Vlastníme jedinečné zakládací listiny!

Univerzita Karlova získala ze soukromé sbírky dvě vzácné písemnosti. Jde o pergamenové listiny z roku 1347, dokládající papežský souhlas se založením vysokého učení v Praze. Oba dokumenty mají mimořádný význam pro českou vzdělanost a kulturu.


První písemnost představuje originál listiny papeže Klimenta VI. z 26. ledna 1347, obsahující papežský souhlas se založením vysokého učení v Praze.


Druhý objevený dokument je notářský instrument, iniciovaný pražskou kapitulou, z 30. června 1347 s inzertem (opisem) papežské listiny a výčtem svědků stvrzujících autentičnost opisu výše uvedené papežské listiny.


„Znovuobjevení a získání těchto unikátních listin je historickým momentem mimořádné důležitosti a významu nejen dějin Univerzity Karlovy, ale také dějin české a evropské vzdělanosti. Jsem nesmírně rád, že se nám podařilo písemnosti získat a přivézt je zpět na naši almu mater, kde budou uloženy v Archivu Univerzity Karlovy,“ prohlásil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Obě nově objevené listiny jsou pro české kulturní dědictví důležité i proto, že původní univerzitní exemplář papežské listiny spolu s dalšími cennými dokumenty, mezi něž patřil i jeden ze dvou exemplářů zakládací listiny pražské univerzity ověřený zlatou bulou, byl s velkou pravděpodobností zničen na konci druhé světové války.


Listiny budou po následné konzervaci uloženy v Archivu Univerzity Karlovy, a pokud to jejich technický stav umožní, budou časem představeny široké veřejnosti.



Text: Luděk Svoboda

Foto: Vladimír Šigut

Datum: 29. 6. 2018


Poslední změna: 1. červenec 2018 13:16 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám