým souhlasem.

3. Strategie udržitelného rozvoje Univerzity Karlovy: Na cestě k udržitelnosti 2030

Ing. Rusová – Celkem pracujeme na dvou strategických materiálech, prvním z nich je dnes předložená strategie Na cestě k udržitelnosti, což je logisticko-organizační materiál. Strategie je zároveň doplněna akčním plánem na dvouleté období. Oba materiály projednalo KR koncem února, připomínky k nim bylo možné zasílat od celé akademické obce UK a následně byly veškeré připomínky diskutovány, vypořádány a jednotlivým respondentům jsme zaslali vypořádání. Materiály opět projednalo KR na jednání dne 15.5., materiál doprovázely tabulky vypořádání připomínek. Toto pondělí šla nová verze materiálu i na RKR, zítra jej projedná plénum AS UK. Dostali jsme okolo 80 připomínek, nejvíce jich přišlo k druhé kapitole strategie.

V návaznosti na strategii bude vydáno další opatření v rámci Akčního plánu, budeme mít nově energetického specialistu, který nám pomůže mimo jiné naformulovat energetický audit.  Pro řešení energetických auditů se předpokládá spolupráce s externím poskytovatel.

Na webu udržitelnosti je shrnuta podstata připomínek do hlavních bodů.  Akční plán je nyní ve své finální podobě na další dva roky, ale není to tak, že nebudeme realizovat nic dalšího, co v něm není zařazeno, jen nám vymezuje naše největší priority. Přibyly do něj navíc tři zajímavé projekty: zpracování bioodpadu na KaM; kdy zanalyzujeme výchozí stav a chceme zefektivnit systém nakládání s biologickým odpadem. Vyzývali jsme respondenty, aby nám přispěli s konkrétními návrhy na zlepšení a ucelený návrh nám přišel jen jeden, a to k mobilitě. Jedná se o analýzu používání dopravních prostředků pro cestu do práce, kterou zprostředkujeme na celou UK.


Dr. Vymazalová – Jednu opakovanou připomínku jsme nevypořádávali, a to, že strategie nemá vyčísleno, kolik financí na ni půjde, a že není přesná alokace na jednotlivé body. Po rozhodnutí pana kvestora jsme si řekli, že toto nebudeme reflektovat, protože nás čeká velká výzva z NPO, která by měla udržitelný rozvoj podporovat. Počkáme, co nám v rámci ní ministerstvo připraví. Jsme na vypsání připraveni, strategii máme, když budeme vědět, že finance přebývají, tak z ní budeme financovat další projekty. Děkuje zároveň za veškeré nápady a podklady, které přišly. Nyní běží výzva na studentské projekty, pokud bychom chtěli něčím přispět, tak budou jedině rádi, přihlašování běží až do poloviny června.


Prof. Černý – Je nešťastný, že zde v Karolinu nemáme žádné stojany na kola. Je mu jasné, že jsou předkladatelé zodpovědní za text, jehož vznik byl potřeba, ale takovýto text sám o sobě defacto neřeší meritum věci. Je moc rád, že UK dala zlatou medaili prof. Smilovi, ale rád by, abychom UK využili jako expertní organizaci, která bude přicházet s originálními nápady. Je hezké, že budeme edukovat o udržitelném stravování v menzách, ale máme úkol být vzorem pro společnost jako celek, což lze těžko, když máme řešení pouze na papíře.


Dr. Vymazalová – UK je velká, musíme mít vypracovaný plán, ale jen půl roku trvalo dát nyní předkládaný text dohromady. Studentskou soutěž vyhlašujeme nyní v návaznosti na materiál.


Prof. Černý – Nevidí důvod, proč mít soutěž ukotvenou ve strategii, je to vždy o občanské odpovědnosti. Dovede si představit, že budeme mát jedno centrum dedikované čistě pro udržitelnost. V rámci GAUK si můžeme udělat čtvrtou část, kdy budeme podporovat studentské vědecké projekty.


Dr. Vymazalová – Je to neproporcionální, posun v oblasti udržitelnosti zde je, byť postupný, např. máme nově manažera udržitelnosti.


Prof. Černý – Za to je velmi rád, na této pozici lze vykonat mnoho dobrých věcí. Chtěl ale říct, že papír snese vše, ale je důležité to, co se bude skutečně dít.


Mgr. Bubeníková – Potvrzuje, že doprava na kolech rezonuje i mezi studenty. Pokud se máme chovat udržitelně, tak pro to musíme mít zázemí.


Ing. Rusová – Děkuje za poznámku. Na fakultách samotných nemáme nyní stran udržitelnosti vlastní spojky, proto musíme zřídit pozice koordinátorů udržitelného rozvoje na fakultách. Bude pak možné snáze komunikovat. Koordinátoři nám zároveň pomohou s větším zapojením studentů.


Bc. Čech – Dokumenty jsou psány abstraktně, ale je důležité je mít vypracované. Ne všem se bude vše líbit, za něj osobně si myslí, že mít v menzách více vegetariánských jídel je dobře. Vždy to bude mít nějaké odpůrce, ale nerad by, aby se tím nechali ovlivnit. Když už se zamýšlíme nad tématem obecně, nebylo by dobré omezit i řezané květiny, které jsou použity jednorázově na akce, byť jsou často dovážené z velkých dálek?


Dr. Vymazalová – Počítáme s tím, že ne všechny změny budou oblíbené. Např. u mobility chceme mít nejprve sesbírána relevantní data, abychom měli lepší vyjednávací pozici. Bude ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, např. řezané květiny k některým akcím neodmyslitelně patří, ale lze je kupovat eticky, pěstované lokálně.


Dr. Kudláčková – Je moc ráda, že máme vypracován takovýto plán, v návaznosti na nějž bude následovat jeho plnění. Rok 2030 je dle ní optimistický, ale je vděčná za každý další krok. Hovořilo se o energetickém specialistovi. Myslí se tím zaměstnanec, osoba na poloviční úvazek, bude sloužit pro univerzitu nebo pro fakulty, bude to dlouhodobá pozice či jen nárazově najatá osoba pro zhodnocení dle plánu…?


Ing. Rusová – Nejlepší by bylo mít tuto osobu na RUK nastálo, nyní zvažujeme najmout externistu. Hlavním cílem nyní je, aby došlo k revizi energetickému auditu – mít zmapováno, jak jsme na tom nyní a od čeho se můžeme odrazit. Co se týče počítání emisí, tak tam bychom rádi sáhli mezi interní znalce z COŽP. Spolupracuje s odborem pro zadávání veřejných zakázek, který bude aktualizovat strategii odpovědného zadávání, a odbor výstavby bude soutěžit celouniverzitní software pro evidenci a správu nemovitostí. Chtěli bychom do něj zahrnout sběr dat pro energetické a odpadové hospodářství, kde nám data chybí.


Dr. Kudláčková – Zabývá se někdo nyní údaji o odpadních vodách? Máme mnoho pracovišť, kde se pracuje s biologickými látkami, a které dle ní nemají zvláštní filtry. Mikrobiologicky je to ošetřené, ale co voda, kterou se nástroje umývají?


Ing. Rusová – Odpadní vody fungují tak, že  jsou povětšinu stanoveny limitní hodnoty na litr vypuštěný do kanalizace. Kontrola tam určitě probíhá, ale podívá se na to.


Dr. Vymazalová – Dostaneme snad peníze na udržitelný rozvoj, jejichž poskytovatelem bude MŠMT, a dají nám finance na to, čím se chceme strategicky zabývat. Máme síť aktivit, které musíme udělat, další si můžeme vytipovat sami. Ne vždy jde vypočítat, kolik vlastních prostředků nás to bude stát, když nevíme, kolik financí k nám přiteče. Chceme např. iniciovat vznik nových studijních programů zaměřených na udržitelnost, zatím ale ani nemáme informaci kdy a zda bude tato iniciativa podpořena.


Vohradská se zeptala na sjednocení podmínek pro kartu Multisport v rámci všech fakult a pracovišť.


Dr. Vymazalová – Benefity se řeší, nově je zavedena Multisport i pro studenty. Snažíme se o sjednocení benefitů jednat, ale je dotaz na jiné osoby.


Dr. Kudláčková – Studenti se snaží v Hradci Králové vybudovat u koleje novou kolárnu, ale nepovedlo se sehnat finance na ni. Pozemek sehnali, město záměr podporuje, ale nemají prostředky na vybudování. Šlo by to podpořit např. z NPO?


Dr. Vymazalová – Bude vypsána výzva NPO, ale bohužel nyní nevíme, jak bude formulována a co bude obsahovat. Když tam budou investiční peníze, tak není problém se o projektu pobavit, ale nyní skutečně neznáme detaily výzvy.


Prof. Černý – Na UK několik center, které k tomuto mají co říct. O COŽP UK ale bohužel skoro nic neví a nemá dojem, že by bylo tvůrcem veřejného mínění. Máme díky našim odborníkům luxusní intelektuální zázemí přesně pro tuto agendu. Pracujeme ale s tím a chodíme za nimi pro radu?


Dr. Vymazalová – Nesouhlasí plně se sdělením, jelikož pracovní tým, který materiál připravoval, sice vedla Ing. Rusová, ale měl dalších několik členů zejména z řad zaměstnanců COŽP UK, kteří s námi spolupracovali. Prvotní připomínky k materiálu šly od celého COŽP UK. Mnoho zaměstnanců v COŽP UK je zaměstnáno i v dalších centrech, které nám s udržitelností pomáhají, např. CERGE-EI. Udržitelný rozvoj běží i pod PřF UK. Nemáme ale nyní studijní program na manažera udržitelnosti, kteří jsou nyní poptáváni.


Ing. Rusová – Většina osob na centrech je placena primárně z projektů a mají díky tomu velmi omezené časové i personální kapacity, což nám vesměs sdělují, když poptáváme spolupráci.

 


Návrhusnesení:

Komise po třetí roli AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k materiálům Strategie udržitelného rozvoje UK a Akční plán implementace Strategie udržitelného rozvoje UK.

Hlasování 7-0-1

Schváleno

4. Novinky z PR UK – koncept propagačního vizuálu UK

Doc. Vlach – Úvodem sdělí, že na základě podnětu na minulém jednání komise přeložili informace o soutěži UKa do anglického jazyka. Zájem o ni byl velký, vyhodnocení právě probíhá. Je i přihláška právě v AJ, některé z přihlášek také reflektují bonusové kritérium propagace UK do zahraničí.

K materiálu propagačního vizuálu UK: je výsledkem půlroční práce a předcházejícího půlročního promýšlení. Nemáme nyní jako univerzita jasnou linii propagace, nevypadáme navenek jako jedna instituce. Veškeré podklady k vizuálu komisi zaslal, představeny byly i na KaPR a RKR. Představený koncept je „střechou“, která bude sloužit pro celouniverzitní propagační aktivity. Proces stále není dokončen, čeká nás nyní ještě otevření vizuálů fakult. Máme již předpřipraveno, jak bude tento zastřešovací vizuál fungovat na fakultách, ale nebude to jednoduché, mnoho fakult má svá loga zakotvená ve svých vnitřních předpisech. Revoluční cestou proto jít nemůžeme, půjdeme tedy cestou evoluční, kdy bychom do dvou let mohli univerzitu propagačně sjednotit. Zatím nemá ambici silově zasahovat do vizuálu log fakult, ale rád by nás alespoň navenek sjednotil. Velkou výzvou bude univerzitní písmo, ale to bude součástí plánu na příští rok.


Ing. Rusová – Je osobně moc ráda, že se vše sjednotí. Jediné, co ji napadá z pohledu udržitelnosti, je prosba, ať je přechod postupný, abychom nevyhodili staré letáky jen proto, že máme nové logo.


Doc. Vlach – To rozhodně ne, na to myslí, půjde postupně o nové podklady a staré ještě využijeme. Tlak je však na to, abychom proces dokončili co nejdříve, ideálně v některých částech už do konce června, aby mohl být nový vizuál užit při přijímacím řízení a směrem k novým studentům.


Prof. Černý – Loga PřF UK s novým propagačním logem UK neladí, a osobně proto raději bude používat jen nové propagační logo univerzity. Přijde mu to lepší než loga kombinovat. Každopádně osobně k novému propagačnímu logu zaznamenal pozitivní ohlasy.


Dr. Kudláčková – Má dotaz, kdy bude debata o logu a propagaci vedena v Hradci?


Doc. Vlach – Do konce června proběhne první debata zde v Praze, přes prázdniny OVV RUK bude připravovat nové odpovídající Opatření rektorky. Po fakultách plánuje jezdit, a to nejen kvůli logu, navíc od června nastupuje nový vedoucí odboru vnějších vztahů. Očekává tedy návštěvu někdy na podzim.


Mgr. Bubeníková – Bude se nyní sbírat zpětná vazba od generace Z?


Prof. Černý – Má dobrou zpětnou vazbu od generace Z, kterým se nový vizuál líbí – je to moderní a zároveň dostatečně důstojné.


Doc. Vlach – Běží zároveň i hodnocení a výzkum na základě metodiky Unie českého designu, a to mezi desítkami designerů, mezi nimiž máme získat zpětnou vazbu. Výsledky bude následně sdílet.


Dr. Štindlová – Osobně je z materiálu nadšená, vyžádali si na centru podklady, které budou rádi využívat.



Návrh usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK vyjádřila jednomyslnou podporu představenému konceptu propagačních materiálů UK.

Schváleno tichým souhlasem

5. Různé

Mgr. Slížková – Na FHS UK se koná konference k udržitelnosti od Vogue, kterou zaštiťovala paní rektorka. Akce již proběhla, partnery bylo např. H&M a Nestlé, oba jedni z největších znečišťovatelů na světě. Je to dosti kontroverzní, jelikož to bylo zaštítěno paní děkankou FHS a původně měla mít naše paní rektorka úvodní slovo, což asi nakonec neproběhlo.


Mgr. Bubeníková – Děkuje za nadnesení tématu. Dnes to bohužel nestíháme probrat, ale je překvapená, že se s tím na FHS UK nic moc neudělalo, když to byla dlouho plánovaná akce.


Dr. Vymazalová – Hlavním tématem konference měla být původně dlouhověkost, nikoliv primárně udržitelnost.


Doc. Vlach – V kolegiu rektorky se o proběhnuté akci určitě pobavíme, paní rektorka a kancléřka již učinily na základě této akce některé kroky, bude otevřena otázka procesu udělování záštit, jak získat předem více informací, zejména o komerčních akcích v prostorech UK, před udělením záštity. Paní rektorka k tomu jistě řekne více během zítřka.


Mgr. Slížková – Bude ráda, když o tom se bude informovat zase zpět na AS. Příště by byla ráda, kdyby byl o těchto akcích AS UK i fakultní senáty informovány předem.


Bc. Čech – Je to nejen komunikační, ale i obsahové selhání, že na univerzitě dáváme takový prostor komerčním akcím. Rád by viděl materiál k tomu, jaké bonusy konání akce FHS přineslo, proč byla akci dána záštita. Je na diskuzi, zda je dobře, že se takové akce konají a zda je vůbec chceme na univerzitní půdě.



Zapsala: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK

Schválila: Mgr. Kristýna Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK


Poslední změna: 13. červenec 2023 00:10 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám