• Kalendář

Kalendář

Seminář Lidská práva, etika a duševní zdraví

3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy spolu s Národním ústavem duševního zdraví a Úřadem vlády ČR se rozhodla uspořádat seminář Lidská práva, etika a duševní zdraví. Záštitu semináři poskytli předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, jeho odbornými garanty jsou 3. Lékařská fakulta UK, Národní ústav duševního zdraví a Psychiatrická společnost ČLS JEP.


Seminář se uskuteční 9. a 10. června 2015. První část se koná 9. června od 10 do 17 hodin v Lichtenštejnském paláci v Praze 1 na Kampě a vystoupí na ní ministři Jiří Dienstbier a Svatopluk Němeček, náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Iva Merhautová, děkan 3. LF UK Michal Anděl, veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, regionální zástupce pro Evropu v Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva Jan Jařab, výkonný ředitel z. s. Kolumbus Jan Jaroš, v odpolední části pak profesorka King’s College London Genevra Richardson, ředitel NÚDZ Cyril Höschl, předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Martin Hollý, přednosta Ústavu etiky 3. LF UK Marek Vácha, Petr Šustek z Centra zdravotnického práva PF UK a 3. LF UK, Senior Consultant Mental Health Europe Jan Pfeiffer a místopředseda sekce dětské a dorostové psychiatrie PS ČLS JEP Jaroslav Matýs. Program odborných sekcí, které následují 10. června 2015 v budově NUDZ v Klecanech naleznete na http://www.nudz.cz/.


O naléhavosti tématu nelze pochybovat a také proto se už několik v České republice pracuje na přípravě reformy psychiatrické péče, případně se diskutuje o možnosti přijetí samostatného Zákona o duševním zdraví tak, jak je součástí právního řádu více zemí Evropské unie.


Základem péče o psychiatrické pacienty v naší zemi jsou tradičně velká lůžková zařízení, což je model, který zaostává za vývojem psychiatrické péče a moderními trendy oboru. Také proto je reforma psychiatrické péče dlouhodobým tématem nejen odborné debaty, avšak i veřejné politiky v nejširším slova smyslu. Nárazové situace, při kterých obvykle násilné jednání psychiatrického pacienta rozjitří emoce veřejnosti, pak na sebe vždy nabalí rychlou reakci politické scény (žďárský případ z podzimu 2014), jež ovšem rychle zapadne pod přílivem každodenní politické agendy.


Mediálními partnery semináře jsou časopis Vesmír a časopis 3. LF UK Vita Nostra Revue.


Kontakt

Jaroslav Veis, +420 602 438 377, jaroslav@veis.cz

Informace o semináři



Začátek akce 9. června 2015 v 10
Konec akce 10. června 2015 v 17
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám