Často kladené dotazy (FAQ)


Knihovny

Existuje přehled všech knihoven, které mohu navštěvovat?

Ano, existuje seznam knihoven na fakultách UK. Kromě toho jsou zde uvedeny i další knihovny, které můžete v průběhu studia navštívit.


Existuje nějaký katalog se všemi knihami ve všech knihovnách?

Ano, jmenuje se Centrální katalog Univerzity Karlovy. Můžete zde vyhledávat podle mnoha kritérií, ve výsledcích vyhledávání se vám ukáže, ve které knihovně je kolik výtisků k dispozici a vybraný výtisk si zde můžete přímo rezervovat.


Chci si půjčit knihu z knihovny UK. Jak mám postupovat?

V naprosté většině případů je nutné mít průkaz studenta, zaměstnance nebo externího uživatele služeb. Spolu s ním byste měli získat heslo do Centrální autentizační služby (CAS). Jak získat průkaz a heslo. Poté navštivte vybranou knihovnu, kde vás pracovníci rádi seznámí s dalšími pravidly a případnými specifiky služeb.


Nejsem studentem UK, ale zajímala by mě kniha ve vaší knihovně. Co mám dělat?

Nemusíte být studentem UK, ale musíte si zřídit tzv. průkaz externího uživatele služeb. Jak na to.

Elektronické zdroje

Jak se dostanu k elektronickým časopisům a dalším zdrojům, které má UK předplacené?

Veškeré elektronické zdroje jsou soustředěny pod jednou adresou: http://pez.cuni.cz. Pro prohlížení některých z nich budete potřebovat přihlašovací údaje k CAS (Centrální autentizační službě), které, pokud je nemáte, získáte ve výdejních centrech průkazů, popř. na pověřeném pracovišti fakulty. Seznam pracovišť vydávajících ověřená hesla https://ldap1.cuni.cz/doc/ra


Mohu si elektronické zdroje prohlížet i ze svého počítače nebo musí být zapojeny v síti UK?

Ano, můžete si elektronické zdroje prohlížet i ze svého počítače a to odkudkoliv, kde máte připojení k Internetu. Je jen potřeba se přihlásit pomocí přihlašovacích údajů k CAS (Centrální autentizační službě), které, pokud je nemáte, získáte ve výdejních centrech průkazů. Více informací


Mám jako student UK přístup ke všem těmto elektronickým zdrojům?

Ne. Některé zdroje mají předplaceny jen některé fakulty pro své studenty. Jedná se např. o zdroje z oblasti medicíny, kde se nepočítá s využitím na všech fakultách UK.

Informační a poradenské služby

Chtěl bych studovat na UK, ale nevím jak dál postupovat. Co mám dělat?

Pro vás je zde Informační, poradenské a sociální centrum (IPSC). Na něj se můžete obrátit osobně, telefonicky, e-mailem nebo přes webovou poradnu. Kromě toho pro vás Univerzita Karlova každoročně připravuje akce, jako jsou dny otevřených dveří na fakultách nebo Informační den, kde se můžete setkat se zástupci všech fakult a rozhodnout se přímo na místě, kterou fakultu a obor si vybrat.


Cítím se beznadějně, asi potřebuji psychologa. Působí na UK psychologové pro studenty?

Ano. Psychologa můžete kontaktovat např. v Informačním, poradenském a sociálním centru, nebo na některých fakultách. Nemusíte být student fakulty, na které jdete navštívit psychologa. Před návštěvou se informujte, jaké služby vám psycholog může poskytnout.


Jaké poradenské služby můžu na UK využít?

Informační, poradenské a sociální centrum udržuje přehled o poradenských službách na fakultách Univerzity Karlovy. Kromě toho nabízí také své poradenské služby. Více informací


Co je to koučování? Mohu služeb kouče nějak využít?

Informace o službě koučování naleznete zde. Službu individuálního koučování nabízí např. Informační, poradenské a sociální centrum. Více informací


Kolik stojí poradenské služby na UK?

V naprosté většině případů jsou poradenské služby na UK zdarma. V některých případech (např. v Psychologickém poradenském centru FF UK) vám mohou být účtovány dílčí poplatky za využití některých služeb, pokud nejste studenty nebo zaměstnanci dané fakulty.

Průkazy

Potřebuji studentský průkaz?

Ano. Alespoň základní průkaz studenta potřebujete během svého studia velmi často. Jedná se např. o přístup do stravovacích zařízení, knihoven, někdy i učeben a budov. Dále budete potřebovat heslo do Centrální autentizační služby, které využijete do většiny webových služeb, např. pro zápis předmětů, rezervaci knih v knihovnách, přístup k bezdrátové síti v prostorách UK apod.


Kdy si musím studentský průkaz zřídit?

Teoreticky kdykoliv během roku. Prakticky však čím dříve, tím lépe, nejdříve však až po zápisu. Společně s průkazem vám budou vydány i přihlašovací údaje do Centrální autentizační služby (CAS), které využijete hned z kraje akademického roku např. pro zápis předmětů ke studiu. Doporučujeme zařídit si průkaz studenta co nejdříve po zápisu.


Jaký je rozdíl, mezi průkazem s ISIC a bez ISIC licencí?

Pro fungování na UK není mezi těmito průkazy žádný rozdíl. Chcete-li však využívat např. slev na knihy, letenky apod. u jiných subjektů či obchodníků, vyplatí se vám pořídit si průkaz s licencí ISIC.


Co je to za heslo, které získám společně s průkazem?

Jedná se o heslo do Centrální autentizační služby UK (CAS). Společně s přihlašovacím jménem vám slouží ke vstupu do většiny webových služeb na UK, např. při zápisu předmětů, kontrolu studijních výsledků apod. Heslo, které získáte společně s průkazem, platí pouze několik dní. Co nejdříve si ho podle instrukcí vydaných společně s heslem změňte na vaše vlastní.


Zapomněl jsem heslo, co mám dělat?

V první fázi vám může pomoci heslo, které si sami můžete vygenerovat na webu Centrální autentizační služby. Takto vygenerované heslo je však označováno jako tzv. neověřené a nebude vám fungovat v některých službách. Proto co nejdříve navštivte výdejní centrum průkazů, kde požádejte o vydání hesla nového.


Poslední změna: 22. leden 2018 00:04 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor pro studium a záležitosti studentů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám