Parazit toxoplasma zvyšuje riziko autonehody pouze u osob s krevní skupinou Rh minus

Parazit toxoplasma zvyšuje riziko autonehody pouze u osob s krevní skupinou Rh minus

Tisková zpráva


Praha, 26.5. 2009 Vědci z Univerzity Karlovy a Ústřední Vojenské Nemocnice prokázali zvýšené riziko dopravních nehod u Rh-negativních řidičů nakažených parazitem toxoplasma. Mezinárodní časopis BMC Infectious Diseases 26. května uveřejnil rozsáhlou studii českých vědců ukazující, že parazit toxoplasma, kterým je celosvětově nakažena přibližně třetina populace, výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody. Vůči negativnímu vlivu infekce byli zcela chráněni řidiči s Rh-pozitivní krevní skupinou, což bylo v souladu s výsledky  dvou loňských studií, ve kterých stejný vědecký tým sledoval v laboratorních podmínkách zhoršování reakčních dob u nakažených Rh pozitivních a Rh negativních osob.


Při nástupu na vojenskou službu bylo 3900 budoucích řidičů vojenských vozidel otestováno na infekci toxoplasmou a byla zjištěna jejich krevní skupina. Po skončení vojenské služby byl na základě záznamů vojenské policie sledován výskyt dopravních nehod u infikovaných a neinfikovaných, Rh negativních a Rh pozitivních řidičů.  Ukázalo se, že infekce zvyšuje 2,5 krát riziko nehody u řidičů Rh-negativních zatímco u řidičů Rh pozitivních se vliv infekce nijak neprojevuje. Je známo, že Rh pozitivní děti narozené Rh negativním matkám jsou ohroženy hemolytickou chorobou novorozenců. Biologická úloha Rh molekuly však není známá a až do publikování výsledků českých vědců nebylo ani známo, že by se Rh pozitivní a Rh negativní osoby v dospělosti jakýmkoli způsobem lišily co do svých vlastností.


Autoři studie upozorňují, že u řidičů s relativně čerstvou infekcí se zvýšilo riziko havárie z přibližně 2.6 % na asi 16.7% a navrhují, že by například Rh negativní piloti a dispečeři letového provozu měli být pravidelně testováni na infekci parazitem Toxoplasma gondii.



Další zdroje:


citovaný článek o zvýšeném riziko autonehody u Rh negativních řidičů:


 http://www.biomedcentral.com/1471-2334/9/72



odborné články dokazující, že u Rh pozitivních osob nedochází vlivem toxoplasmosy ke zhoršování reakčních dob


http://natur.cuni.cz/flegr/pdf/rh2.pdf


http://natur.cuni.cz/flegr/pdf/rh.pdf


další články o vlivu toxoplasmy na lidské chování (v angličtině)


rukopis popularizačního článku o ochranném vlivu Rh pozitivity proti negativním projevům toxoplasmosy (v češtině)


http://natur.cuni.cz/flegr/krevskupiny.doc




Další informace podá Prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc., , 221951821








Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám