23. listopadu 2007

Umění nalézat a využívat informace

http://ukn-kurzy.cuni.cz/kurz.php?num=4

Místo konání:

UK v Praze, U Kříže 8, Praha 5- Jinonice, učebna č. 2071

Stanice metra "Jinonice" trasy "B", 5 minut chůze 

Harmonogram dne:

9.00 - 16.00 hod. s přestávkou na oběd dle dohody s přednášejícím 


Stručná charakteristika:

Připravit teoreticky i prakticky účastníka kursu na efektivní metody vyhledávání informací na základní a mírně pokročilé úrovni. Je kladen důraz na informační podporu vědecké, odborné a pedagogické práce. Jsou probírány informační systémy univerzální, polytematické i oborově profilované, volně přístupné i s placeným přístupem.


Metody a pomůcky:


veškeré materiály jsou k dispozici v elektronické podobě tutoriálů, plných textů a odkazů, rovněž jsou k dispozici prezentace v PowerPoint a ve webovém prostředí, výuka je vedena přednáškou, diskusemi a cvičeními v informačních systémech


Délka kurzu (dny): 1


Přednášející:

PhDr. Richard Papík, Ph.D., Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK, http://uisk.ff.cuni.cz , E-Mail: richard.papik@ff.cuni.cz


Osnova:

1. Informační exploze. Orientace v kvantitativním růstu informací. Využití procesu stárnutí informací pro efektivní práci s informacemi. Identifikace informačních potřeb, formulace informačních požadavků.


2. Základní typologie dokumentů - primární, sekundární, terciární. Jejich charakteristiky a význam pro efektivní práci s informacemi.


3. Internet, jeho struktura a jeho služby. Důraz na kategorizaci služeb prostředí WWW. Problematika tzv. neviditelného webu. Profesionální informační systémy versus volný internet základní srovnání. Praktická základní a pokročilá vyhledávání na internetu (významné vyhledávače internetu, kategorizace internetu). Rozdělení vyhledávacích nástrojů v internetovém prostředí.


4. Rešeršní metody. Intuitivní a analytické vyhledávání. Booleovské operátory a jejich používání při selekci informací. Vyhledávače nové generace clusterové, vizualizační výstupy.


5. Významné světové katalogy knihoven. Katalogy v ČR. Metody efektivního vyhledávání v katalozích knihoven. Vzdálený telekomunikační přístup do knihoven a jejich informačních zdrojů.


6. Významné informační portály ve světě a v ČR se zaměřením pro oborové specializace.


7. Databázová centra ve světě. Druhy bází dat a jejich charakteristika (bibliografické, faktografické, plnotextové). Praktická cvičení ve významných informační systémech

světa a ČR s důrazem na společensko-vědní problematiku (např. historické vědy). Cvičení v informačních systémech významných světových center a agregátorů (např. Web of Knowledge, ProQuest, EBSCO, systémy dostupné v licencích UK).


8. Ukázky bibliometrických a informetrických online metod a jejich význam pro vědu a výzkum a pedagogický proces. Metody přesné identifikace tzv. informačního jádra.


9. Informační systémy šedé literatury a kvalifikačních prací příklady přístupu k digitálním knihovnám disertací, výzkumných zpráv, technických zpráv. Informační systémy duševního vlastnictví. Informační systémy pro podporu inovačního potenciálu a inovačního podnikání. Patentové informační systémy. Informační systémy ochranných známek. Informační systémy standardů a norem.


10. Informační služby s přidanou hodnotou jejich charakteristika, účel, praktické ukázky (př. studijně-rozborové elaboráty, činnosti tzv. competitive intelligence, informační podpora pro evidence-based medicine)


Požadované znalosti:

Znalost práce na PC na uživatelské úrovni






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.