Zápis ze zasedání Ekonomické komise AS UK ze dne 16. ledna 2024


Přítomní: Mgr. Jan Bičovský, Ph.D. (FF), doc. Mgr. Cyril Brom, Ph.D. (MFF), Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), PharmDr. Eduard Jirkovský, Ph.D. (FaF), PhDr. Petr Jüptner, Ph.D. (FSV), Marek Lentvorský (FHS), MUDr. Anna Malečková, Ph.D. (LFP), Mgr. Eliška Mašková (FaF), Karel Mikulčák (LFP), Ing. Petr Pavlík, Ph.D. (FHS), PhDr. Mgr. Pavel Pečený, Ph.D. (Součásti), Bc. Martina Pustková (FHS), JUDr. Michal Říha, Ph.D. (PF), Ing. Milan Skrbek (FTVS), Doc. Ing. Stanislav Smrček, CSc. (PřF), Prof. Ing. František Zahálka, Ph.D. (FTVS), Doc. RNDr Jiří Dolejší, CSc. (MFF), RNDr. Karel Fišer, Ph.D. (2.LF), Samuele Antonio Mazzola (FSV), Arnošt Polák (PřF), JUDr. Miroslav Sedláček, LL.M, Ph.D. (PF), PhDr. Jiří Štípek, Ph.D. (PedF)


Omluveni: Bc. Jakub Čech (PF), Mgr. Karel Šima, Ph.D. (FF)


Hosté: prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D. (rektorka UK), Mgr. Martin Maňásek (kvestor UK), MUDr. Josef Fontana, Ph.D. (prorektor UK), Mgr. Adam Šoukal (LFP), Ing. Marie Klečková (tajemnice LFP)

Program:

1. Zahájení a informace vedení

2. Právní jednání

a) Nájemní smlouva s FAIR FOOD CLUB, s.r.o., 1.LF

b) Dodatek č. 2 k nájemní smlouvě s Fakultní nemocnicí Plzeň – vjezd, LFP

c) Nájemní smlouva s Fakultní nemocnicí Plzeň po vybudování kanalizační stoky LFP

d) Záměr prodeje souboru nemovitostí zámku Zahrádky

3. Zpráva o čerpání prostředků AS UK

4. Různé

1. Zahájení a informace vedení

Prof. Králíčková, rektorka UK, úvodem krátce informovala ohledně dění na FF UK – Krizový štáb po událostech 21.12.2023 zasedl velmi rychle, během desítek minut od incidentu již aktivně běžela jednání. Ujistila všechny o aktivitě UK, zprávy směřují nejen dovnitř akademické obce, ale i k veřejnosti, která je událostmi silně otřesena. Děkuje tímto mimo jiné Právnické fakultě, která ihned pomohla a zapojila se do vydávání věcí, které zůstaly na FF. Běží mnoho aktivit zaměřených na psychosociální pomoc. Dle vyjádření odborníků je třeba veškerá traumata léčit co nejdříve a zároveň co nejodborněji, aby nenechaly trvalé následky. Není to však záležitost jen jedné fakulty či pouze naší univerzity, ale událost se dotkla širokého okruhu osob i mimo naši akademickou obec. Nyní pravidelně zasedá Krizový štáb, a to společně s kolegiem FF a kolegiem rektorky. Pan premiér a pan ministr Bek se nás pravidelně ptají, jaká je u nás situace, domlouváme si setkání s panem ministrem Rakušanem. Během svátků proběhlo online setkání s děkany fakult, kterých se v minulých dnech i cíleně ptala, zda dostatečně informovali své akademické obce a sdíleli jim možnosti psychosociální podpory. Nejedná se o něco, co je možné zahojit v rámci týdnů, akutní fáze trvá minimálně měsíc, poté bude následovat přesun do střednědobé a výhledově dlouhodobé fáze. Musíme ke studujícím a zaměstnancům přistupovat individuálně a citlivě, traumata se mohou projevit i zpětně. ČKR řešila s ministrem Bekem situaci a financování zabezpečení VŠ. Prostředky na toto se nedají vzít z vnitřních prostředků VŠ, ale jedná se např. o navýšení alokací na již běžících výzvách či program na ochranu měkkých cílů pro VŠ. Nyní není k dispozici konkrétní alokace, ale interně o tom jednají.


Doc. Brom – Není třeba nyní řešit situaci i po finanční stránce?


Mgr. Maňásek – V současné chvíli ne. Nejprve je třeba vyčíslit náklady spojené s vypořádáním následků. Jedna informace bude součástí údajů o čerpání principové zakázky na mimořádné události, kde je ustanovení, že je třeba informaci o čerpání těchto fondů předložit Ekonomické komisi AS UK nejpozději do června. Pokud by to překročilo hranici na této zakázce alokovanou, tak předloží návrh, že by z prostředků zbylých na jiných zakázkách část přesunuli do fondu na mimořádné události namísto do Mikuláše. Zatím to však nevypadá, že to bude potřeba.


Prof. Králíčková – zatím počítáme s tím, že MŠMT poskytne FF 20 mil. Kč, a to pravděpodobně v ukazateli F.


Mgr. Maňásek – Bezprostřední škody způsobené fakultě na majetku budou hrazeny ze 3 zdrojů: zažádáme si o náhradu od Ministerstva vnitra za škody, jež způsobila Policie ČR při zásahu. To, co poškodil střelec, uplatníme na pojišťovně, ale ta nepokryje veškeré náklady. Třetím zdrojem budou prostředky od ministerstva, které snad pokryjí nejen bezprostředně vzniklou škodu, ale i související škody (např. ušlé zisky, nemožnost využít budovu či změnu podoby 4. patra budovy).


Dr. Fontana – Byly rozeslány dopisy širokému spektru poskytovatelů finančních prostředků s prosbou, aby došlo k posunu termínů tam, kde to je možné. V rámci Principů a rozpisu na 2024, položka podpora malých studijních programů, vyhověli s posunutím harmonogramu cca o 1 měsíc. Většinově jsme se setkali s vstřícnými přístupy. 


Dr. Říha – Jaký objem prostředků bude třeba na rekonstrukce? Padla zde částka 20 mil. Kč od MŠMT.


Mgr. Maňásek – Škody jsou zatím odhadnuty na 10 mil. Kč, ale u řady věcí se jedná o indikativní odhady, zatím nemáme závazné nabídky od subjektů, které budou fakultu opravovat.


Prof. Králíčková – Pokud by bylo možné prostředky od MŠMT použít i na psychosociální podporu, tak to bude ideální.


Doc. Dolejší – Jsou již zpracované bezpečnostní analýzy, je již vypracován plán opatření? Bude diskutován s širší akademickou obcí? Lokální znalost je velmi důležitá. Je tam i časování ve smyslu, že budou přijata opatření, která jdou udělat velmi rychle? Např. aby bylo možné dveře zavřít zevnitř. Nejde mu o automatické zámky, ale např. o cylindrickou vložku, která má z jedné strany knoflík na otočení a z druhé klasickou klíčovou dírku. Je to drobnost a relativně laciná a snadná úprava, která má zároveň i kladný psychosociální efekt.


Prof. Králíčková – Co se týče plošných opatření: spolupracujeme s externím odborníkem na ochranu měkkých cílů (Zdeněk Kalvach), který nám zpracovává analýzy na ochranu měkkých cílů. Mnoho fakult se spojilo s Bezpečnostním odborem a Mgr. Kalvachem a již s nimi debatují, která opatření mají být na základě analýz udělána. Na několika místech toto běží, ale není kapacita, aby to bylo spuštěno na 200 budovách najednou. Vše je konáno na základě debaty s vedeními fakult, nenařizujeme nic plošně. Co se týče zámků, tak je situace na FF velmi specifická. Vedení fakult přemýšlí hodně nad tím, jak budou změny působit na studenty, aby byl pocit bezpečí zvýšen.


Mgr. Maňásek – Tato otázka byla probírána na řadě grémií, část projednají i s tajemníky fakult. Kolegové z bezpečnostního odboru následně projdou doporučení z jednotlivých fakult a rozdělí opatření, která je možné udělat centrálně a která budou konkrétně zajištěna v jednotlivých objektech. Centrálním bodem bude Krizový informační a svolávací systém.


Doc. Dolejší – Druhá sféra je vnější svět a komunikace s Policií. Je velmi rád, že UK zveřejnila svůj pohled na časový průběh celé události. Mentalita policistů je jiná než mentalita akademiků. Policista je vycvičen k tomu, že má poslouchat rozkazy, a nikdo nechce, aby zasahoval za rámec zákona. Prostý akademik takto vyškolen není a řeší problémy dle svého uvážení. Aby mohla spolupráce probíhat, tak je třeba toto zdůrazňovat, protože akademici čekají tvůrčí řešení a toho se na infolince Policie nedočkají.


Prof. Králíčková – Mgr. Sláma a Mgr. Kalvach jsou pozváni na jednání s ředitelem Matějíčkem. Budou se dále domlouvat na budoucí podobě komunikace s UK. Fakulty coby „měkké cíle“ budou mít zpracovány svoje karty, kde budou uvedeny relevantní kontakty apod.


Mgr. Farkaš doplnil, že část psychosociální podpory bude hrazena ze sbírky od Nadačního fondu.


Prof. Králíčková – Moc děkuje za doplnění a děkuje Mgr. Farkašovi za jeho aktivní nasazení i v průběhu vánočních svátků. Velmi si cení všech, kteří se vzdali svého volna, aby nám pomohli.


Doc. Brom závěrem informoval, že jednání o KENech dne 10.1. bylo zrušeno jednání. Náhradním termínem bude 22.2. v čase 16:00-23:00.


Mgr. Maňásek zmínil posun s projednáváním Vnitřního mzdového předpisu, nyní není zpracovaná analýza, ale snad se jim povede zpracovat výstup analýzy a aktualizovaný ideový záměr tak, aby mohl být projednán na dalším řádném jednání Ekonomické komise AS UK. V únoru předloží dvě velké smlouvy, a to dodatek smlouvy k Mepharedu a smlouvu na Albertov.




2. Právní jednání

a) Nájemní smlouva s FAIR FOOD CLUB, s.r.o., 1.LF

Mgr. Maňásek, kvestor UK, se ujal představení materiálu – Jedná se smlouvu navazující na smlouvu z roku 2018 o bezplatném užívání nebytových prostor. Fakulta navrhuje navázat klasickou nájemní smlouvou s nájemným ve výše 35.000 Kč měsíčně, a to do roku 2028. Cena není příliš komerční, ale to je z důvodu, že poskytují zvýhodněné stravování zaměstnancům a studentům. AS 1.LF vyjádřil kladné stanovisko.


Mgr. Farkaš – Je to dobrá kantýna.


Návrh usnesení:

Ekonomická komise AS UK projednala návrh nájemní smlouvy č. 2023N-0044 s firmou FAIR FOOD CLUB, s.r.o. a vyjadřuje k němu kladné stanovisko.

Hlasování 20-0-0

Schváleno

b) Dodatek č. 2 k nájemní smlouvě s Fakultní nemocnicí Plzeň – vjezd, LFP

Mgr. Maňásek, kvestor UK, se ujal představení materiálu – Důvodem je vybudování nouzového vjezdu do areálu FN Plzeň. LFP bude vystupovat jako pronajímatel pozemku, na němž bude vjezd vybudován, FN Plzeň bude nájemcem. Nájemní smlouva již existuje, v dodatku se mění pouze účel využívání pozemku. V prostorách současného vjezdu budou probíhat rekonstrukce, proto je potřebovat vybudovat nový. Následně bude uzavřena smlouva o zřízení služebnosti ve prospěch FN Plzeň, což bude spojeno s finanční úhradou, nyní tento dodatek žádné bezprostřední finanční dopady nemá. AS LFP projednal návrh dne 7.12. s kladným stanoviskem.


Návrh usnesení:

Ekonomická komise AS UK projednala návrh dodatku č. 2 k nájemní smlouvě č. 1267/16/07/SB s Fakultní nemocnicí Plzeň a vyjadřuje k němu kladné stanovisko.

Hlasování 21-0-0

Schváleno

c) Nájemní smlouva s Fakultní nemocnicí Plzeň po vybudování kanalizační stoky LFP

Mgr. Maňásek, kvestor UK, se ujal představení materiálu – Opět stejné subjekty, ale opačné postavení, LFP bude nájemcem. Záměrem je vybudovat novou kanalizační stoku, opět bude následně zřízeno věcné břemeno. Navrhuje se platit ročně, výpočet vychází z výměru Ministerstva financí týkajícího se zboží s regulovanými cenami. AS LFP projednal dne 7.11. s kladným stanoviskem.


Návrh usnesení:

Ekonomická komise AS UK projednala návrh nájemní smlouvy s Fakultní nemocnicí Plzeň, která má být uzavřena k narovnání poměrů po vybudování kanalizační stoky LFP na části pozemku parc. č. 11645/3 v k. ú. Plzeň a vyjadřuje k němu kladné stanovisko.

Hlasování 22-0-0

Schváleno

d) Záměr prodeje souboru nemovitostí zámku Zahrádky

Mgr. Maňásek, kvestor UK, se ujal představení materiálu – Objekt má mimo zámku i rozsáhlé pozemky, na většině z nich se rozkládá zámecký park, jenž je památkově chráněn. Celkově není soubor nemovitostí univerzitou využíván, ani pro něj využití nemáme. Fakulty a další součásti byly osloveny, zda nemají pro objekt nějaké využití, ale nikdo se nám neozval. Prodej by se realizoval v souladu s OR, tedy za pomoci elektronické aukce, pro niž mají již vše připraveno. Součástí podkladů k aukci je i návrh kupní smlouvy, který nyní předkládají k projednání AS a SR. Cena dle dvou zpracovaných znaleckých posudků není příliš vysoká, což je dáno památkovou ochranou areálu i havarijním stavem zámku, kdy budou třeba k jeho k revitalizaci velmi vysoké částky. Vyšší posudek stanovuje výši okolo 32 mil. Kč, což je cena, na níž bude aukce začínat. Nevíme, zda jsou vůbec nějací zájemci, aukce tedy bude testem, zda je to vůbec prodejné. Dokud jej máme v majetku, tak na nutnou údržbu vynaložíme 1,2 mil. Kč bez DPH ročně + jednorázové náklady na opravy, např. plotu po pádu stromu. Nyní hrozí pád opěrné zdi, jejíž oprava by nás vyšla na 20 mil. Kč, pokud by k pádu došlo a nepokryla náklady pojistka.


Prof. Králíčková – AS je záležitost předložena k vyjádření názoru, jak se zámkem naložit. Je zde řada příznivců, kteří by si přáli zachování zámku Zahrádky, ale na druhou stranu se vedení UK domnívá, že jako řádní hospodáři máme zabránit finančnímu krvácení UK. Nahodilé události způsobují, že vynakládáme více jak jednotky milionů. Finanční efektivita a hospodaření UK jsou pod drobnohledem, na což nesmíme zapomínat.


Doc. Brom – Diskuze nad tímto tématem tu už trošku byla a z municipálních grantů to neopravíme. Je zde tedy otázka, zda si to chceme nechat či nikoliv.


Mgr. Farkaš – S ohledem na cenu je nalomen spíše k tomu si areál nechat a alespoň park zpřístupnit, avšak celková rekonstrukce je stále velmi nákladná a složitá, což je dobrým argumentem pro prodej objektu. Myslelo vedení UK na možnost, aby ve spolupráci s krajem rekonstruovali související objekty (park, konírnu a oranžerii) a zpřístupnili je tak?


Mgr. Maňásek – Obec Zahrádky by byla ráda, kdyby si objekt nechala univerzita, popř. jiný veřejný subjekt, avšak obec nemá prostředky na koupi ani rekonstrukci zámku. Jednali s hejtmanem Libereckého kraje, ani ti nemají pro areál jako celek využití, nemají prostředky na rekonstrukci. Máme nápady, jak s areálem naložit, ale kde na to získat peníze nikdo neví. Park však obecně přístupný je.


Prof. Černý – Byl se tam podívat a je to úžasné místo. Je to překvapivě blízko a má za to, že je to přesně takový prostor, který UK chybí. Obdobný prostor má MUNI v Telči. Akademie věd má také svá rekreační centra a dovedou s nimi chytře pracovat. Park je veřejnosti otevřen, vede přes něj cesta. Dle něj by byla UK špatným hospodářem, kdyby za tuto cenu prodala takovýto skvost. Navrhovaná částka je naprosto pod cenou. Chápe, že fakulty pro to nemají nyní využití s ohledem na nutné náklady, ale bylo by možné zde pořádat celouniverzitní aktivity. UK nemá podobný typ nemovitosti, který by mohl pro tento účel fungovat. Zajímá jej v souvislosti s tím, jak je nyní naloženo s Mariánskými lázněmi? Náklady několik milionů ročně na údržbu mu přijdou jako drobné, s ohledem na cenu, za kterou je zde nabízeno objekt prodat.


Mgr. Maňásek – Objekty v Mariánských lázních si UK ponechala, jejich prodej neplánujeme. Jeden objekt je ubytovací, v druhém jsou učebny. Nyní jsou oba prostory pronajaté, ubytovací pronajímáme Karlovarskému kraji pro uprchlíky z Ukrajiny, výuková část slouží městu pro prostory školy.


Dr. Říha – Nezvážilo se dát zahradu do užívání obce za poplatek, aby se alespoň část nákladů umořila? Byť by to samozřejmě neřešilo náklady na havarijní situace. Paní rektorka zde hrozila tím, že budeme vnímáni jako nehospodární, když to neprodáme, ale jde se k tomu postavit i obráceně, tedy že jsme nehospodární, když to prodáme pod cenou. Kloní se však k tomu to neprodat.


Mgr. Maňásek – Šlo by to, ale příjmy z toho nebudou příliš vysoké. Za doplnění opačného pohledu děkuje.


Prof. Zahálka – Také vnímá úžasnost prostor, přestože se jedná o ruinu. Je to krásné místo a chápe pohled prezentovaný paní rektorkou. Kdyby se měl přiklánět k prodeji, tak by si nasadil spodní hranici začínající na 100 mil. Kč či více. Na AS přišla včera do ESS žádost o projednání od obce Zahrádky, která má zájem s námi ohledně zámku jednat. Nabídka není nijak konkrétní, přepošle tento dopis členům komise. Nyní by byl pro to, abychom si objekt ponechali. Obec má velké obavy z toho, kdo by areál nově vlastnil, kdybychom jej prodali.


Dr. Pečený – Mimo jiného vlastníme i zámek v Poděbradech. Myšlenka konferenčního centra již zde byla několikrát, je to záležitost dlouhodobě projednávaná, slibů vzniká mnoho, ale k realizaci se jich dostane jen velmi málo. Máme lepší ambici na vznik konferenčního centra v Poděbradech, kde nejsou třeba velké rekonstrukce. Zámek je v dobrém stavu a je průběžně užíván.


Doc. Brom doplnil, že podle informací na internetu se jeví, že obec Zahrádky má roční rozpočet 6,5 mil. Kč, tedy nemá přílišné prostředky na to nám se správou pomoci.


Doc. Dolejší – Přijde mu, že UK skutečně nemá na to to zrekonstruovat, ale je škoda se toho zbavit. Co to nabídnout českému vysokoškolskému prostoru, udělat konsorcium VŠ, kdy si společně vybudujeme konferenční centrum. Nabídnout to těmto subjektům, než by nebyl proti vyvolávací ceně 32 mil. Kč. Bylo by možné to řešit s jinými VŠ jako partnerský projekt, kdy např. i Akademie věd jako celek vlastní mnoho objektů, nemají je v majetku jednotlivé ústavy.


Mgr. Maňásek – S ohledem na podfinancování sektoru VŠ mu to přijde jako nerealizovatelné, ale děkuje za podnět.


Doc. Brom – Na to by musel vzniknout zcela nový úvazek, stávající vedení na toto nemá kapacitu.


Dr. Jüptner – Máme zde oficiální dopis od starosty obce, pokud zvedneme ruku pro prodej, tak novináři přijdou s tímto dopisem, kdy obec chtěla jednat a UK nejednala. Bál by se posvětit prodej bez toho, aniž bychom s obcí alespoň nějakou komunikaci navázali. Dopis je velmi neurčitý a obecný, avšak nyní jsou nejvyšší náklady na správu objektu ty udržovací – pokud bychom navázali spolupráci na správě parku, např. v podobě sekání trávy, tak by to bylo ideální. Zisk z prodeje 32 mil. Kč univerzitě jako celku moc nepomůže, ale zároveň rozumí, že je třeba snížit náklady.


Mgr. Farkaš – Bolo povedané všetko, ale ne všetkými. Přiklonil by se k tomu to nyní neprodat, ale rád by nastavil s obcí spolupráci při využívání parku a dalších přilehlých prostor. Zámek nyní nezrekonstruujeme, ale mohli bychom opravit přilehlé prostory, které by si na sebe začaly vydělávat. Časem by se dalo žádat o další granty, byť by to bylo za 10 či 15 let. Bylo by však dobré jít malými krůčky již nyní.


Dr. Fontana – Jednou za čas bude třeba větší rekonstrukce, ať již havarijní či průběžná revitalizace. Jednání s obcí průběžně probíhají. Když zde prodej odmítneme, tak zároveň ale musíme počítat s tím, že bereme na vědomí existenci i dalších souvisejících nákladů.


Doc. Brom – Jak je to s „pojištěním na blbost“ u nemovitosti, tedy když na někoho spadne trám či strom?


Mgr. Maňásek – Do objektu se nechodí, vevnitř by tedy trám na nikoho spadnout neměl. Součástí stávajícího pojištění jistě je i pojištění odpovědnosti, ale neví, jaké jsou tam výluky, na co vše se to vztahuje, ale může to prozkoumat.


Prof. Černý – Pojistka zde jistě byla i historicky, vrátilo se pojistné plnění po jeho vyhoření zpět do objektu v podobě nákladů na sanace, zastavení eroze apod.? Či se náklady z pojistky použily na jiné účely?


Mgr. Maňásek – Toto bohužel neví a nepovedlo se mu to dohledat, je to již 20 let nazpět.


Dr. Pavlík – Jednalo se tedy s obcí již o tom, že by část provozu převzali?


Mgr. Maňásek – V minulosti se jednalo o možnosti využít některé z objektů, např. konírnu. O spolupráci na údržbě s obcí zatím nejednali. Na základě zaslaného dopisu s nimi jednat budou, ale s ohledem na rozpočet obce nám nebudou moci přispět příliš.


Mgr. Farkaš – Aktuálně je vypsán dotační program Ministerstva pro místní rozvoj, program IROP, kde je možné čerpat náklady do 80 mil. Kč na kulturní památky se spoluúčastí 20 %. Je zde možnost tento titul využít na opravu přilehlých prostor.


Mgr. Maňásek – Pokud se AS rozhodne, že Zahrádky nechce prodávat, tak začneme aktivně hledat možnosti využití areálu tak, aby ztrátovost nebyla tak vysoká. Návratnost však bude až v horizontu desetiletí.


Ing. Skrbek – Jsou v tom skryté i další náklady, a to mzdy osob, pojištění apod. Kdybychom chtěli rekonstruovat, tak je třeba se podívat i na to, zda na to vůbec máme lidské zdroje. Musel by se tomu věnovat někdo z RUK či z fakulty. I když získáme dotační titul, tak si musíme říct, zda jej nevyužijeme pro jiné prostory.


Návrh usnesení:

Ekonomická komise AS UK projednala záměr prodeje souboru nemovitostí zámku Zahrádky a návrh kupní smlouvy a vyjadřuje k němu kladné stanovisko.

Hlasování 4-10-5

Neschváleno

3. Zpráva o čerpání prostředků AS UK

Prof. Zahálka, předseda AS UK, se ujal představení materiálu – Prostředky jsou zařazeny v klasických účetních kapitolách, jedná se o náklady na zajištění chodu AS UK: kancelářské věci, občerstvení pořizované na komise a před senátní a senátní jednání. Další položkou je ubytování pro mimopražské senátory. Nejvyšší částkou jsou odměny a stipendia pro členy AS UK. Sjetina od EPMO byla členům komise zaslána. Stran čerpání částek na odměny senátorů došlo po důkladných kontrolách ke korektnímu dorovnání částek za rok 2023. Z důvodu detailní kontroly došlo k drobnému prodlení se zaúčtováním, a tak částky protekly do roku 2024 a přesunuly se tak do fondu provozních prostředků, z něhož dojde k výplatě. Standardně v minulých letech docházelo k převodu těchto částech do Mikuláše.


Mgr. Maňásek – To je novinkou od letošního roku, jedná se o převod, jež je upraven v OR, o vyúčtování těchto prostředků bude AS UK informován do poloviny roku. Nyní je třeba, aby paní rektorka rozhodla v návaznosti na usnesení AS UK o tom, kam budou prostředky převedeny.


Prof. Zahálka – Všichni senátoři AS UK byli obesláni dopisem, v němž byly uvedeny jednotlivé částky, které jim byly vyplaceny za první a druhé pololetí roku 2023.


Doc. Brom – AS v rozpočtu „ostatní služby“ čerpal jen 3 % plánovaného rozpočtu, je to tak?


Prof. Zahálka – Toto zařazení a naplánování rozpočtu vždy závisí na účetním oddělení, kdy vždy čerpáme méně, než je náš rozpočet, a zbytek následně převádíme.


Mgr. Farkaš – Neušetřilo se tolik, jak to vypadá, jelikož v tabulce nejsou ještě zohledněny prostředky, které se v prosinci nestihly vyplatit. Vypadá to opticky, že jsme ušetřili, avšak reálně je převod do Mikuláše nižší asi o 200 tisíc Kč než v loňském roce.  


Návrh usnesení:

Ekonomická komise AS UK bere na vědomí Zprávu o čerpání prostředků AS UK v roce 2023 a vyjadřuje souhlasné stanovisko s převedením kladného zůstatku hospodaření v oblasti „mimo granty a projekty“ do Fondu provozních prostředků (FPP).

Hlasování 19-0-0

Schváleno

4. Různé

Mgr. Farkaš – Má dotaz ke komentářům v souboru ke změnám parametru A. Bylo by možné komentáře prof. Zimy vložit přímo do dokumentu? Protože právě to bylo účelem sdíleného dokumentu, aby byly připomínky dostupné všem členům komise, nikoliv aby byly bokem.


Doc. Brom – Tyto připomínky přepošle, jsou však delšího charakteru, a tak je nebude vkládat přímo do dokumentu. Když je již domluven nový termín jednání, tak jej přepošle všem členům komise i nově nastupujícím senátorům, a to včetně komentářů od prof. Zimy.



Zapsala: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK

Za správnost: doc. Cyril Brom, Ph.D., předseda Ekonomické komise AS UK


Poslední změna: 3. březen 2024 17:02 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám