Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2018 - leden 2019

Akademický senát Univerzity Karlovy (dále jen “AS UK”) v uvedeném funkčním období jednal na 8 zasedáních konaných ve dnech 2. února 2018, 2. března 2018, 6. dubna 2018, 11. května 2018, 15. června 2018, 19. října 2018, 14. prosince 2018 a 25. ledna 2019.


Předsednictvo senátu pracovalo ve složení:

Předseda AS UK


PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D. (FSV)

Místopředseda AS UK


Mgr. et Mgr. David Hurný (PřF)


Členové předsednictva


Prof. MUDr. Zuzana Moťovská, Ph.D. (3. LF)

JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF)

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D. (FTVS)

Mgr. Peter Korcsok (MFF)


Předsednictvo AS UK jednalo na 13 řádných zasedáních, a to ve dnech 2. února 2018, 20. února 2018, 26. března 2018, 26. dubna 2018, 5. června 2018, 23. července 2018, 29. srpna 2018, 5. září 2018, 8. října 2018, 19. října 2018, 3. prosince 2018, 14. ledna 2019 a 31. ledna 2019. Zápisy z nich byly rozesílány členům AS UK a zveřejňovány na internetových stránkách senátu.


Předsednictvo AS UK dne 5. června 2018 vyhlásilo volby do AS UK na fakultách zařazených pro účely voleb do senátu univerzity v I. sboru. Volby se konaly

- ve dnech 13. a 14. listopadu 2018 na Evangelické teologické fakultě UK

- ve dnech 13 až 14. listopadu 2018 na Farmaceutické fakultě UK,

- ve dnech 21. až 22. listopadu 2018 na dalších součástech UK,

- ve dnech 26. až 29. listopadu 2018 na Fakultě humanitních studií UK,

- ve dnech 26. až 29. listopadu 2018 na Přírodovědecké fakultě UK,

- ve dnech 27. až 28. listopadu 2018 na Lékařské fakultě UK v Plzni,

- ve dnech 28. až 30. listopadu 2018 na Fakultě sociálních věd UK.


Administrativní práce spojené s činností AS UK zabezpečovala kancelář AS UK:

Antonie Křížová, sekretářka Akademického senátu UK, a nově přijatá PhDr. Daniela Krechlová, sekretářka Akademického senátu UK. Tajemnicí AS UK byla Eliška Kryčerová. Tajemnicí Legislativní komise AS UK byla Mgr. Bc. Eliška Kadlecová.


Na činnosti AS UK se zásadním způsobem podílely tyto pracovní komise:

Komise

Předseda komise

Ediční

Tomáš Sychra (3. LF)

Ekonomická

Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D. (FTVS)

Legislativní

JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF)

Petiční

Mgr. Jakub Marek, Ph.D. (FHS)

Sociální

Bc. Miroslav Čermák (FSV)

Studijní

Mgr. Michal Říha (PF)


Funkci rektora UK vykonával prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA (dále jen J. M. pan rektor), který se pravidelně účastnil na zasedáních AS UK a na zasedáních předsednictva AS UK.


Na zasedání dne 2. února 2018 proběhly volby nového předsednictva AS UK, ustanovení komisí, následná volba jednotlivých předsedů komisí a dále AS UK vyjádřil souhlasné stanovisko k záměru J.M. pana rektora UK jmenovat:

prof. JUDr. Aleše Gerlocha, CSc., prorektorem pro akademické kvalifikace, prof. RNDr. Jana Hálu, DrSc., prorektorem pro rozvoj,

doc. RNDr. Jana Konvalinku, CSc., prorektorem pro vědeckou činnost,

prof. PhDr. Martina Kováře, Ph.D., prorektorem pro vnější vztahy,

prof. MUDr. Milenu Králíčkovou, Ph.D., prorektorkou pro studijní záležitosti, prof. PhDr. Lenku A. Rovnou, CSc., prorektorkou pro evropskou problematiku

prof. PhDr. Ing. Jana Royta, Ph.D., prorektorem pro tvůrčí a ediční činnost, prof. MUDr. Jana Škrhu, DrSc., prorektorem pro zahraniční styky a mobilitu prof. PaedDr. Radku Wildovou, CSc., prorektorkou pro koncepci a kvalitu vzdělávací činnosti.


Na zasedání AS UK dne 2. března 2018 plénum AS UK vyjádřilo souhlas s návrhem, aby členy Vědecké rady UK byli jmenováni prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc., doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D., prof. MUDr. Jan Betka, DrSc., doc. PhDr. Hana Bočková, Dr., RNDr. Martin Bilej, DrSc., doc. PhDr. Jiří Buriánek, CSc., prof. PhDr. Ivana Čeňková, CSc.,prof. JUDr. Stanislava Černá, CSc., prof. MUDr. RNDr. Miroslav Červinka, CSc., prof. ThDr. Josef Dolista, Th.D., Ph.D., prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc., JUDr. Roman Fiala, prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc., prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc., prof. RNDr. Jan Hajič, Dr., prof. Ing. Richard Hindls, CSc., prof. Ing. Pavel Hobza, DrSc., doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., doc. PhDr. Martina Hřebíčková, Dr., DrSc., prof. RNDr. Bohumír Janský, CSc., prof. Ing. Štěpán Jurajda, Ph.D., prof. RNDr. Ladislav Kavan, CSc., DSc., doc. Dr. Ing. Jana Klečková, doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc., prof. PhDr. Martin Kovář, Ph.D., prof. RNDr. Bohumil Kratochvíl, DSc., prof. PhDr. Jaroslav Kučera, CSc., doc. PhDr. Lea Květoňová, Ph.D., prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc., doc. Mgr. et MgA. Filip Láb, Ph.D., prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc., prof. Ing. Jiří Málek, DrSc., prof. PhDr. Jiří Mareš, CSc., prof. MUDr. Pavel Martásek, DrSc., prof. RNDr. Martin Mihaljevič, CSc., prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., doc. PhDr. Karel B. Müller, Ph.D., prof. PaedDr. Michal Nedělka, Dr., prof. RNDr. Zděněk Němeček, DrSc., prof. RNDr. Jaroslav Nešetřil, DrSc., prof. RNDr. Ivan Netuka, DrSc., prof. Ivana Noble, PhD., prof. Dr. Ing. Michal Pěchouček, M.Sc., prof. PhDr. Gabriela Petrová, CSc., prof. Mgr. Miroslav Petříček, Dr., prof. PhDr. Lenka Rovná, CSc., prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D., doc. PhDr. Mireia Ryšková, Dr. Theol., prof. RNDr. Ladislav Skrbek, DrSc., prof. JUDr. Michal Skřejpek, DrSc., prof. RNDr. Petr Solich, CSc., prof. PhDr. Petr Sommer, CSc., prof. Ing. Zdeněk Strakoš, DrSc., prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., prof. MUDr. Jiří Šnajdauf, DrSc., doc. MUDr. Olga Švestková, Ph.D., prof. RNDr. Jan Tachezy, Ph.D., JUDr. Milada Tomková, prof. PhDr. Valérie Tóthová, Ph.D., prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc., prof. PhDr. Arnošt Veselý, Ph.D., prof. RNDr. Miroslav Vlček, DrSc., prof. MUDr. Josef Vymazal, DrSc., prof. PhDr. Marek Waic, CSc., prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc., prof. PaedDr. Radka Wildová, CSc., prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc. Dále AS UK vyjádřil kladné stanovisko, aby čestnými členy Vědecké rady UK byli jmenováni prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., prof. JUDr. Karel Malý, DrSc., Dr.h.c., prof. ThDr. Ing. Jakub S. Trojan a prof. Ing. Ivan Wilhelm, CSc. AS UK také delegoval Mgr. Jakuba Marka, Ph.D., do Komise pro etiku ve výzkumu Univerzity Karlovy.


Na svém zasedání AS UK dne 6. dubna 2018 AS UK schválilo Rozpis příspěvků a dotací na UK pro rok 2018, čerpání mimořádného příspěvku ve výši 25,2 mil. Kč v souvislosti se zajištěním stavebních prací a nákupu vybavení pro Kampus Albertov k zajištění spoluúčasti UK v rámci připravovaného investičního programu MŠMT a poskytnutí bezúročné půjčky ve výši 40 mil. Kč Farmaceutické fakultě na přípravnou fázi projektu MEPHARED 2 z mimořádného příspěvku. Dále AS UK projednal a vzal na vědomí Zprávu o průběhu hodnocení výuky studenty a absolventy na fakultách UK za akademický rok 2016/2017, projednal návrh na zrušení Opatření rektora č. 37/2017, kterým se vydaly Zásady pro poskytování podpory zájmové činnosti studentů a dále návrh na vydání nového opatření, jehož vydání AS UK doporučil.


Na zasedání AS UK dne 11. května 2018 plénum AS UK schválilo Principy rozdělování příspěvků a dotací na Univerzitě Karlově pro rok 2019, bonifikaci programu Progres pro rok 2018, návrh rozpočtu Univerzity Karlovy na rok 2019 a návrh střednědobého výhledu Univerzity Karlovy 2019 a 2020. Dále senátorky a senátoři vyjádřili souhlas s návrhem založení dceřiné společnosti UK, kam také delegovali doc. Mgr. Martina Nečaského, Ph.D. (MFF), prof. RNDr. Evžena Amlera, CSc. (PřF), prof. Ing. Františka Zahálku, Ph. D. (FTVS) za členy dozorčí rady dceřiné společnosti UK. Dále AS UK delegoval Mgr. Michala Říhu (PF) za člena Rady pro vnitřní hodnocení. AS UK vydalo prohlášení, že Univerzita Karlova, vědoma si své společenské odpovědnosti, navýší v roce 2019 ze svého rozpočtu prostředky na podporu vzdělávání lékařů a učitelů.


Na svém zasedání AS UK dne 15. června 2018 schválil výroční zprávu o hospodaření UK za rok 2017 a výroční zprávu o činnosti UK za rok 2017 a vyjádřil souhlasné stanovisko k návrhu OR Poskytování sociálních stipendií na UK v akademickém roce 2018/2019, dále k návrhu OR Poskytování stipendií na podporu ubytování na UK v akademickém roce 2018/2019 a k návrhu smlouvy o zajištění a zpřístupnění elektronických informačních zdrojů na období 2018 - 2022.


Během léta předsednictvo AS UK jednalo na dvou zasedáních, konaných ve dnech 23. července 2018 a 29. srpna 2018, během nichž projednalo záměr vybrat dodavatele přístroje – spektrometru NMR min 600 MHz pro Farmaceutickou fakultu v Hradci Králové a Rozpis dodatečného příspěvku poskytnutého UK v červnu 2018. Materiály byly předloženy Ekonomické komisi AS UK, která prostřednictvím sdělení předsedy Ekonomické komise AS UK prof. Ing. Františka Zahálky, Ph.D. vyjádřila kladné stanovisko a materiály doporučila předsednictvu AS UK ke schválení. Předsednictvo AS UK vyjádřilo kladné stanovisko k oběma návrhům smluv. Předsednictvo AS UK se také zabývalo nástupem nové sekretářky PhDr. Daniely Krechlové a pro zachování kontinuity rozhodlo o setrvání stávající sekretářky AS UK Antonie Křížové ve sníženém úvazku po nezbytnou dobu k zapracování nové pracovnice. Dále předsednictvo AS UK vyzvalo své delegáty k zaslání zprávy o činnosti a informovalo J.M. pana rektora o výjezdním zasedání do Hradce Králové a poděkovalo mu za jeho podporu.


Na svém zasedání dne 19. října 2018 plénum AS UK schválilo plán realizace Dlouhodobého – strategického záměru Univerzity Karlovy 2016-2020 pro rok 2019, návrh na čerpání mimořádného příspěvku na dobudování areálu 2. LF v Plzeňské ulici a vzalo na vědomí informaci o čerpání rozpočtu Univerzity Karlovy a o rekapitulaci hospodaření jejich součástí ke dni 30.června 2018. Projednalo materiál HR Award: interní analýza a akční plán se souhlasem na vědomí. Senátorky a senátoři AS UK současně nominovali do Hlavní volební komise MUDr. Mgr. Ludmilu Bartůškovou (KTF), RNDr. Pavla Teplého, Ph.D. (PřF), MUDr. Josefa Fontanu (3.LF), doc. PhDr. Jana Haladu, CSc. (FSV), do Rady pro vnitřní hodnocení Mgr. et Mgr. Davida Hurného (PřF) a do Hodnotící komise dle Pravidel podpory zájmové činnosti studentů Bc. Davida Půlpána (FTVS). AS UK vzal dále na vědomí zprávy delegátů AS UK.


Na svém zasedání dne 14. prosince 2018 schválil AS UK zápis o hlasování per rollam ze dne 29. listopadu 2018, návrh na změnu v Principech rozdělování příspěvků a dotací na Univerzitě Karlově pro rok 2019, novelu Etického kodexu UK a Jednacího řádu Etické komise (OR 27/2013) a Plán investičních aktivit Univerzity Karlovy pro rok 2019, který je přílohou Plánu realizace Dlouhodobého – strategického záměru Univerzity Karlovy pro rok 2019. AS UK vzal také na vědomí Dlouhodobou strategii pro spolupráci v rámci Aliance 4EU. Plénum AS UK vzalo na vědomí i rozhodnutí prof. Martina Kováře rezignovat v souvislosti s prošetřováním obvinění z plagiátorství, která proti němu byla vznesena a poděkovalo prof. Martinu Kovářovi za jeho dosavadní práci a činnost pro UK, které si velmi váží. AS UK v této věci konstatovalo, že důvěřuje nezávislým orgánům, do jejichž kompetencí podobné podněty přímo spadají a které mají právo v tomto ohledu také rozhodnout a prohlásilo, že jakožto nejvyšší orgán akademické obce Univerzity Karlovy považuje formu prezentace a šíření podnětu z podezření na plagiátorství spojené s osobou prof. Martina Kováře za velmi nevhodnou. Dále AS UK delegoval MUDr. Josefa Fontanu (3. LF) za zástupce 3. lékařské fakulty UK do sněmu Rady vysokých škol, a také Tomáše Sychru (3. LF) a Bc. Elišku Kryčerovou (FF) za členy Rady pro vnitřní hodnocení.


Na svém zasedání dne 25. ledna 2019 plénum AS UK delegovalo prof. MUDr. Zuzanu Moťovskou, Ph.D. (3. LF) do Rady hodnocení tvůrčí činnosti, Mgr. Jakuba Marka, Ph.D. (FHS) do Dozorčí rady GA UK a Mgr. Michala Říhu (PF) za náhradníka delegáta do Studentské komory RVŠ. AS UK na tomto zasedání také schválil Zdroje na činnost AS UK.


AS UK se také věnoval hospodaření univerzity. AS UK kontroloval hospodaření univerzity s majetkem a projednal návrhy na čerpání prostředků z celouniverzitních rezerv. Nejdůležitějšími body bylo projednání rozpočtu UK pro rok 2019 a jednání o Principech rozdělování příspěvků a dotací na Univerzitě pro rok 2019.


Ekonomická komise AS UK se věnovala návrhu rozpočtu UK pro rok 2019, návrhu rozpisu dotací a příspěvků na UK v roce 2019, jakož i několika návrhům na čerpání mimořádného příspěvku a opatřením rektora. Ekonomická komise AS UK projednala a vyjádřila své stanovisko k několika desítkám právních jednání.


Sociální komise AS UK se na svých zasedáních zabývala sociálními otázkami, žádostmi na podporu zájmové činnosti studentů, Pravidly podpory zájmové činnosti studentů UK a informacemi z KaM.


Ediční komise AS UK se věnovala veřejnému veletrhu vysokých škol Gaudeamus, projektu UK 670, Univerzita a republika 1918 - 2018, zajištění a zpřístupnění elektronických informačních zdrojů na období 2018 – 2022 a svolání kulatého stolu k problematice komerčních elektronických informačních zdrojů.


Studijní komise AS UK se věnovala SISu, návrhům vnitřních předpisů UK, podmínkám doktorského studia, akreditacím, hodnocení výuky studenty a 4EU.


Petiční komise AS UK se zabývala během daného období několika podněty, které jí byly předloženy.


Legislativní komise AS UK soustavě pracovala na předložených návrzích nebo novelách vnitřních předpisů fakult. K jejich návrhům poskytovala předběžné konzultace a posouzení, k jednotlivým návrhům pak vypracovávala stanoviska.

Během roku projednala Legislativní komise AS UK také několik návrhů změn vnitřních předpisů UK.


Tajemnice AS UK a tajemnice Legislativní komise AS UK se pravidelně účastnily zasedání pracovních komisí AS UK, pořizovaly zápisy a staraly se o sekce jednotlivých komisí v rámci internetových stránek AS UK. Tajemnice též připravovaly a zajišťovaly podkladové materiály pro jednání předsednictva a pléna AS UK, kterých se pravidelně účastnily a pořizovaly z nich zápis. Tajemnice zajišťovaly vyvěšení podkladových materiálů a stanovisek na internetové stránky. Dále obstarávaly správu e-mailových konferencí, správu internetových stránek AS UK, na které průběžně vystavovaly materiály a aktualizovaly informace o činnosti a členech AS UK. Tajemnice také vytvořily novou sekci rukověť senátora a modernizovaly vzhled stránek AS UK.


Předsednictvo AS UK setrvalo v posílání pozvánek na zasedání AS UK a vyvěšování podkladových materiálů elektronickou formou, na internetové stránky senátu, včetně veřejně dostupných materiálů. Zachováno bylo také promítání elektronických prezentací během zasedání AS UK a neformální pokračování jednání po zasedání AS UK s občerstvením. Předsednictvo AS UK se pravidelně setkávalo s předsedy pracovních komisí AS UK a zástupci UK delegovanými do sněmu RVŠ. Setrvalo také v organizování před senátních posezeních pro členy AS UK, jakož i v uskutečňování výjezdního zasedání studentských senátorů AS UK. Nově byla do kanceláře AS UK zavedena voda a vybudováno zázemí pro kancelářskou kuchyňku s umyvadlem.



Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D.

předseda AS UK




Vypracovala: Bc. Eliška Kryčerová, tajemnice Akademického senátu UK



Poslední změna: 27. únor 2020 10:34 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám