Usnesení přijatá na zasedání AS UK dne 22. března 2024

  1. AS UK schvaluje program zasedání.

  2. AS UK schvaluje zápis ze zasedání AS UK konaného dne 19. ledna 2024.

  3. AS UK schvaluje zápis z prvního zasedání AS UK konaného dne 9. února 2024.

  4. AS UK schvaluje zápis z druhého zasedání AS UK konaného dne 9. února 2024.

  5. AS UK bere na vědomí informace od J. M. paní rektorky.

  6. AS UK schvaluje návrh dílčí změny Pravidel hospodaření UK (č.j. 22/2024) ve znění modifikace předkladatele.

  7. AS UK schvaluje návrh změny Jednacího řádu AS PřF UK (č.j. 46/2024) s výhradou legislativně technické opravy.

  8. AS UK vyjadřuje předchozí souhlas se jmenováním Stanislava Anatolyeva, Ph.D., Ing. Jaroslava Borovičky, Ph.D., prof. Jakuba Kastla, Ph.D., prof. Ing. Michala Kejaka, M.A., CSc., doc. Sergeye Slobodyana, Ph.D., prof. Jana Švejnara, Ph.D. a PhDr. Jana Zápala, Ph.D. členy vědecké rady CERGE UK.

  9. AS UK navrhuje jmenovat do Etické komise UK Jana Fialu (FTVS).

  10. AS UK bere na vědomí Zprávu o vnějším hodnocení Univerzity Karlovy od Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství.

  11. AS UK bere na vědomí zprávu o stavu naplňování Plánu rovných příležitostí UK za rok 2023.

  12. AS UK bere na vědomí zprávu o stavu naplňování Akčního plánu implementace Strategie udržitelného rozvoje UK: Na cestě k udržitelnosti 2030 v letech 2023–2024.

  13. AS UK schvaluje návrh rozpisu prostředků z ukazatele C – stipendia pro studující doktorských studijních programů na rok 2024.

  14. AS UK vyzývá vedení UK k otevření debaty o vtažení dalších parametrů (například graduation rate) do způsobu rozpisu prostředků z ukazatele C (stipendia pro studující doktorských studijních programů) již pro „Principy pro rozdělování příspěvků a dotací na UK pro rok 2025“.

  15. AS UK bere na vědomí zprávu o naplňování Akčního plánu HRS4R v roce 2023 a vyhodnocení období 2021-2023.

  16. AS UK bere na vědomí sebehodnotící zprávu „Implementace HRS4R na Univerzitě Karlově. Obnovení certifikátu HR Excellence in Research (HR Award) 2024“.

  17. AS UK vyjadřuje souhlasné stanovisko k Akčnímu plánu HRS4R pro období 2024-2026.

  18. AS UK bere na vědomí Závěrečnou zprávu z oblasti výkonu činností univerzitní ombudsmanky a tzv. kontaktních osob (ombudsosob) na fakultách a součástech UK za rok 2023.

  19. AS UK bere na vědomí materiál „Metodika šetření podnětů nevhodného chování ombudsmankou UK“.

  20. AS UK bere na vědomí materiál „Školení pro akademické a neakademické pracovníky a pracovnice Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity“.

  21. AS UK projednal předložený návrh Opatření rektora „Příspěvky ze sociálního fondu a z dalších zdrojů na benefity pro zaměstnance Univerzity Karlovy“ a vyjadřuje kladné stanovisko k jeho vydání.

  22. AS UK projednal předložený návrh o uzavření budoucí Smlouvy o uzavření služebnosti, č.j. KRUK/274624/2023 (dále jen SoSb) a navazující Smlouvy o napájení zařízení dispečerské řídící techniky, č.j. UKRUK/19057/2024 (dále jen SoDŘT) mezi PREdistribuce a.s. a Univerzitou Karlovou v rámci připravované výstavby Kampusu Albertov – Biocentrum. AS UK předložený návrh SoSb schvaluje a doporučuje jej předložit k projednání ve Správní radě UK ve smyslu písm. a), odst. 1, §15 Zákona o vysokých školách. AS UK schvaluje předložený návrh SoDŘT a souhlasí s jejím uzavřením.

  23. AS UK projednal návrh dodatku č. 1 k nájemní smlouvě s Montessori Plzeň, spolek, ze dne 20. 12. 2023 na pronájem Procháskova ústavu a doporučuje dodatek č. 1 uzavřít.

  24. AS UK projednal návrh smlouvy se Státním zdravotním ústavem o koupi pozemku parc. č. 3986/5 v k. ú. Vinohrady pro potřeby 3. lékařské fakulty a doporučuje návrh smlouvy předložit Správní radě UK k vydání předchozího písemného souhlasu s jejím uzavřením.

  25. AS UK projednal návrh smlouvy o dílo na zateplení bloků A, B, C, D a modernizaci fasády bloků E, F, H v objektu Veleslavín a s ohledem na celkovou výši nákladů stavební akce doporučuje návrh předložit Správní radě UK k vydání předchozího písemného souhlasu k uzavření smlouvy o dílo.

  26. AS UK bere na vědomí informace z pracovních komisí.

  27. AS UK bere na vědomí informace z Rady vysokých škol.

  28. AS UK konstatuje, že silný tlak ministra školství, mládeže a tělovýchovy na velmi rychlé zavedení jednotných mzdových tarifů na veřejných vysokých školách bez vyjasnění přesných parametrů chystané úpravy a zajištění dostatečných prostředků pro hluboce podfinancované vysoké školství ze strany samotného MŠMT destabilizuje a ohrožuje veřejné vysoké školy.

  29. AS UK upozorňuje, že nízký jednorázový příspěvek na podporu zavedení jednotných tarifů zcela nedostačuje pro jakékoliv relevantní navýšení nízkých mezd akademických pracovníků a bude mít za následek propouštění a s tím spojenou další destabilizaci na nejvíce podfinancovaných oborech.

  30. AS UK vyjadřuje závažné znepokojení nad tím, že ministr školství, mládeže a tělovýchovy řeší většinu problémů tím, že zpochybňuje jejich existenci.

  31. AS UK bere na vědomí informace z bodu Různé.



JUDr. Ing. Josef Staša, CSc.

předseda AS UK


Za správnost: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK


Ke stažení zde.


Poslední změna: 22. březen 2024 15:47 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám