• Články na titulce
  • Náklady na vytápění budovy MFF UK snižuje unikátní projekt hlubinných vrtů

Náklady na vytápění budovy MFF UK snižuje unikátní projekt hlubinných vrtů

Výrazná úspora chladicí vody a snížení nákladů na vytápění budovy MFF UK představují dva základní přínosy systému OCTOPUS. Hlubinné vrty ve spojení s unikátní řídicí elektronikou se v prvním provozním pololetí plně osvědčily.


Výkonné lasery, pece pro přípravu vzorků nebo elektronové mikroskopy v budově Ke Karlovu 5 vyžadují při provozu účinné chlazení. Odpadní teplo se až donedávna ztrácelo spolu s vodou bez užitku v kanalizaci. Teď je MFF UK využívá díky systému OCTOPUS (Oběh Chlazení a TOPení ÚSporně) k vytápění. Chobotnice potrubí spojuje 27 hlubinných vrtů s navazující technologií vytápění a chlazení. „Těší nás, že jsme mohli v rámci fyzikální sekce realizovat tak unikátní projekt z vlastních finančních zdrojů,“ uvedl sekční proděkan prof. Vladimír Baumruk.


Jen za první čtvrtletí letošního roku ušetřil OCTOPUS 3 000 m3 chladící vody a současně snížil spotřebu plynu nutného pro vytápění objektu zhruba o čtvrtinu. Systém prochází optimalizací a dosažené úspory by mohly být vyšší. Fungování a provoz úsporného systému může sledovat na webu Matematicko-fyzikální fakulty .

Zdroj: MFF UK


Poslední změna: 12. listopad 2014 16:49 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám