Společně pro budoucnost

Společně pro budoucnost




Dne 24. ledna 2000 byla ve Velké aule Univerzity Karlovy v Praze slavnostně zahájena konference bádensko-würtemberských univerzit s jejich středo- a východoevropskými partnery ze zemí, které se chystají ke vstupu do EU, a partnerskými univerzitami ve Švýcarsku. Třídenní setkání konané pod názvem "Společně pro budoucnost" ("Gemeinsam für die Zukunft") bylo orientováno především na vědecko-výzkumnou spolupráci v rámci 5. Rámcového programu Evropské unie.


Úvodní slavnostní setkání zahájil prorektor UK pro vědu a výzkum, prof. MUDr. Pavel Klener. Pozdravil a přivítal přítomné hosty, mezi které patřili mimo jiné Klaus von Trotha, ministr Bádenska - Würtemberska pro vědu, výzkum a umění, Doc. Ing. Josef Průša, náměstek ministra školství ČR, Dr. Richard Escritt z generálního ředitelství pro výzkum Evropské komise v Bruselu, rektoři a zástupci vedení pořádajících univerzit a jejich partnerů, rektoři českých a slovenských univerzit a četní zástupci akademické obce.


Po uvítací řeči prof. Klenera pronesl krátký příspěvek Prof. Dr. Hans Wolf, rektor Univerzity v Ulmu a předseda Zemské rektorské konference bádensko - würtemberských univerzit, který ve své řeči uvedl, že právě věda a výzkum by se mohly stát příkladem úspěšné evropské spolupráce. Náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy, Doc. Ing. J. Průša, ve svém následném projevu zdůraznil, že účast České republiky na 5. Rámcovém programu pro vědu a výzkum EU je pro nás velkým úspěchem. Vědecká spolupráce v rámci podobných aktivit může podle slov doc. Průši přinést zúčastněným užitek především v podobě seznámení s novými partnery a nové motivace v práci. Rektor basilejské univerzity, Prof. Dr. Ulrich Gaebler, také vyjádřil své potěšení ze setkání na půdě Univerzity Karlovy v Praze a připomněl, že tradice vědění je velmi silná právě na východoevropských a středoevropských univerzitách. Rektor Univerzity pro technologii a hospodářské vědy v Budapešti, Prof. Dr. Akos Detreköi, vyzdvihl význam vzdělávacích institucí ve sjednocené Evropě a poděkoval bádensko-würtemberským univerzitám za pomoc v tomto sjednocovacím procesu. Zároveň zdůraznil význam mezinárodních studentských a vědeckých výměn, a to především výměn studentů a pedagogů ze střední a východní Evropy, kteří tak mají možnost navštívit právě univerzity v Bádensku -Würtembersku.


Po vstupních projevech předal rektor UK, Prof. JUDr. Karel Malý pamětní medaili Univerzity Karlovy panu Klausovi von Trotha, ministrovi pro vědu, výzkum a umění Bádenska - Würtemberska. Po slavnostním předání následovala přednáška ministra Klause von Trothy na téma Věda a výzkum v Evropě. V úvodu obsáhlé přednášky připomněl ministr von Trotha i důvody, proč se konference partnerských univerzit koná právě v Praze. Vyzdvihl roli pražského vysokého učení jako partnerské instituce bádensko-würtemberských univerzit v Heidelbergu, Tübingenu, Freiburgu a Konstanci. Dále připomněl, že Praha je významným středoevropským centrem - pro tento rok se stala také evropským městem kultury. Podstatné jsou podle jeho slov také historické vztahy, které mezi oběma zeměmi existují. Za velmi významné označil poselství mistra Jana Husa, který formuloval i pro dnešní dobu platné základní hodnoty lidských práv, demokracie a občanské společnosti. V další části přednášky se ministr von Trotha věnoval právě problematice vědy a výzkumu v Evropě a tomu, jakou roli hrají v tomto ohledu univerzity. Připomněl také, jaká je úloha státu a politiky ve vztahu k vědeckému bádání. Poslední část přednášky ministra von Trothy byla věnována evropské spolupráci a kooperaci v rámci vědecké a výzkumné činnosti.


Po přednášce ministra von Trothy následovala řeč rektora UK, prof. Karla Malého, na téma Co očekávají české vysoké školy od vstupu do EU. Pro vstup ČR do EU v souvislosti se vzděláváním podle něj svědčí především úzké vazby českých a moravských vysokých škol na evropské univerzity a připomněl 160 partnerských smluv, které uzavřela jen Univerzita Karlova. V další části shrnul prof. Malý předpoklady našich vysokých škol pro zapojení do evropské vzdělávací struktury i to, co je v této oblasti ještě třeba udělat. Připomněl například problematiku uznávání diplomů a certifikátů a v této souvislosti nutnost nastolení principu vzájemné důvěry v kompetentnost vysokoškolských institucí. Stejně tak důležitá je podle rektora Malého kvalitní jazyková výchova studentů, která by měla obsahovat nejméně dva jazyky EU. Za nezbytnou označil rektor UK výchovu studentů k demokracii, evropanství a uplatňování multikulturních aspektů ve vzdělávání. V závěru shrnul prof. Malý důsledky vstupu do EU pro naše vysoké školy: Podle něj se budeme muset aktivněji podílet na evropských vzdělávacích programech a na programech podporujících vědecký výzkum. Zároveň tak bude naše vysoké školství vystaveno konfrontaci s ohledem na úroveň a také náročnějšímu konkurenčnímu prostředí.


Řečí rektora Univerzity Karlovy bylo slavnostní zahájení konference ve Velké aule ukončeno. Následovala konference v sekcích s celou řadou zajímavých diskuzních vystoupení a přednášek.




Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám