26. března 2010

Na Karlově univerzitě vznikl klub pro homosexuály Charlie

Praha 25. března 2010 (ČTK) - Na Karlově univerzitě vznikl klub pro homosexuály. Spolek Charlie tak chce vytvořit prostor na podporu homosexuálů a tuto menšinovou orientaci detabuizovat. Do budoucna chtějí pořádat nejrůznější sportovní, kulturní a společenské akce nebo soutěže, a to jak pro studenty a zaměstnance UK, tak i pro ostatní zájemce o tuto tematiku. ČTK to sdělil zakladatel spolku Zdeněk Robin Scholze. Podobný klub jménem Galibi už v Praze funguje při Českém vysokém učení technickém.


"Spolek si neklade za cíl vytvořit místo pro gaye a lesby, ale vytvořit místo na podporu lesbické, gay a bisexuální společnosti bez ohledu na sexuální orientaci jeho členů," stojí ve stanovách nového sdružení. Spolek založilo deset lidí z lékařské, právnické, přírodovědecké, sociálněvědní, ale i katolické fakulty UK.


"V Praze ve své podstatě není žádné takové centrum, jaké mají jiné metropole. Spolek na UK by tak mohl být prvotní krok k této nápravě," myslí si Scholze. Klub by proto měl být co nejvíc otevřený i cizincům, kteří jsou v Praze na studiích, stejně tak zaměstnancům univerzity.


Členové klubu by chtěli pořádat pravidelná setkání, sportovní klání, ale také třeba organizovat koncerty, výstavy, umělecké workshopy nebo literární čtení. Spolupracovat by také chtěli s dalším studentským sdružením pro homosexuály Galibi, které se zas orientuje spíše na sportovní akce a pořádá každoměsíční výlety po okolí Prahy, pravidelné fotbalové čtvrtky nebo večírky.


Hlavní smysl klubu je ale vytvořit natolik otevřené prostředí, aby homosexuálové nemuseli svou orientaci skrývat a mohli se s většinovou společností navzájem obohacovat. Proto bude spolek pořádat přednášky a besedy pro veřejnost. "Nemohu tvrdit, že politická rovina bude nulová...na druhou stranu nehodláme nějak výrazně aktivisticky působit, protože tuto roli mají v Česku na starost jiné organizace," uvedl Scholze.

Uvažuje se i o zřízení patrona fakulty, který by byl jakýmsi důvěrníkem, kterému by se mohli studenti svěřit třeba i s případnými homofobními útoky. Homosexualita by také měla být více zkoumána v rámci všech oborů vědění.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.