Univerzita vystavuje 33 návrhů na Kampus Albertov

Rektor Tomáš Zima zahájil v prostorách Křížové chodby výstavu všech soutěžních návrhů, zaslaných do architektonické soutěže na podobu albertovských výzkumně-vzdělávacích center Biocentrum a Globcentrum. První místo v soutěži o nejvýznamnější stavební počin UK za posledních 100 let získal architektonický ateliér Znamení čtyř – architekti.


„Věřte, že jsme se snažili vybrat projekt, o kterém jsme přesvědčeni, že plní požadavky třech fakult a Univerzity Karlovy tak, aby to bylo krásné místo pro další desetiletí a staletí,“ uvedl při zahájení rektor Tomáš Zima. Centra by měla sloužit následujícím generacím od roku 2022.


Podle administrátora soutěže Igora Kovačeviče má univerzita první ze tří zázraků každé architektonické soutěži za sebou – soutěž někdo vyhrál. Nyní je na cestě k druhému zázraku – podpisu smlouvy. Třetí se vyplní, až se stavba postaví.


Spolu s rektorem se vernisáže účastnili i významní členové poroty. Architekt Josef Pleskot popřál Albertovu, aby v budovách, které vzniknou, získal dobré sousedy. „Přeji univerzitě, aby ze spolupráce, která nyní přichází a bude náročná, vzešly budovy, které proslaví její věhlas daleko přes hranice,“ prohlásil.


Za nesmírně odvážné označil další člen poroty architekt Ladislav Lábus ty, kteří se rozhodli do soutěže přihlásit . „Považuji soutěž za nesmírně složitou,“ uvedl. Všechny návrhy v druhém kole byly podle něj velice dobré, ale ne srovnatelné, protože se hledaly různorodé názory.


Posoudit řešení návrhů Kampusu Albertov, kterými se závislá i nezávislá porota zabývala několik měsíců, můžete do 25. ledna 2017. Univerzita rovněž připravila speciální publikaci prezentující řešení jednotlivých architektonických studií.


Výstava bude otevřena od 10.00–18.00 hodin od 13. do 18. prosince a od 27. do 30. prosince 2016. V novém roce pak od 2. do 25. ledna.






Poslední změna: 13. prosinec 2016 11:37 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám