Karel Černý: Lidi doma mor mít nechtějí

Šíře vědeckého záběru Karla Černého, přednosty Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. lékařské fakulty UK, je téměř bez hranic. Zajímají ho nejen dějiny prostituce, ale i moru. Před vydáním je nejčerstvější historikovo dílo – Kniha o kávě, čaji a čokoládě.


Zkusit najít souvislosti jsme se pokusili za vás. A to s částečnými úspěchy….


Karel Černý, přednosta Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK
Karel Černý, přednosta Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK


Po syfilidě přivezli čokoládu

„Lidé, kteří do Evropy přinesli syfilis, přinesli o pár desítek let později i čokoládu,“ odpovídá na dotaz na případnou souvislost mezi chorobou a oblíbenou pochutinou historik Černý, jenž se sexuologické problematice a pohlavně přenosným chorobám věnoval před osmnácti lety. Jen pro úplnost: první zprávy o epidemii syfilidy v Evropě se objevují v letech 1494 a 1495, zprávy o čokoládě na starém kontinentu jsou datovány o půl století později. Rozhodně však zpočátku nešlo o sladké odškodné, neboť původní chuť čokolády ovlivňovaly příměsi – především chilli, koření a někdy kukuřičná mouka.


A jak je to s morem?

„Když napíšete 450 stran odborného textu o moru, tak jej lidi doma většinou mít nechtějí. Proto jsem se rozhodl tentokrát najít oblast, která by mohla zajímat širokou veřejnost,“ dodává Karel Černý. Vlastně prý chtěl původně psát o něčem úplně jiném a kofeinové nápoje měly být jen takovou příjemnou „odbočkou“. Najít souvislosti mezi morem a čokoládou se nepodařilo. Mor se začal objevovat v českých zemích ve 14. století, tedy mnohem dříve než se Kryštof Kolumbus v roce 1502 na své čtvrté výpravě do Ameriky vůbec poprvé s kakaovými boby setkal …


U historiků záleží, jaký jazyk ovládají

„Zkrátka jsem využil situace,“ zjednodušuje historik a říká, že kniha o kávě, čaji a čokoládě vznikla proto, že mohl čerpat z pramenů psaných latinou nebo italštinou, tedy jemu blízkými jazyky.

„Ukázalo se, že psát o čokoládě je velice dobrý kalkul,“ usuzuje historik podle zájmu novinářů o rozhovory, a to i přesto, že kniha ještě nebyla vydána. Ovšem neptejte se ho, jestli je šance, že se díky popularitě knihy stane bohatým. „Zbohatnout na psaní knih se v Česku nedá, pokud nejste třeba Viewegh nebo Pawlowská…,“ konstatuje Karel Černý a prozrazuje, o čem bude další kniha:


Další kniha by mohla být o historii jedů…


„Moru se není třeba obávat, jsou horší nemoci," uklidňuje historik Karel Černý v rozhovoru pro iForum před čtyřmi lety



PS: „Prokliknutím“ na anglickou část webu UK, se dostanete k rozhovoru Jana Velingera s historikem Karlem Černým a dozvíte se mnohem více zajímavostí…


Text: Marcela Uhlíková

Datum: 8. 10. 2018



Poslední změna: 10. říjen 2018 17:52 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám