Nakladatelství Karolinum ve Světě knihy 2018

Holešovické výstaviště hostilo čtyřdenní nejvýznamnější tuzemskou akci zaměřenou na knihy. Hlavními tématy veletrhu Svět knihy 2018 byly komiks a převratné 20. století. Od 11. do 13. května čekaly na návštěvníky vedle široké nabídky knih i besedy, autogramiády, přednášky, výstavy a křty. Mezi více než čtyřmi stovkami vystavovatelů mělo své tradiční zastoupení i Nakladatelství Karolinum.



„Jsem moc rád, že přes rostoucí konkurenci byla naše účast velice úspěšná,“ konstatoval Petr Valo, ředitel nakladatelství. Sám si zejména cení, že se podařilo přivést čtenáře na doprovodné akce do prostor mimo areál výstaviště – v Památníku ticha v Bubnech se uskutečnila beseda o problematice překládání z češtiny do angličtiny a do Kampusu Hybernská si lidé přišli prohlédnout výstavu ilustrací Jiřího Gruse. Mezi ty nejvyhledávanější se zařadily beseda ke komiksu Attentat 1942, setkání s ilustrátorem Jiřím Grusem, přednáška spisovatelky Mileny Lenderové, autogramiády Víta Vlnase, Petra Wittlicha, Josefa Opatrného, Kateřiny Charvátové či Lydie Petráňové nebo přednáška Františka Koukolíka.


Došlo i na unikátní setkání ředitelů nejvýznamnějších evropských knižních veletrhů – lipského, frankfurtského, vídeňského a českého. I to svědčí podle Petra Valo o tom, že knižní veletrh není jen o uzavřených kontraktech a prodeji knih: „Člověk si díky jejich zkušenostem uvědomuje, jaké rozdíly ve čtení jsou v různých částech světa. U nás má kultura čtení dlouhodobé kořeny, což je pravým opakem třeba situace v Indonésii. Tam je složitou otázkou, jak přimět děti, aby četly.“ Podle ředitele Valo je podobné setkávání „kulturotvorbou“, která dnes dost možná není patřičně doceněna.


Ředitel Valo prozradil, že Nakladatelství Karolinum čeká již brzy další významná událost – vydání nové básnické sbírky Karla Šiktance. Kniha by se na pultech knihkupectví měla objevit začátkem června. Uvedení nové sbírky proběhne v pražské Viole 21. června.


Na 24. ročník mezinárodního veletrhu Svět knihy 2018 přišlo rekordních 46 000 návštěvníků.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Vladimír Šigut

Datum: 14. 5. 2018



Poslední změna: 15. květen 2018 09:54 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám