Divadelní a hudební spolky

Univerzita Karlova žije velmi bohatým kulturním životem. Proto asi nikoho nepřekvapí, že se pod ní sdružují divadelní a hudební spolky. Milovníci divadla a hudby z řad studentů, absolventů a mnohdy i zaměstnanců univerzity jsou v těchto spolcích nesmírně aktivní a pořádají rozličná divadelní představení, hudební vystoupení a koncerty. Činnost spolků Univerzita Karlova dlouhodobě zaštiťuje svým jménem. Pro zajímavost: Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy dělá dobré jméno UK již od roku 1948 a je tak vůbec nejstarším českým akademickým sborem.

Divadelní spolky

Divadelní soubor KOREK

Právníci v divadle, divadlo na právech. Divadelní soubor KOREK vznikl v prosinci 2011 na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Skládá se ze studentů všech ročníků a klade si za cíl dokázat, že právníci nejsou jen právníky. Jeho první inscenací je vlastní dramatizace Erbenovy Kytice. Vedle představení v pražských divadlech (Divadlo Na prádle, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, Činoherní klub, Divadlo v Celetné) se KOREK účastnil několika přehlídek a festivalů. Především se však souboru podařilo získat nominaci na největší celostátní přehlídku amatérského divadla Jiráskův Hronov.




Hamba

Divadelní spolek studentů PřF UK Hamba vznikl v roce 2006 a dosud nastudoval čtyři hry: Ceasar (V + W), Noc na Karlštejně (Vrchlický), Nepijte vodu (W. Allen) a Ke hvězdám (V. Kynčl).


Charles University Workshop

Divadelní skupina Charles University Workshop sdružuje převážně studenty anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, mnozí z nich jsou absolventy seminářů překladatele Shakespearových her Martina Hilského.

Hudební spolky

Orchestr a sbor UK

Orchestr a sbor UK je soubor nadšených hudbymilovných studentů a čerstvých absolventů Univerzity Karlovy, kteří pod vedením šéfdirigenta Haiga Utidjiana a dirigentky Kateřiny Maňasové reprezentují svou Almu Mater při rozličných slavnostních příležitostech doma i v zahraničí. Soubor pravidelně vystupuje a spolupracuje s dalšími hudebními tělesy a charitativními organizacemi.


Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy v Praze (VUS UK) je předním českým neprofesionálním sborovým tělesem složeným především ze studentů, absolventů a zaměstnanců Univerzity Karlovy a ostatních pražských vysokých škol. Vznikl již v roce 1948 a je tak vůbec nejstarším českým akademickým sborem. Jedním z jeho zakladatelů a zároveň prvním sbormistrem se stal hudební skladatel Jan Tausinger.


Smíšený pěvecký sbor UK

Ve Smíšeném pěveckém sboru Univerzity Karlovy v Praze působí studenti z nejrůznějších fakult, sbor pak spolupracuje zejména s Pedagogickou fakultou UK. Smíšený pěvecký sbor pravidelně vystupuje na nejrůznějších koncertech, například na vánočních mších. Chcete-li se do něj zapsat, musíte splnit následující požadavky: předzpívání lidové písně podle vlastního výběru a zpěv sborové skladby z listu. Komorní sbor je výběrové těleso, kam jsou po předzpívání sbormistryni přijímány zpěvačky s výbornými hlasovými předpoklady a celkovou muzikálností, obvykle s významnější sborovou nebo sólovou praxí. Podmínkou je pohotovost ve čtení notového zápisu a schopnost samostatného studia skladeb.



Poslední změna: 22. leden 2018 00:03 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor pro studium a záležitosti studentů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám