Zápis ze zasedání AS UK 18. září 2020


Prezenční listina


Přítomní členové AS UK


1. LF

2. LF

3. LF

Prof. MUDr. Stanislav Štípek, DrSc.

Prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc.


Prof. MUDr. David Kachlík, Ph.D.

Prof. MUDr. Richard Škába, CSc.



Prof. MUDr. Zuzana Moťovská, Ph.D.

Tomáš Sychra


LF P

LF HK

FarmF

MUDr. Karel Ježek, Ph.D

Doc. MUDr. Jiří Moláček, Ph.D.

MUDr. Anna Malečková


Doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

Vojtěch Novotný

Kristián Lux

Doc. PharmDr. František Trejtnar, CSc.

Ing. Vladimír Kubíček, CSc.

Tomáš Jan

Eliška Voříšková

FF

PF

PedF

Mgr. Karel Šima, Ph.D.

Mgr. Jan Bičovský, Ph.D.

Mgr. Tomáš Konečný

Bc. Martin Čihák

JUDr. Ing. Josef Staša, CSc.

Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.

JUDr. Michal Říha

Michael Glogr

PhDr. David Greger, Ph.D.

Bc. Daniela Čechová


FTVS

PřF

MFF

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D.




Prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D.

Doc. Ing. Stanislav Smrček

Mgr. et Mgr. David Hurný

Mgr. Jan Pačes

Doc. RNDr. Jiří Dolejší

Doc. Mgr. Cyril Brom, Ph.D.

Bc. Andrej Farkaš

Bc. Patrícia Schmidtová

FSV

KTF

HTF

Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D.

PhDr. Petr Jüptner, Ph.D

Mgr. Eliška Černovská

Kristýna Švárová

PhDr. Milan Pech, Ph.D.

Mgr. Kateřina Pousková


ThDr. Jaroslav Hrdlička

Mgr. Marek Vinklát, Ph.D.

Mgr. Kateřina Hlaváčová

Terezie Remencová

ETF

FHS

Součásti

Doc. Petr Sláma, Th.D.

Ondřej Horký


Doc. Dr. Phil. Mgr. Pavel Himl

Mgr. Josef Kružík, Ph.D.

Mgr. Jan Potoček

Mgr. Zuzana Terry

PhDr. Dana Hůlková Nývltová, Ph.D.

Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.



Omluvení členové AS UK

Mgr. David Půlpán (FTVS)

doc. PaedDr. Vanda Hájková, Ph.D. (PedF)

Mgr. Tomáš Gryc, Ph.D.

MUDr. Anna Olšerová (2.LF)

Tomáš Stejskal (2.LF)

Martin Pehr (1.LF)

Bc. Barbora Uchytilová (KTF)

Mgr. Jan Kranát, Ph.D. (ETF)

Petra Procházková (ETF)

Josef Holub (1.LF)

MUDr. Martin Havrda (3.LF)

Metoděj Renza (3.LF)

Karel Drgáč (LFP)

Mgr. Daniel Pražák (PedF)

Bc. et Bc. Filip Hruša (FTVS)


Hosté

Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, J. M. pan rektor

Prof. RNDr. Jan Hála, DrSc., prorektor pro rozvoj

Prof. PaedDr. Radka Wildová, CSc., prorektorka pro koncepci a kvalitu vzdělávací činnosti

Prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D., prorektorka pro studijní záležitosti

Prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D., prorektor pro tvůrčí a ediční činnost

Prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc., prorektor pro akademické kvalifikace

Doc. RNDr. Markéta Lopatková, Ph.D. (KR)

JUDr. Tomáš Horáček, Ph.D., kvestor UK

MUDr. Milan Prášil, MBA, kancléř UK

MUDr. Josef Štorm (2.LF)

Mgr. Alena Vlasáková (RUK)

JUDr. Jan Wagner (RUK)

PhDr. Radka Římanová, Ph.D. (RUK)

Bc. Miroslav Čermák (RUK)

Mgr. Ludmila Součková (RUK)

ThMgr. MUDr. Šárka Kučerová Cihelková

Amáta Vohradská (PF), tajemnice AS UK


1. Zahájení

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK, v 10:00 hod. přivítal přítomné členy AS UK i hosty. Zasedání se vzhledem k situaci konalo jak prezenční formou v Modré posluchárně Karolina, tak distanční formou prostřednictvím platformy MS Teams. Úvodem též prof. Zahálka připomněl přítomným, že na dnešním zasedání proběhne pouze věcná rozprava k bodům programu a hlasování proběhne následně formou per rollam. Formulář k per rollam hlasování bude rozeslán senátorkám a senátorům AS UK po skončení zasedání a lhůta pro zaslání vyplněného formuláře bude do 25. září 2020 14:00. Proto na dnešním zasedání nevyvstala potřeba určovat skrutátory.

Program zasedání AS UK

Předsednictvo AS UK na svém zasedání dne 7. září 2020 navrhlo program zasedání AS UK. Program byl rozeslán členům AS UK a spolu s podkladovými materiály zveřejněn na internetových stránkách senátu.


1. Zahájení

2. Kontrola a schválení zápisů ze zasedání AS UK konaného dne 26. června 2020

3. Zpráva o činnosti předsednictva AS UK v době mezi jednotlivými zasedáními AS UK

4. Vystoupení J. M. pana rektora

5. Platforma pro integrované knihovní služby

6. Vnitřní předpisy UK

7. Vnitřní předpisy fakult

8. Právní jednání

9. Informace z pracovních komisí

10. Informace z Rady vysokých škol

11. Různé



Návrh usnesení:

AS UK schválil program zasedání.

Schváleno tichým souhlasem


2.Kontrola a schválení zápisu ze zasedání AS UK konaného dne 26. června

Amáta Vohradská, tajemnice AS UK, informovala o tom, že k předloženým návrhům zápisů ze zasedání AS UK konaného dne 26. června 2020 nebyla doručena žádná připomínka.


Návrh usnesení:

"AS UK schválil zápis ze zasedání AS UK konaného dne 26. června 2020."

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

3. Zpráva o činnosti předsednictva AS UK v době mezi jednotlivými zasedáními AS UK

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK uvedl tento bod. Informoval, že Předsednictvo zasedalo v průběhu léta několikrát a souhlasilo s uvolněním financí z fondu Mikuláš na projekt UniMeC. Forma půjčky, zejména její návratnost, bude diskutována s AS UK v průběhu podzimu.

Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK, informoval o kladném stanovisku Ekonomické komise AS UK. Počítají, že forma výpůjčky bude projednání v podzimních měsících.


Návrh usnesení:

„AS UK schválil zprávu o činnosti předsednictva AS UK v době mezi jednotlivými zasedáními AS UK.”

O návrhu se bude hlasovat per rollam.


4. Vystoupení J. M. pana rektora

V úvodu prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA (dále jen ”J. M. pan rektor”), přivítal senátorky a senátory AS UK a seznámil je s informacemi od vedení UK. Je projednáván návrh státního rozpočtu na rok 2021, kde má být navýšena položka pro vysoké školy o 1 miliardu Kč a jedná se také o navýšení v kapitole “Věda”. K přípravě Strategického záměru pro rok 2020 uvedl, že byl vyňat do samostatného programu. Jedná se o bývalý institucionální plán. Pravidelně je projednáván s fakultami. Dramatické změny oproti verzi, jež byla zaslána na jaře, nejsou. Dále uvedl, že probíhá hodnocení vědy, a to jak interní, kde jsou známky ve srovnání se zahraničními univerzitami okolo bodu B, tak externí. Začátkem října by měla být evaluační zpráva dokončena a postoupena MŠMT a radě vlády. V Plzni nadále úspěšně probíhají stavební práce na novém kampusu, jsou dokonce napřed oproti plánu. Probíhají také intenzivní jednání ohledně projektů Mephared a Kampus Albertov. Vedení UK jedná též s Magistrátem hl. m. Prahy ohledně Kampusu Hybernská. Dále ke studijním záležitostem uvedl, že počty zapsaných a přijatých jsou k 17.9. -9,6% oproti loňskému roku (zápisy však ještě budou probíhat). Větší propady jsou na HTF, KTF, FF a FHS, kde jsou větší jak -25%. Zápisy do doktorských programů a cizojazyčných programů stále probíhají. K zahájení akademického roku uvedl, že fakulty jsou průběžně informovány, výuka poběží hybridní formou. Bude snaha o eliminaci velkých přednášek (zhruba nad 50 osob), seminární a praktická výuky by měla být zachována za dodržování hygienických opatření. Vedení UK je připraveno fakultám poskytovat metodickou podporu. Dle názoru Národního akreditačního úřadu mý výuka být kvalitní a nemělo by se bez dalšího přecházet na distanční výuku, pokud k tomu nejsou dostatečně závažné důvody. Na kolegiu rektora se zabývali i analýzou postgraduálního studia a J.M. pan rektor požádal paní prorektorku prof. Králíčkovou, aby zodpověděla případné dotazy k tématu, dále předal slovo též paní prorektorce prof. Wildové.


Prof. Wildová informovala, že proběhlo šetření, nyní probíhá jeho analýza. Čísla poskytnutá fakultami zašle kolegium rektora AS UK, aby bylo možné se do budoucna inspirovat. Sloužit bude spíše jako podpůrný materiál.


Prof. Králíčková vyzvala členy AS UK, aby s případnými dotazy kontaktovali studijní proděkany, kteří jsou informování nejméně každých 14 dní. Ohledně používání platforem uvedla, že nabídka školení je široká a je možné, aby ÚKUK udělala i školení na míru.


Doc. Lopatková krátce informovala o reakcích na šetření mezi studenty doktorských programů, jež proběhlo v prosinci 2019. Fakulty dostaly souhrnnou studii s doporučeními, na něž by se měly zaměřit. Řada kroků již byla učiněna nejen v souvislosti se šetřením. Všechny doktorské programy byly nedávno reakreditovány, v rámci čehož došlo k revizi studijních povinností. Fakulty a oborové rady se zamyslely nad strukturou, řada fakult udělala rámcové doporučení, jak mají doktorské programy vypadat a jak mají být strukturovány. Většina fakult ale odmítla požadavek studentů, aby snížili požadavky na ně, na druhou stranu jsou si vědomy, že doktorandi potřebují větší podporu. Zejména je nutné zlepšit komunikaci, a to jak mezi studenty, tak mezi studentem a jeho školitelem či se studijními proděkany. Zůstává obecný problém, čímž je financování doktorandů a zajištění jejich socioekonomického zabezpečení. Zejména humanitní a společenskovědní obory jsou na tom podstatně hůře. Fakulty deklarují, že počet přijímaných studentů odpovídá zázemí, jež jsou fakulty schopny zabezpečit. Zákonně bude brzy vyžadováno výrazně vyšší stipendium. Bude pak vyšší tlak na fakulty, aby přijímaly jen tolik doktorandů, kolik jsou schopny financovat. Dojde tak ke snížení počtu doktorandů, což zvýší tlak na kvalitu.


J.M. pan rektor doplnil, že stále probíhají aktivity v rámci 4EU+. UK nabízí pomoc běloruským studentům a učitelům, konkrétně plánují navýšit stipendia Václava Havla. Některé fakulty také poskytují tuto pomoc, nyní chystají dopis pro běloruského studenta, který o několik dní opomenul lhůtu pro prodloužení víza, aby se nemusel vrátit do Běloruska. Dále informoval o probíhajících akcích, konkrétně hokejové lize, konferenci ohledně holokaustu, či otevření výstavy Sluneční králové.


Rozprava

Mgr. Hurný poděkoval prof. Wildové za to, že připravili řadu instruktážních videí, jak ovládat online nástroje. Uvedl, že by též mohlo vzniknout video/instruktáž, jak v nich učit, jako doplnění návodu, jak je ovládat. Bohužel nic takového k dispozici nyní není.


Prof. Wildová uvedla, že ÚKUK nabídla celý portál. Požadavek na didaktické video byl zadán a momentálně je jeho vznik v jednání. Pro studenty je klíčové, zda je přítomen prvek interaktivity a zda jsou do výuky zapojováni. V plánu je vytvoření jednoho krátkého videa a pak řadu dalších na konkrétní témata.



Prof. Krejsek se dotázal doc. Lopatkové, jaký je smysl toho, že stát nařídí, kolik mají studenti doktorských programů dostávat peněz, ale sám více peněz neposkytne, v důsledku čehož bude univerzita nucena snižovat počty studentů. Zeptal se, zdali je to skutečně tak velký finanční problém a kolik % představují peníze na doktorské studium ve státním rozpočtu?


Doc. Lopatková uvedla, že hlavním problémem je, že máme procentuálně vysoký počet doktorandů, kdy část z nich studuje velmi dlouho a úspěšnost je velmi nízká. Za to jsme velice kritizováni, a to jak od MŠMT, tak od externího hodnocení atd.


Prof. Krejsek se dotázal zda je možné zjistit, kolik doktorské studium stát stojí.


J.M. pan rektor uvedl, že jistě můžeme. Ale jestliže fakulta přijme studenta a teprve pak mu hledá školitele, tak je to špatně. Pak jsou fakulty, které nabírají studenty, protože je využívají jako levnou pracovní sílu, a někdy jim dokonce brání v tom, aby včas dokončili. Další fakulty nabírají studenty, pro něž nemají místo. Tzn. efektivita studia je okolo 25%. Bohužel jsme zvyklí, že do 4 let absolvuje jen cca 18% doktorandů. Jedná se o výuku, a měla by probíhat standardně. Měli bychom talentovaným lidem dávat dostatečné prostředky a péči.



Mgr. Pačes uvedl, že Ministerstvo vnitra nedávno informovalo o protivlivových doporučeních vysokým školám. Vše je provázané i s kyberbezpečností, což navazuje na pracovní skupinu, jejíž činnost byla spuštěna loni. Rád by věděl, jaký je plán vedení UK do budoucna a jaké kroky v této oblasti podniká.


J.M. pan rektor uvedl, že probíhají školení, jež budou probíhat i nadále. Zahraniční rizika jsou takřka minimalizovaná.


Mgr. Pačes podotkl, že doteď se fakulty podílely na hrazení EIZ v závislosti na tom, jak je využívaly.


J.M. pan rektor uvedl, že za EIZ se nyní platilo asi 48 mil. ročně, nyní je rozděleno na 2 části. MŠMT říká, že EIZ není nic strategického, proto musí být hrazeny z prostředků na vědu, ne z institucionálního plánu. V rámci této změny oslovil děkany fakult a navrhl jim, že můžeme zachovat status quo, kdy se z peněz na vědu odříznout peníze na EIZ. Podle jejich vyjádření předloží návrh na úpravu Principů. Nyní čekají na odpovědi, na jejichž základě to projedná vedení UK.



JUDr. Říha uvedl, že na půdě RVŠ se začátkem roku diskutovala změna daňových předpisů, kdy by výsledkem mohlo být, že by se mohly zpětně dodanit některé investice.


J.M. pan rektor uvedl, že předmětný návrh připomínkoval, dvakrát k tomu proběhlo jednání, ale od té doby se nic nestalo. Kolegové, zejména z moravských univerzit, vidí problém v tom, že by museli dodanit za 10 let, ale lze max. za 2 roky. Toto ale není problém UK, jelikož v roce 2012 proběhla kontrola na DPH, kdy byli velmi detailně poučeni, a od té doby UK platí DPH vzorně.



Bc. Farkaš se dotázal, zda se vedení UK podařilo provést analýzu vlastnictví SIS?


J.M. pan rektor uvedl, že předmětné zadal Ing. Papírníkovi, v této věci budou dále probíhat jednání. UK je vlastníkem zdrojového kódu, ale nesmí s ním pracovat. Nyní začnou právní jednání, jak tuto věc upravit. Cílem je, abychom mohli s kódem pracovat.


Bc. Farkaš podotkl, že v současné chvíli jen 10 zaměstnanců prošlo testovacím školením, jež je nyní upravováno pro potřeby UK.



Doc. Dolejší se vrátil k přípravě na výuku v zimním semestru. Zeptal se, zda na UK funguje mechanismus pro šíření dobrých zkušeností? Protože jsou zajímavé semináře, ale málokdo o tom ví.


Prof. Králíčková uvedla, že bude ráda, když si navzájem pomoc nabídneme. Máme vzdělávací portál, kam bychom tuto informaci zadali. Zde se to zveřejní a bude to inzerováno i na stránce ÚKUK


Doc. Dolejší se dále zeptal, jaká je strategie pro nákup techniky?


J.M. pan rektor uvedl, že byl soutěžen nějaký velký balíček, ale nebyl to ideální způsob, proto budou vytvořeny balíčky pro pro různé činnosti.



Dr. Jüptner poděkoval prof. Králíčkové za informace ohledně platforem, ale doplnil, že pro vyučující je stresující dozvědět se informace až 10-14 dní předem. Požádal, aby do budoucna bylo toto vyřešené dostatečně dopředu.



Doc. Nigrin uvedl, že nejistota vyvolává až panické vlny. Nejdříve od kolegů, pak od studentů. Domnívá se, že na 99% v oborech, které nejsou klinické, bude státem nařízena výuka online. Dále se dotázal, zda by nemohlo vzniknout nějaké centrální místo pro odběr COVID vzorků, protože zahraniční studenti musejí mít dva testy. Toto by mohlo být součástí servisu pro zahraniční studenty.


J.M. pan rektor uvedl, že jsou vedena jednání s Prahou 2 a VFN, že by umístili odběrový kontejner na Albertov, jehož prioritou by byli zaměstnanci a studenti UK. UK není zdravotnické zařízení, a proto musejí jednat s lidmi, kteří by si to vzali na starost. Kapacity laboratoří v Praze se však blíží vyčerpání. Není problém koupit stroj, ale chybí laboranti.


Prof. Králíčková uvedla, že si uvědomuje, že některé informace jdou na poslední chvíli, ale již 20.8.2020 šly na fakulty informace o Hybridním podzimu. To, že informace fakulta nepřepošle svým zaměstnancům, už RUK neovlivní. Když se uspořádají školení, tak většinou není plná kapacita. K zahraničním studentům uvedla, že si uvedomuje, že jde o důležité téma pro fakulty, přičemž informace o tom, jak od zahraničních studentů vybrat poplatek předtím, než je pustí do výuky, již byla fakultám rozeslána.


Prof. Černý uvedl, že UK má velmi silnou biomedicínu, a 5 lékařských fakult, měla by tedy zajistit zaměstnancům možnost nechat se testovat. Prof. Konvalinka aktivně pracuje na tom, aby se reaktivovaly testovací kapacity. Pamatuje si, že některé tyto kapacity skončily proto, že neměli dost vzorků.


J.M. pan rektor uvedl, že jednání běží, Biocef rozjede své kapacity, denně jsou schopni odbavit okolo 500 vzorků. Počítají s tím, že by to bylo navázáno na odběrový kontejner na Albertově. Tyto věci je však potřeba ošetřit i papírově a pokud testovací středisko otevřeme, tak tam budou mít přednostní vyšetření zaměstnanci a studenti UK bez rozdílu národnosti. I tak s tím, jak testování nabírá rozměru, toto nebude stačit, a nakonec narazíme na počet laborantů.



Prof. Zahálka v rozpravě upozornil dr. Kučerovou-Cihelkovou na to, že AS UK dnes nemůže hlasovat.


Návrh usnesení:

AS UK vzal na vědomí informace J. M. pana rektora.

Schváleno tichým souhlasem.


5. Platforma pro integrované knihovní služby

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK, uvedl bod jednání a předal slovo J. M. panu rektorovi, který stručně představil potřebu aktualizovat veřejnou zakázku pro knihovní služby a předal slovo dr. Římanové.


Dr. Římanová uvedla, že předkládaná smlouva byla projednána již na Ekonomické komisi, Ediční komisi a Komisi pro IT. Dílčí dotazy byly zodpovězeny. Jedná se o náhradu několika rozdělených systémů. Hlavním důvodem je to, že chtějí, aby se k těmto zdrojům bylo možno dostávat v jednom systému. Smlouva se společností ExLibris je předkládána i na základě referenčních instalací - Cambridge, Harvard, NK Varšava, Milán. Smluvně je garantováno, že vývoj bude dostupný i UK.


Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK, seznámil členy AS UK se stanoviskem Ekonomické komise AS UK, která doporučila k předloženému materiálu vyjádřit kladné stanovisko.


Bc. Andrej Farkaš, předseda Komise pro IT, poděkoval dr. Římanové z představení a uvedl, že Komise pro IT také nemá žádné výhrady.


Mgr. Hurný v zastoupení Bc. Hruši, předsedy Ediční komise AS UK, uvedl, že Ediční komise AS UK vzala materiál tichým souhlasem na vědomí.


Návrh usnesení:

„AS UK projednal návrh smlouvy o předplatném SaaS s kladným stanoviskem a doporučuje předložit jej Správní radě Univerzity Karlovy k vydání předběžného písemného souhlasu s uzavřením smlouvy.“

O návrhu se bude hlasovat per rollam.


6. Vnitřní předpisy UK

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK, uvedl bod jednání. Informoval, že AS UK byly doručeny návrhy změn dvou vnitřních předpisů UK, konkrétně Statutu UK a Stipendijního řádu UK. Připomněl, že podle sestaveného harmonogramu bude AS UK o návrzích hlasovat na svém říjnovém zasedání, a nyní probíhá lhůta pro předkládání stanovisek a pozměňovacích návrhů.

7. Vnitřní předpisy fakult

Tento bod uvedl JUDr. Ing. Josef Staša, CSc., předseda Legislativní komise AS UK, a představil došlé návrhy fakultních vnitřních předpisů. Materiály byly řádně zveřejněny ve veřejné části webu AS UK. J. M. pan rektor předložil kladné stanovisko ke všem návrhům. JUDr. Staša seznámil členy AS UK s průběhem hlasování per rollam.

a) Změna Statutu PedF UK (č.j. 170/2020)

Návrh usnesení:

„AS UK schvaluje návrh změny Statutu PedF UK (č.j. 170/2020) s výhradou legislativně technických oprav.”

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

b) Změna Volebního řádu AS 2. LF UK (č.j. 171/2020)

Návrh usnesení:

„AS UK schvaluje návrh změny Volebního řádu AS 2. LF UK (č.j. 171/2020).”

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

c) Změna Statutu FHS UK (č.j. 174/a/2020)

Návrh usnesení:

„AS UK schvaluje návrh změny Statutu FHS UK (č.j. 174/a/2020) s výhradou legislativně technických oprav.”

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

d) Změna Pravidel pro organizaci studia na FHS UK (č.j. 174/b/2020)

Návrh usnesení:

„AS UK schvaluje návrh změny Pravidel pro organizaci studia na FHS UK (č.j. 174/b/2020) s výhradou legislativně technických oprav ”

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

e) Volební řád AS HTF UK (č.j. 179/2020)

Návrh usnesení:

„AS UK schvaluje návrh Volebního řádu AS HTF UK (č.j. 179/2020).”

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

8. Právní jednání

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK, uvedl bod jednání.

a) AV technika pro LFHK UK

Prof. RNDr. Jan Hála, Dr.Sc., prorektor pro rozvoj, představil předložený materiál. Protože záměr překračuje 20 mil. Kč, tak se k němu musí vyjádřit i AS UK a Správní rada. Velikost zakázky byla řádně odůvodněna, jelikož se jedná o vybavení několika poslucháren.


Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK, seznámil členy AS UK se stanoviskem Ekonomické komise AS UK, která doporučila k předloženému materiálu vyjádřit kladné stanovisko.


Návrh usnesení:

„AS UK projednal záměr nákupu AV techniky, včetně montáže pro potřeby Lékařské fakulty v Hradci Králové v předpokládané hodnotě 20.701.963 Kč bez DPH, a doporučuje uvedený záměr předložit k projednání Správní radě UK.“

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

b) Dodatek č. 1 – nájemní smlouva – Brandýs nad Labem

JUDr. Tomáš Horáček, Ph.D., kvestor UK, představil předložený materiál. Jde o prodloužení nájemního vztahu s lehkým navýšením nájemného za účelem pokračování komunitního městského centra.


Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK, seznámil členy AS UK se stanoviskem Ekonomické komise AS UK, která doporučila k předloženému materiálu vyjádřit kladné stanovisko.


Návrh usnesení:

„AS UK projednal záměr uzavřít s Městem Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, IČO: 00240079, se sídlem Masarykovo náměstí 1/6, 250 01 Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, jako nájemcem, dodatek č. 1 k nájemní smlouvě ze dne 08.01.2019, jehož předmětem je prodloužení doby nájmu do 31.12.2022 a zvýšení nájemného o 30 Kč/1 m²/ročně, a vyjadřuje k návrhu dodatku kladné stanovisko.”

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

c) Menza a děkanát LFP UK

Prof. RNDr. Jan Hála, Dr.Sc., prorektor pro rozvoj, představil předložený materiál. Jedná se s dodavatelem, který již pracuje na první části zakázky.


Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK, seznámil členy AS UK se stanoviskem Ekonomické komise AS UK, která doporučila k předloženému materiálu vyjádřit kladné stanovisko. Doplnil, že se jedná o částku 220 mil. Kč.


Návrh usnesení:

„AS UK projednal návrh smlouvy na výstavbu menzy a děkanátu LF v Plzni včetně záměru zahájit jednací řízení bez uveřejnění se zhotovitelem stavby a doporučuje předložit jej Správní radě k udělení předběžného souhlasu k uzavření smlouvy dle § 15 odst. 1 písm. a) zák. č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, v platném znění.”

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

d) Napojení plynovodu – Mephared

JUDr. Tomáš Horáček, Ph.D., kvestor UK, představil předložený materiál. Jedná se o nutný krok k výstavbě projektu Mephared. Akademické senáty obou fakult v Hradci Králové vyjádřili k záměru kladné stanovisko.


Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK, seznámil členy AS UK se stanoviskem Ekonomické komise AS UK, která doporučila k předloženému materiálu vyjádřit kladné stanovisko.


Návrh usnesení:

„AS UK projednal návrh smlouvy o podmínkách napojení, o spolupráci a součinnosti při realizaci plynárenského zařízení a o budoucí smlouvě kupní a návrh smlouvy o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene spočívajícího v umístění plynovodního vedení k tíži pozemku parc. č. 728, k.ú. Nový Hradec Králové, obec Hradec Králové, a v právu přístupu a vjezdu na pozemek za účelem zajištění provozu, údržby a oprav plynovodního vedení ve prospěch GasNet, s.r.o., IČO 27295567, a doporučuje oba návrhy předložit Správní radě UK k vydání předchozího písemného souhlasu podle § 15 odst. 1 písm. c) zák. č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, v platném znění, k uzavření smlouvy.“

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

e) Překládka telekomunikačního vedení – Mephared

JUDr. Tomáš Horáček, Ph.D., kvestor UK, představil předložený materiál. Jedná se o nutný krok k výstavbě projektu Mephared. Akademické senáty obou fakult v Hradci Králové vyjádřili k záměru kladné stanovisko.


Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK, seznámil členy AS UK se stanoviskem Ekonomické komise AS UK, která doporučila k předloženému materiálu vyjádřit kladné stanovisko.


Návrh usnesení:

„AS UK projednal návrh smlouvy o realizaci překládky telekomunikačního vedení a záměr zřídit věcné břemeno spočívající v umístění telekomunikačního vedení k tíži pozemku parc. č. 725/8, k.ú. Nový Hradec Králové, a v právu přístupu a vjezdu na pozemek za účelem zajištění provozu, údržby a oprav telekomunikačního vedení ve prospěch CETIN, a.s., IČO 04084063, a doporučuje návrh předložit Správní radě UK k vydání předchozího písemného souhlasu podle § 15 odst. 1 písm. c) zák. č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, v platném znění, k uzavření smlouvy.“

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

f) Spektrometr pro MFF UK

Prof. RNDr. Jan Hála, Dr.Sc., prorektor pro rozvoj, představil předložený materiál. Záměrem je zakoupit dosti specializovaný spektrometr.


Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK, seznámil členy AS UK se stanoviskem Ekonomické komise AS UK, která doporučila k předloženému materiálu vyjádřit kladné stanovisko.


Návrh usnesení:

„AS UK projednal záměr pořídit fotoelektronový spektrometr pro potřeby Matematicko-fyzikální fakulty v hodnotě cca 24,3 mil. Kč bez DPH a doporučuje uvedený záměr předložit k projednání Správní radě UK.“

O návrhu se bude hlasovat per rollam.

9. Informace z pracovních komisí

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK, vyzval předsedy pracovních komisí AS UK, aby plénum informovali o činnosti komisí a doplnil, že agenda Ekonomické a Legislativní komise AS UK již byla částečně projednána v předchozích bodech.


JUDr. Ing. Josef Staša, CSc., předseda Legislativní komise AS UK, uvedl, že agenda Legislativní komise byla již projednána v předchozích bodech.


Doc. PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK, uvedl, že agenda Ekonomické komise byla většinové již projednána v předchozích bodech. Dále projednávala výhled na rozpočet. V tomto roce by nám měly prostředky přijít ve stejné výši, jak bylo plánováno.


JUDr. Michal Říha, předseda Studijní komise AS UK, seznámil členy AS UK s činností Studijní komise AS UK. Diskutoval se zejména Hybridní podzim. Dále pak debatovali o možnostech vyjíždět do zahraničí.


Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že Sociální komise se tento měsíc nesešla.


Bc. Andrej Farkaš, předseda Komise pro informační technologie AS UK, uvedl, že část agendy byla v předchozích bodech projednána. Opět se zabývali kyberbezpečností a další fáze by byla najmutí experta na kyberbezpečnost, jež by nám pomohl identifikovat slabá místa v našich systémech. První fáze je tedy školení, druhá je, abychom měli někoho, kdo by se tomuto tématu aktivně věnoval. ÚVT momentálně vyvíjí aplikaci pro tajné hlasování. Komise pro IT také upozornila na problematičnost WiFi připojení v budově Karolina.


Bc. Filip Hruša, předseda Ediční komise AS UK, pověřil Mgr. Hurného, aby předložil zprávu v jeho zastoupení. Ten informoval o tom, že se Ediční komise zabývala problematikou propagačních akcí, dále pak strategií využívání sociálních sítí.


Tomáš Jan, předseda Petiční komise AS UK, uvedl, Petiční komise AS UK obdržela do své konference e-mail, jež rozeslal členům komise, kteří shledali, že zpráva neobsahuje žádné nové informace, a proto si podnět neosvojila.


Návrh usnesení:

"AS UK vzal na vědomí informace z pracovních komisí."

Schváleno tichým souhlasem

10. Informace z Rady vysokých škol

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK, uvedl bod jednání a předal slovo doc. Nigrinovi, který informoval o tom, že Sněm RVŠ byl na poslední chvíli zrušen. Dostal nyní informaci, že Praha bude brzy přeřazena na pandemickém semaforu na “červenou”.


Prof. Wildová poznamenala, že o tom, zda se na VŠ zakáže prezenční výuka, může rozhodnout pouze Hygienická stanice, nikoliv primátor hl. m. Prahy.


Další informace ze Studentské komory RVŠ doplnil JUDr. Říha. Chystá se novela vnitřních předpisů studentské samosprávy. Evropské komisi ČR dodali největší množství dat ohledně e-learningu. Blíží se konec volebního období.


Prof. Zahálka doplnil, že končí mandáty zastupitelům UK v RVŠ a blíží se tak nové volební období 2021-2023. Je třeba začít vybírat případné kandidáty již nyní. Volit zástupce bude AS UK na svém zasedání 20. listopadu 2020.


Návrh usnesení:

"AS UK vzal na vědomí informace z Rady vysokých škol."

Schváleno tichým souhlasem

11. Různé

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK, informoval o proběhlém per rollam hlasování o usnesení na podporu běloruské akademické obce. Usnesení AS UK bylo přijato a nyní je vyvěšeno na webových stránkách AS UK. Poděkoval zejména kolegům Mgr. Pačesovi a Mgr. Bičovskému za jejich spontánní aktivitu, jež měla velice pozitivní ohlas mezi senátory.


Mgr. Bičovský doplnil, že se podařilo tuto aktivitu dostat i na některé univerzity, nicméně vedení těchto univerzit má strach z případné perzekuce, takže se nejspíše tento dokument nikde na oficiálních stránkách neobjeví.



Mgr. Hurný uvedl, že by měla distanční výuka trvat déle, tak apeluje na vedení UK, aby řešilo, jak to bude se studenty na Přírodovědecké fakultě apod., zejména jejich poplatkové povinnosti.


Prof. Králíčková uvedla, že vedení UK již komunikuje s MŠMT.



J.M. pan rektor uvedl, že po dohodě s kvestorem UK jsou vedeny kroky k ukončení pracovního poměru s Ing. Macounem, ředitelem KaM. Na půdě KaM též stále probíhá audit.



Prof. Krejsek poznamenal, že očekával větší reakce či podporu stran Běloruska a vyjádřil lítost, že se těchto reakcí nesešlo více, přičemž poděkoval prof. Zahálkovi za jeho reakci.


Návrh usnesení:

"AS UK vzal na vědomí informace z bodu Různé."

Schváleno tichým souhlasem


Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK, poděkoval senátorům za jejich účast na zasedání AS UK a oznámil termín příštího zasedání, které se bude konat 23. října 2020 v 10:00. Zasedání ukončil ve 12:30.


prof. Ing. František Zahálka, Ph.D., předseda AS UK

Zapsala: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK


Zápis ke stažení zde.


Poslední změna: 24. říjen 2020 11:59 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám