Zápis z jednání Legislativní komise AS UK konané dne 5. dubna 2016

Přítomni: JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF), doc. JUDr. PhDr. Jan Wintr, Ph.D. (PF), PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D. (FSV), Mgr. Samuel Zajíček (FF), MUDr. Jan Bruthans (1. LF), Jakub Horký (PF), JUDr. Michael Kučera (HTF), Mgr. David Pavlorek (FF), Mgr. Kateřina Volná (FF), JUDr. Jan Wagner (RUK)


Hosté: Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA (J. M. pan rektor), MUDr. Milan Prášil (kancléř), MBA, MUDr. Martin Vejdražka, Ph.D. (1.LF)


Program:

1. Informace J. M. pana rektora k předpokládanému harmonogramu změn vnitřních předpisů UK v návaznosti na novelu zákona o vysokých školách

2. Návrhy vnitřních předpisů fakult UK


ad 1)

Legislativní komise vzala na vědomí informaci J. M. pana rektora k předpokládanému harmonogramu změn vnitřních předpisů UK v návaznosti na novelu zákona o vysokých školách. Návrh Statutu UK by měl být jako první z materiálů připraven k projednání na zasedání AS UK v listopadu t. r. Diskutována byla otázka vhodnosti spojit projednání tohoto návrhu s návrhy Volebního řádu AS UK a Jednacího řádu AS UK.  Důležité bude koordinovat přípravu zejména těchto tří návrhů. Další návrhy by měl AS UK projednat na zasedání v lednu 2017. Způsob zapojení orgánů a členů AS UK do přípravy návrhů všech vnitřních předpisů projedná předsednictvo AS UK. Práce na navazujících změnách vnitřních předpisů fakult lze organizovat do určité míry souběžně, posléze však musí navazovat na schválené změny vnitřních předpisů UK.  


ad 2)

A)

Legislativní komise uplatnila připomínky a vyjádřila nesouhlasné stanovisko k návrhu změn Pravidel pro organizaci studia 1. LF UK (čj. 14/2016).

Připomínky:

V části první, čl. I, bodu 2) je nutno vypustit druhou větu. (Zápis nelze podmínit dosažením „ročníkového počtu kreditů“.)

V části první, čl. I, je nutno vypustit bod 9). (Řešení vyplývá ze SZŘ UK, text je zavádějící.)

Legislativně technické opravy:

V části první, čl. I, bod 13 je vhodné (v navrhovaném čl. čl. 10 odst. 1) vypustit text („rigorózní“).

V části druhé, čl. II (přechodné ustanovení) se doporučuje volit srozumitelnější formulaci.

Dále:

Legislativní komise rovněž upozorňuje na nutnost dbát při aplikaci novelizovaných čl. 14 a 15 na dodržování ustanovení čl. 7 odst. 9 a čl. 6 odst. 17 SZŘ UK.


B)

Legislativní komise vyjádřila souhlasné stanovisko k návrhu Pravidla pro přiznávání stipendií MFF UK (čj. 15/2016) s výhradou legislativně technické opravy (jde o pravidla pro „přiznávání“, nikoliv „přidělování“ stipendií).

Přijato konsensuálně.


C)

Legislativní komise vyjádřila souhlasné stanovisko k návrhu změny Statutu (52a/2016) a Pravidel přijímacího řízení 1. LF UK (čj. 52b/2016).

Přijato konsensuálně.


D)

Legislativní komise vyjádřila souhlasné stanovisko k návrhu změny Přílohy č. 1 Pravidel pro organizaci studia PedF UK (čj. 53/2016).

Přijato konsensuálně.


E)

Legislativní komise uplatnila připomínku a vyjádřila nesouhlasné stanovisko k návrhu změn Pravidel pro organizaci studia 1. LF UK (čj. 57/2016).

Připomínka:

V části druhé, čl. II (přechodné ustanovení) je třeba jasně vyjádřit, že se nové podmínky budou vztahovat výhradně na předměty, které si student zapíše po nabytí účinnosti novely.

Přijato konsensuálně.


F)

Legislativní komise vyjádřila souhlasné stanovisko k návrhu změn Rigorózního řádu FF UK (čj. 60/2016).

Přijato konsensuálně.



Zapsala: Soňa Mikulová

Kontroloval: Josef Staša


Zápis ke stažení zde


Poslední změna: 21. leden 2018 23:39 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám