Elektronická podpora vzdělávání

Ústřední knihovna UK podporuje nástroje pro e-learning pro celou UK (cca 60 tis. uživatelů) jak po technické stránce, tak i po stránce metodické. Ústav výpočetní techniky poskytuje velmi důležitou hardwarovou základnu. Rozcestník k provozovaným a podporovaným nástrojům lze nalézt na adrese dl.cuni.cz.


Hlavním provozovaným systémem je LMS Moodle. Instalace tohoto systému je jednou z největších v celosvětovém měřítku. Ústřední knihovna provozuje pět instalací systému, ve kterých běží již více než 6 tisíc kurzů.

Dvě instalace Moodle jsou určeny pouze pro výuku (dl1.cuni.cz a dl2.cuni.cz) na UK. Instalace Moodle pro další vzdělávání (dlcv.cuni.cz) slouží pro vzdělávací aktivity UK zejména směrem k externím subjektům. Pro hostování kurzů externích subjektů a komerční využití slouží Moodle pro hostování kurzů (dlk.cuni.cz). Knihovna provozuje i Moodle pro vzdělávací síť lékařských fakult v ČR a SR MEFANET (MEdical FAculties NETwork www.mefanet.cz na adrese moodle.mefanet.cz).


V současné době je připravena speciálně upravená instalace Moodle, která by měla sloužit ke vzdělávání široké veřejnosti ve formě MOOC (Massive Open Online Coures) kurzů (mooc.cuni.cz).


Bližší informace o používání dalších instalací systému Moodle na někerých fakultách lze nalézt na stránkách těchto fakult.


Moodle UK – hostování kurzů

V případě zájmu o provoz kurzu v tomto systému se obraťte na e-mail .

Technické požadavky na využívání systému Moodle

Pro provoz systému na straně uživatelů je potřebný pouze standardní internetový prohlížeč (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox apod.).

Přihlášení do systémů Moodle

Pro přihlášení do systémů Moodle pro výuku, další vzdělávání, Mefanet je třeba použít přihlašovací údaje, uživatelské jméno a heslo, z Centrální autentizační služby UK (CAS), kterým se ověřuje příslušnost uživatele k UK. Přihlášení prostřednictvím CAS současně uživatelům umožňuje používat pro přístup do Moodle stejné přihlašovací údaje jako pro ostatní aplikace Informačního systému UK. Pro přihlášení do Moodle UK je nutné mít v CAS zadanou platnou e-mailovou adresu, kterou lze upravovat v profilu uživatele po přihlášení do CAS.

Uživatelé Moodle – Mefanet mimo UK se hlásí svými lokálními přihlašovacími údaji pomocí služby Shibboleth.

Pro přihlášení do systému Moodle – hostování kurzů je nutno vytvořit si účet pomocí registračního formuláře systému Moodle – hostování kurzů.


Poslední změna: 24. květen 2019 10:49 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Ústřední knihovna
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám