Total recall: jednání Rady bezpečnosti OSN o vojenské invazi do ČSSR

Na Fakultě sociálních věd UK se dnes uskutečnila studentská historická minisimulace diplomatického jednání, které proběhlo 21. srpna 1968 v New Yorku.


Studenti přijali role diplomatů zemí, které se tehdejšího jednání Rady bezpečnosti OSN zúčastnily, a to přesně podle překladu stenografických záznamů příspěvků a jednacího řádu.


K vytvoření napjaté a dramatické situace v sále přispěly kromě obsahu příspěvků, které „hráči“ vtipně prokládali vlastními aktuálními poznámkami, i dobové filmové záznamy příjezdu okupačních vojsk.


„Přestože od vojenské invaze uplynulo již půlstoletí, je velmi důležité – pro naši minulost, současnost a budoucnost – si tuto neblahou událost neustále připomínat,“ uvedla ve svém proslovu zástupkyně studentů Markéta Gregorová z Právnické fakulty UK.


Na závěr jednání si účastníci vyslechli záznam rozhlasového rozhovoru s Václavem Havlem přímo z doby zahájení okupace.


Akce se konala v rámci Pražského studentského summitu, vzdělávacího projektu určeného studentům středních a vysokých škol z celé České republiky, který pořádá Asociace pro mezinárodní otázky. Posláním projektu je přispívat k hlubšímu porozumění mezinárodního dění a poznávání historie.



Autor: Luděk Svoboda

Foto: René Volfík

Datum: 21. 8. 2018



Poslední změna: 21. srpen 2018 15:35 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám