S knírem a v retro teplácích proti rakovině

Ve středu 14. listopadu vyrazí ve 14 hodin na pětikilometrovou trať u Bolevecké koleje v Plzni všichni, kteří chtějí přispět na prevenci rakoviny prostaty. O benefičním běhu Movember říkají jeho pořadatelé z Mezinárodní federace asociací studentů medicíny (IFMSA) a Ústavu tělesné výchovy na Lékařské fakultě UK v Plzni, že „je dobrou výmluvou, proč se hýbat“.



Movember Retro Run, jak zní oficiální název benefičního běhu, je překážkový „survival“ běh na pět kilometrů, během kterého závodníci řeší různé úkoly. Účastní se ho šestičlenné týmy, přičemž základní podmínkou je vlastnit mužný knír; výjimka neplatí ani pro ženskou část týmu (v každém totiž musí být minimálně dvě zástupkyně něžného pohlaví). K výbavě účastníků neodmyslitelně patří též běžecké retro ošacení. Organizátoři se shodují, že každý rok bývají k vidění opravdu pozoruhodné kousky – tam přiléhavé tepláky s lampasy, onde šusťákové soupravy v pastelových barvách, bundy s netopýřími rukávy, přiléhavá trika, čelenky, podkolenky… I letos se běží pod mottem: Atleti všech zemí, spojte se!


Účastnický poplatek činí 50 korun, celý tým tedy přispěje 300 Kč. „Výtěžek z akce jde na konto nadačnímu fondu Movember CZ, který se zabývá prevencí rakoviny prostaty,“ upřesňuje Jana Langová z IFMSA a dodává: „V loňském roce se závodu zúčastnilo celkem 108 běžců. Letos věříme v ještě větší účast a těší nás, že se akce šíří i mimo studentské kruhy.“ Je však třeba včas nahlásit složení týmu včetně jeho názvu a kapitána na e-mail .


„Samozřejmě že se občas v řadách studentů najde někdo, komu se brodění Boleveckým rybníkem zdá příliš drsné. Na druhou stranu v kolektivu se vždy vše snáší lépe a vyjma trochy špíny, potu a únavy zažijí účastníci vždy mnoho legrace,“ prozrazuje s úsměvem Martin Červený, vedoucí Ústavu tělesné výchovy LF UK v Plzni, který před pěti lety u zrodu Movember Retro Runu stál.

Po závodu na běžce čekají sprchy a zasloužené občerstvení. „Doufám, že si všichni vždy odnášejí skvělý pocit z toho, že udělali dobrou věc. Na umístění samozřejmě záleží, ale není to to hlavní,“ uzavírá Martin Červený, který stejně jako předchozí ročníky nebude ani letos na startu Movember Retro Runu chybět.


Takže Kníru zdar! a 14. listopadu na startu na viděnou!


Movember Retro Run se letos poběží u Bolevecké koleje popáté
Movember Retro Run se letos poběží u Bolevecké koleje popáté


Pozvánka na Movember Retro Run 2018


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Archiv závodu Movember Retro Run

Datum: 6. 11. 2018



Poslední změna: 8. listopad 2018 10:16 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám