Univerzita Karlova si připomíná 668. výročí svého založení. Nejlepší projekty obdržely Ceny Miloslava Petruska a Bedřicha Hrozného

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

ExternĂ­ odkaz www.cuni.cz


TISKOVÁ ZPRÁVA


Praha, 6. dubna 2016 – Univerzita Karlova v Praze si připomíná výročí 668 let od svého založení. U příležitosti oslav tohoto výročí předal rektor, profesor Tomáš Zima, Cenu Miloslava Petruska za prezentaci Univerzity Karlovy a Cenu Bedřicha Hrozného za tvůrčí počin. Ocenění získali studenti UK sdružení ve Studentském hnutí za solidaritu a výzkumné týmy z Filozofické, Přírodovědecké, 1. a 3. Lékařské fakulty.


Cenu Miloslava Petruska za prezentaci obdrželi studenti UK, kteří se sdružili ve Studentském hnutí za solidaritu. Cena jim byla udělena za vzdělávání české veřejnosti v aktuálních otázkách uprchlictví a migrace prostřednictvím přednášek, besed a vzdělávacích akcí. Svojí činností v uplynulém roce výrazným způsobem přispěli k šíření dobrého jména Univerzity Karlovy. „Úlohu univerzity vyjadřovat se ke společenské situaci a zasazovat se o uchovávání humanistické a demokratické tradice považujeme za velice důležitou a jako studenti cítíme zodpovědnost za hlas akademické obce, jenž rezonuje ve veřejném prostoru", uvedl spoluzakladatel hnutí Jakub Múčka.


Cenu Bedřicha Hrozného za nejlepší tvůrčí počin za rok 2015 obdržel tým badatelů z Filozofické fakulty za unikátní publikaci „Barokní architektura v Čechách“, vědci z Přírodovědecké fakulty za objev nové metody přípravy zeolitů (mikroporézních materiálů) a jejího teoretického objasnění a vědci z 1. a 3. Lékařské fakulty za rozvoj spolupráce mezi lékařskými obory při výzkumu nových léčebných postupů u závažných forem vysokého krevního tlaku. Tato spolupráce vedla k vynikajícím, mezinárodně uznávaným výsledkům.


Cena Miloslava Petruska za prezentaci Univerzity Karlovy je každoročně udělována za počin, jenž má významný dopad na vytváření pozitivního obrazu UK širokou veřejností. Cena může být udělena jednotlivci či skupině bez ohledu na příslušnost k akademické obci univerzity. Vítěz získává finanční odměnu.


Cena Bedřicha Hrozného za tvůrčí počin je každoročně udělována za významný a originální tvůrčí počin, například za odbornou časopiseckou či knižní publikaci, umělecké dílo, pořádání výstavy či realizovaný patent. Hlavním kritériem pro udělení ceny je původnost, kvalita a závažnost tvůrčího počinu. Cena je spojena s finanční odměnou.


Bližší informace o cenách spolu s oceněnými naleznete na webových stránkách Univerzity Karlovy:


ExternĂ­ odkaz http://www.cuni.cz/UK-4329.html

ExternĂ­ odkaz http://www.cuni.cz/UK-218.html

ExternĂ­ odkaz https://www.cuni.cz/UK-4909.html


Za správnost:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: pr@cuni.cz



Univerzita Karlova v Praze


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013 – 2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.



Poslední změna: 21. leden 2018 23:31 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám