Na epilepsii v Motole nasadili multioborový EPIREC

Zkvalitnění a zvýšení účinnosti léčby epileptických pacientů si dal za cíl unikátní projekt zhruba desítky odborníků hned z několika vědeckých pracovišť včetně Univerzity Karlovy.



Ve Fakultní nemocnici v Motole se lékaři z 2. lékařské fakulty UK spojili s vědci z Fyziologického ústavu AV ČR a z Fakulty elektrotechnické ČVUT a společně odstartovali činnost nového centra EPIREC, zaměřeného na výzkum, diagnostiku a následnou léčbu nezvladatelných epilepsií. Odborníci budou moci pro odhalení příčin epilepsie, vývoj diagnostických nástrojů a účinnějších postupů k vyléčení nemoci využívat moderní technologie – od zobrazovacích metod přes nanotechnologie až po umělou inteligenci.


„Rychlý přenos špičkového medicínského výzkumu do klinické praxe přináší pacientům s epilepsií perspektivu kvalitního života,“ řekla při příležitosti zahájení činnosti EPIREC předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.


Podle slov Vladimíra Komárka, děkana 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, se s centrem otevírá též možnost účastnit se mezinárodních konsorcií pro testování inovativních léčebných postupů. Členové EPIREC spolupracují například s Oxfordskou univerzitou, University College London či univerzitami v Miami, Curychu či Miláně. Projekt byl slavnostně zahájen v rámci Motolského epileptochirurgického dne 9. ledna.


Epilepsie je nejčastější chronické onemocnění mozku. Podle informací Akademie věd ČR žije v České republice s tímto onemocněním zhruba 80 000 lidí a ročně přibývá přibližně 5 000 nových případů.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Michal Hladík, 2. LF

Datum: 10. 1. 2019


Poslední změna: 10. leden 2019 19:02 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám