Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy v Praze oslavila 70 let od svého založení

Slavnostním shromážděním akademické obce a současných i bývalých zaměstnanců vyvrcholily na konci září oslavy sedmdesáti let od založení Lékařské fakulty v Plzni. Během slavnosti ve velkém sále Měšťanské besedy v Plzni, za přítomnosti mnoha představitelů akademického a společenského života, zaznělo několik projevů a významné osobnosti fakulty obdržely zlaté a stříbrné medaile Univerzity Karlovy z rukou prorektora Jana Škrhy a pamětní medaile Lékařské fakulty v Plzni z rukou jejího děkana Borise Kreuzberga.


Prorektor Univerzity Karlovy, profesor Jan Škrha ve své řeči projevil radost nad tím, že již sedmdesát let Lékařská fakulta v Plzni rozvíjí vědu a vzdělává mladé lékaře. „Je mi ctí předat v tento významný a slavnostní den pamětních medaile Univerzity Karlovy akademickým pracovníkům, kteří se významně zasloužili o rozvoj fakulty, o výuku studentů a rozvoj vědecké a výzkumné činnosti.“ Zlatou pamětní medaili Univerzity Karlovy následně předal docentu Pavlu Fialovi, stříbrnou pak profesorům Janu Filipovskému a Vladislavu Třeškovi a docentovi Antonínu Zichovi. Docent Fiala ke svému ocenění uvedl: „Své ocenění chápu především jako zhodnocení práce pedagoga, který se desítky let naplno věnuje českým a zahraničním studentům v přesvědčení, že je nutno každý rok začínat trpělivě znova, nepodvolit se rutině a to vše v očekávání, že po studiu fakultu opustí úspěšní mladí lékaři.“


Děkan Lékařské fakulty v Plzni profesor Boris Kreuzberg pak v dalším projevu, kzterý na setkání zazněl, poznamenal, že „tato oslava není jen vzpomínkou na události uplynulých sedmdesáti let, ale je zároveň připomenutím nedávného úspěšného rozvoje fakulty s výstavbou Biomedicínského centra a Univerzitního medicínského centra, která významně zvýšila vědecký i pedagogický potenciál fakulty.“ Děkan Kreuzberg následně předal pamětní medaile významným pracovníkům Lékařské fakulty v Plzni, členům jejího Akademického senátu i vědecké rady a významným postavám medicínského výzkumu i praxe v plzeňském kraji, především z okruhu Fakultní nemocnice Plzeň. Ocenil manažera Biomedicínského centra Jaroslava Hrabáka, tajemnici lékařské fakulty Marii Klečkovou, primáře 1. interní kliniky Aleše Kroužeckého, přednostu Gynekologicko-porodnické kliniky Zdeňka Novotného, vedoucí ekonomického oddělení fakulty Ivanu Ratajovou, vedoucího nefrologického úseku 1. interní kliniky Tomáše Reischiga, vedoucího lékaře oddělení jaterní chirurgie na Chirurgické klinice Tomáše Skalickéjo, ředitele Fakultní nemocnice Plzeň Václava Šimánka, vědeckého ředitele Biomedicínského centra Milana Štengla, přednostu Centrální laboratoře pro imunoanalýzu a náměstka ředitele Fakultní nemocnice pro vědu a výzkum Ondřeje Topolčana a vedoucí Střediska vědeckých informací Danu Zdeňkovou.


Zdroj: OVV RUK

Datum: 25. září 2015




Poslední změna: 30. září 2015 17:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám