Mezinárodní lingvistická olympiáda poprvé v Praze

Filozofická fakulta UK a Matematicko-fyzikální fakulta UK jsou organizátory šestnáctého ročníku Mezinárodní lingvistické olympiády (International Linguistic Olympiad, IOL). Vědecká soutěž pro středoškoláky z celého světa se uskuteční poprvé v Praze, a to od 26. do 30. července v kampusu České zemědělské univerzity v pražském Suchdole.



Mezinárodní lingvistická olympiáda je jednou ze dvanácti mezinárodních vědeckých olympiád. Koná se každoročně. Podmínkou účasti nejsou žádné speciální znalosti, stačí bystrá hlava, alespoň povrchní znalost cizích jazyků a věk pod 19 let.


Letošního klání se zúčastní 49 čtyřčlenných týmů z 31 zemí, přičemž každou zemi mohou reprezentovat až dva týmy. Každý z nich má i svého dospělého průvodce. Výsledky v individuální a týmové části soutěže ohodnotí 19 mezinárodních porotců.


Podle Petra Koukala, mluvčího FF UK, byla volba Univerzity Karlovy coby organizátora soutěže přirozená: „Od roku 2011 pořadatelské fakulty zajišťují české kolo této soutěže – Českou lingvistickou olympiádu. Vítězové národního kola se v mezinárodním finále pravidelně umísťují mezi nejlepšími.“ O tom, že čeští středoškoláci patří v soutěži mezi nejúspěšnější, svědčí i skutečnost, že se jim podařilo vybojovat dvakrát zlato, čtyřikrát stříbro a třikrát bronz.


Pražský ročník nabídne účastníkům vedle individuální a týmové soutěže také pestrý badatelský a společenský program: Svůj výzkum představí Milan Straka z Ústavu formální a aplikované lingvistiky MFF UK a Josef Šlerka z Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK. V sobotu proběhne celodenní exkurze do Kutné Hory s koncertem varhanní hudby v chrámu svaté Barbory a účastníci se seznámí s architektonickým stylem Jana Blažeje Santiniho Aichla. Středoškoláci z celého světa si rovněž prohlédnou stálou expozici Galerie Středočeského kraje a pokusí se složit báseň využívající slova z básně kutnohorského rodáka Jaroslava Vrchlického. Mezinárodní lingvistická olympiáda vyvrcholí vyhlášením vítězů v Kampusu Hybernská.


Zkuste si projít úkoly školního kola České lingvistické olympiády.


Text: Marcela Uhlíková

Datum: 20. 7. 2018



Poslední změna: 20. červenec 2018 21:56 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám