Výstava Ten druhý život - autentický pohled na vojenské mise

„Svou první zrcadlovku jsem si pořídil v armádním obchodě na misi v Bosně a Hercegovině,“ uvádí rotmistr Daniel Hlaváč. Výstava Ten druhý život přibližuje práci českých vojáků v zahraničních misích jejich vlastním pohledem.


„Fotit jsem začal roku 1999, nejdřív jen amatérsky. Právě fotografie různých dobrodružství byly tím, co mě přivedlo do armády,“ popisuje své fotografické začátky Daniel Hlaváč. Cesta k tomu, aby se stal oceňovaným fotografem, však byla dlouhá. „Ukazoval jsem své snímky, o kterých jsem si myslel, že byly dobré, profesionálům a ukázalo se, že fakt moc dobré nebyly. Nenechal jsem se ale odradit a celou zimní misi roku 2003 jsem věnoval studiu fotografie,“ vysvětluje. Že se pilné studium vyplatilo, dokazují tři ocenění Czech Press Photo, které má na svém kontě.


I když by se mohlo zdát, že fotografování a vojenské nasazení nejdou moc dobře dohromady, je tomu právě naopak. „Na všech misích je potřeba dokumentovat různá místa a osoby. Pokud nějaký voják umí fotit, je to velkou výhodou. Například v roce 2009 jsem byl v Logaru součástí jednotky, která prováděla tzv. aeromobilní operace. Vrtulníkem nás vysadili v horské oblasti Azra, kde jsme měli najít místo vhodné pro zbudování mobilního heliportu. Mým bojovým rozkazem bylo takové místo nafotit. Došli jsme na místo, ostatní zajistili okolí, zaujali kruhovou obrannou pozici a já nafotil, co bylo potřeba. Během misí pak mimoděk vznikají snímky, které jsou dnes tady na výstavě,“ popisuje fotografickou praxi na misi rotmistr Hlaváč.


Jedinou nevýhodu Daniel Hlaváč spatřuje v tom, že k vojenské výbavě musí navíc nosit ještě fotoaparáty. „Jsem střelec z granátometu, takže mám jednu z nejtěžších zbraní. V plné polní nesu batoh, zbraň, vodu a výbavu, všechno to dohromady váží asi 70kg. Nést k tomu ještě tři foťáky tak není úplně praktické,“ uzavírá.


„Výstava Ten druhý život přibližuje náročnou práci našich vojáků při zahraničních misích. Je zapotřebí pravdivě referovat o jejich činnosti a přispění k ochraně svobody a demokracie nejen u nás, ale všude po světě,“ uvedl na slavnostním zahájení výstavy rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Výstava Ten druhý život byla v Křížové chodbě Karolina otevřena u příležitosti 20 let vstupu České republiky do NATO. Přístupná je zdarma od 22. března do 10. dubna 2019 denně od 10.00 do 18.00 hod. Jejím cílem je přiblížit návštěvníkům činnost novodobých válečných veteránů a Armády ČR na misích a zejména prostředí, v němž na těchto misích působí. Výstava se zaměřuje na mise v Kosovu, Afghánistánu, Iráku a Mali. Spolu s Univerzitou Karlovou se na jejím uspořádání podílelo také Ministerstvo obrany ČR a Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha.


„Na pořádání výstavy se ÚVN nepodílí náhodou – v jejích činnostech se prolíná civilní, vojenská i akademická sféra. Na podporu působení vojáků v misích plní ÚVN řadu úkolů: posuzujeme zdravotní způsobilost k vyslání do misí, pro ně odborně připravujeme vojenské zdravotníky a naši vojáci – lékaři i zdravotní sestry – se vojenských misí také aktivně účastní. V kontextu této výstavy je na místě připomenout, že v ÚVN pečujeme o účastníky vojenských misí – válečné veterány, a to po všech stránkách, od urgentní, přes preventivní i superspecializovanou péči až po poskytování zdravotně sociálních služeb. Snad je zde vhodná příležitost prozradit, že chystáme další projekt – zřízení Komunitního centra pro válečné veterány,“ uvedl při zahájení výstavy ředitel ÚVN prof. Miroslav Zavoral.



Text: Kamila Kohoutová

Foto: René Volfík

Datum: 21. 3. 2019


Poslední změna: 22. březen 2019 09:24 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám