Profesor UK Tomáš Halík byl oceněn prestižní Templetonovou cenou

Profesor Univerzity Karlovy, farář a prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík dnes v Londýně získal jako první Čech prestižní Templetonovu cenu. Oceněn byl za své protirežimní postoje v období normalizace, za překonávání předsudků mezi ateisty a věřícími a za dialog mezi různými náboženstvími. Slavnostní předání ceny se uskuteční v květnu za účasti členů britské královské rodiny.


„Když byl svatý Augustin dotázán, které tři cesty vedou nejjistěji k Bohu, odpověděl: za prvé je to pokora, za druhé je to pokora a za třetí – je to pokora. Stát se nositelem Templetonovy ceny je velká zkouška pokory. Na seznamu předchozích laureátů této ceny jsou jména, která po léta vyslovuji s úctou a obdivem; ve srovnání s nimi se cítím opravdu nepatrný. Děkuji vám za tuto příležitost hluboce zakusit pokoru,“ poděkoval při slavnostním vyhlášení ceny Tomáš Halík a uvedl, že ji chápe nejen jako ocenění jeho osoby, ale i celého českého národa.


Cena je pojmenovaná po Johnu Templetonovi, investorovi a miliardáři. Mezi dříve oceněné patří takové osobnosti, jako jsou Alexandr Solženicyn nebo dalajlama a Matka Tereza. Cenu uděluje Britská akademie v Londýně a neoficiálně se jí říká Nobelova cena za náboženství.


Prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D., působí na Filozofické fakultě UK, kde přednáší filozofii a sociologii náboženství. Od roku 1990 je prezidentem České křesťanské akademie a rektorem kostela Nejsvětějšího Salvátora a od 1. října 2004 farářem nově zřízené pražské akademické farnosti.


Cenu chápu jako morální závazek, abych dál pokračoval ve své práci, říká profesor Halík v rozhovoru pro časopis iForum


Zdroj: OVV

13. 3. 2014




Poslední změna: 12. listopad 2014 16:52 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám