Univerzita Karlova má nové docenty a profesory

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

ExternĂ­ odkaz www.cuni.cz


TISKOVÁ ZPRÁVA


Praha 21. června 2016 – Padesát dva nových profesorů a profesorek ze šestnácti vysokých škol dnes v Karolinu převzalo z rukou ministryně školství Kateřiny Valachové jmenovací dekrety. Nejvíce dekretů – osmnáct – převzali zástupci Univerzity Karlovy, následovány Vysokým učením technickým v Brně a Vysokou školou báňskou – TU Ostrava. Ve stejný den předal rektor UK prof. Tomáš Zima dekrety novým docentům a docentkám UK.


Zástupci Univerzity Karlovy tvoří v celkovém počtu nových profesorů a profesorek více než 30% podíl, konkrétně se jedná o 13 mužů a 5 žen z 12 fakult UK. Nejvíce dekretů získali zástupci 1. lékařské fakulty (4), následováni 3. lékařskou fakultou, Přírodovědeckou fakultou, Matematicko-fyzikální fakultou (po 2) a 2. lékařskou, Lékařskou fakultou UK v Hradci Králové, Lékařskou fakultou v Plzni, Farmaceutickou fakultou, Právnickou fakultou, Fakultou sociálních věd, Filozofickou fakultou a Fakultou tělesné výchovy a sportu (po 1). Průměrný věk nových profesorů UK činí 49,8 let. Univerzita Karlova má mezi nově jmenovanými profesorkami nejvyšší počet žen, věk nově jmenovaných profesorů UK se navíc již několik let snižuje a je nižší než celostátní průměr.


Ve stejný den bylo jmenováno třiapadesát nových docentek a docentů Univerzity Karlovy. Nejvíce jich je z Přírodovědecké fakulty (14), dále z Matematicko-fyzikální fakulty (8) a 1. lékařské fakulty (7). Zajímavostí je jmenování dvou nejmladších docentů – zástupců Fakulty sociálních věd – kterým bylo v době jmenování 31 let.



Za správnost:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK  

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: Mail 



Univerzita Karlova v Praze


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013 – 2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám