Zástupci předních univerzit a představitelé mezinárodních univerzitních asociací se sešli v Praze. Přijali Pražskou deklaraci o roli univerzit v současném světě

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

ExternĂ­ odkaz www.cuni.cz


TISKOVÁ ZPRÁVA


Praha 13. května 2016 – Zástupci tří významných mezinárodních univerzitních asociací COIMBRA GROUP, UNICA a EUROPAEUM se sešli v Karolinu, sídle Univerzity Karlovy. Jednali zde o aktuálních otázkách spojených s odkazem zakladatele Univerzity Karlovy pro současnost – vzdělávání a akademické svobody, inovace a otevřená společnost. Na závěr setkání podepsali Pražskou deklaraci vyzdvihující důležitost a nezastupitelnost vzdělání v současném světě a nutnost dodržovat a ctít humanistické a demokratické ideály a principy.


Konferenci „Legacy of Charles IV., Education and Academic Freedoms, Innovation and Open Society“ zahájila spolu s rektorem Univerzity Karlovy, Tomášem Zimou, eurokomisařka Věra Jourová a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, Kateřina Valachová. Zástupci mezinárodních asociací a rektoři významných univerzit hovořili o otázce akademických svobod, významu vědy a výzkumu či otevřené společnosti. Příspěvky zazněly též na téma role univerzit v mezinárodní ekonomice. Se svými příspěvky vystoupili zástupci Univerzity Karlovy, univerzit v Lovani, Luxemburgu, Lipsku, americké Severní Karolíně, Helsinkách, Leidenu, Heidelbergu, Pavii či Štrasburku.


Zástupci mezinárodních asociací spolu s rektorem UK Tomášem Zimou a ministryní Kateřinou Valachovou podepsali tzv. Pražskou deklaraci, která s odkazem na Karla IV. vyzdvihuje důležitost a nezastupitelnost univerzitního vzdělání v současném světě, neboť znalosti a vzdělání jsou nezcizitelné hodnoty nedozírného významu. Univerzity byly a jsou místem setkávání a svobodné diskuze, svobodné výměny názorů. To je úkol, který univerzitám zůstává; vést společnost k toleranci a kultivovat ji.


Současné univerzity musí myslet na to, že ačkoli jejich absolventi dosáhnou profesního vrcholu často až více než dvacet let po opuštění studií, musí být přesto schopni adaptovat se na měnící se společenské podmínky. To je úkol, který současný svět klade na všechny univerzity.


Jedna z dalších myšlenek, která se v Pražské deklaraci objevuje, je, že vzdělaní lidé s rozhledem nepodlehnou snadno jednoduchým a laciným řešením, nelze je tak snadno ovlivnit a využít či zneužít pro různé ideologie. Univerzity tak vzděláním musí mladou generaci připravit na to, že snadná řešení problémů neexistují a nefungují.


„Univerzity byly od počátku své existence institucemi hrajícími v Evropě velmi důležitou roli. V současném globalizovaném světě není role univerzit o nic méně důležitá než dříve. Univerzity kromě vědy a výzkumu musí být dnes především schopny vychovat absolventy schopné kriticky nahlížet na dění kolem sebe, naučit je vyznat se v záplavě informací a předat jim schopnost porozumět světu. Je proto dobře, že vznikla deklarace, jejímž podpisem se zúčastněné evropské univerzity hlásí k odkazu Karla IV., který platí i na počátku 21. století,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Pražská deklarace (v české verzi) zveřejněna ExternĂ­ odkaz zde.


Za správnost


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel.: +420 224 491 248

e-mail: ExternĂ­ odkaz pr@cuni.cz



Univerzita Karlova v Praze


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013 – 2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.


ExternĂ­ odkaz Coimbra Group (Sdružení nejstarších evropských univerzit)


CG je síť univerzit sdružující 38 evropských vědecky orientovaných univerzit působících ve 22 evropských státech. Jejím posláním je akademická, vědecká a kulturní spolupráce, spolupráce při vytváření „Centre d´Excellence“ ve vědě a vzdělávání a spoluvytváření evropského vysokoškolského vzdělávacího prostoru.


ExternĂ­ odkaz Europaeum


EUROPAEUM je konsorcium jedenácti prestižních evropských univerzit (University of Oxford, Universiteit Leiden, Universita di Bologna, Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva, Université Paris I Panthéon-Sorbonne, Universidad Complutense Madrid, Univerzita Karlova v Praze, Helsingin Yliopisto, Helsinki, Uniwersytet Jagiellonski, Krakov, Ludwig-Maximilians-Universität München, Universitat  Pompeu Fabra, Barcelona) a jeden přidružený člen Catholique University of Portugal. Cílem konsorcia je podílet se na procesu evropské integrace, zaujímá tedy v oblasti společensko-vědních oborů (politologie, ekonomie, politická filozofie a právo) významné místo. Sekretariát Europaea sídlí při University of Oxford, Velká Británie. Rektor  UK prof. Tomáš Zima je předsedou Akademického výboru.


ExternĂ­ odkaz UNICA (Institutional Network of the Universities from the Capitals of Europe)


UNICA sdružuje 46 univerzit v hlavních městech 35 evropských států s potenciálem 1 800 000 studentů a 150 000 zaměstnanců. Cílem organizace je akademická spolupráce mezi členy, implementace závěrů formulovaných Evropskou komisí a EUA do praxe na partnerských univerzitách. Jejím záměrem je zvýšení počtu studentů ze zámoří v Evropě a důraz na zviditelnění univerzitní sítě. Od roku 2009 se UNICA stala přidruženým členem EUA. UK pracuje aktivně ve čtyřech pracovních skupinách vytvořených touto organizací: EduLab Group, International Relations Officers (IRO), Dis/ability and Equal Opportunities a EU Research Liasion Officers.






Poslední změna: 21. leden 2018 23:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám